OTS: CGTN: Si Ťin-pching vyzýva Čínu a EÚ, aby ...

TASR, 8. decembra 2023 7:41

OTS: CGTN: Si Ťin-pching vyzýva Čínu a EÚ, aby zintenzívnili spoluprácu a riešili rozdiely

Peking 8. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V čínskom hlavnom meste Peking sa vo štvrtok uskutočnilo prvé osobné stretnutie svojho druhu medzi dvomi hlavnými svetovými silami a trhmi po pandémii COVID-19, a síce 24. samit EÚ – Čína.

Počas rozhovorov s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovouzdôraznil čínsky prezident Si Ťin-pching význam vzťahov medzi Čínou a EÚ pre celosvetovú stabilitu a mier uprostred nepokojnej medzinárodnej situácie, a vyzval obe strany, aby zintenzívnili spoluprácu a riešili svoje rozpory prostredníctvom dialógu.

Vhodný stav udržiavania vzťahov medzi Čínou a EÚ
Tento rok si pripomíname 20. výročie komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a EÚ a sme svedkami častých výmen na vysokej úrovni, ktoré sa medzi nimi dejú.

V júni čínsky premiér Li Qiang podnikol po nástupe do funkcie svoju prvú zahraničnú cestu do Nemecka a Francúzska. V októbri sa v Pekingu uskutočnilo 12. kolo strategického dialógu na vysokej úrovni medzi Čínou a EÚ, ktoré bolo posledným stretnutím medzi oboma stranami.

„Čína a EÚ by si mali zachovať vhodný stav svojich vzťahov ako komplexné strategické partnerstvo," uviedol Si Ťin-pching na štvrtkovom stretnutí. Vyzval obe strany, aby v plnej miere využili vedúcu úlohu samitu Čína-EÚ a piatich dialógov na vysokej úrovni, posilnili strategickú komunikáciu, zvýšili porozumenie a aby prostredníctvom konštruktívneho dialógu vhodne riešili rozdiely.

„Nemali by sme sa navzájom považovať za rivalov len preto, že naše systémy sú odlišné, obmedzovať spoluprácu, pretože existuje konkurencia, ani sa púšťať do konfrontácie, pretože existujú nezhody," zdôraznil čínsky prezident.

Echoing Xi, Michel a von der Leyenová poznamenali, že EÚ nechce s Čínou prerušiť vzťahy. Usiluje sa s Čínou udržiavať dlhodobé, stabilné, predvídateľné a udržateľné vzťahy a dúfa, že samit Čína-EÚ pomôže oživiť vzťahy medzi oboma stranami.

Samit Čína-EÚ, ktorý bol založený v roku 1998 ako mechanizmus každoročných stretnutí, je venovaný posilňovaniu dialógu a spolupráce medzi oboma stranami v oblastiach vrátane politiky, hospodárstva, kultúry a spoločnosti. Predchádzajúci samit sa konal v apríli minulého roka prostredníctvom videokonferencie.

Na tohtoročnom samite obe strany prisľúbili posilniť komunikáciu a koordináciu aj na multilaterálnych fórach vrátane OSN a G20, podporovať multilateralizmus a presadzovať politické riešenie medzinárodných a regionálnych nepokojov.

Čínska modernizácia je pre EÚ príležitosťou
„Keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný rozvoj a otváranie sa vysokým štandardom, považuje EÚ za kľúčového partnera pre hospodársku a obchodnú spoluprácu, preferovaného partnera pre vedeckú a technologickú spoluprácu a dôveryhodného partnera pre spoluprácu v oblasti priemyslu a dodávateľského reťazca," povedal Si Ťin-pching obom lídrom EÚ.

Čína a EÚ zostávajú navzájom druhým najväčším obchodným partnerom. Z oficiálnych údajov vyplýva, že obojstranný obchod dosiahol v roku 2022 hodnotu 847,3 miliardy dolárov, čo v priemere predstavuje viac než 1,6 milióna dolárov za minútu.

Tento rok si zároveň pripomíname 10. výročie založenia čínskej iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI). Počas stretnutia vyjadril prezident Si ochotu Číny posilniť spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta, a to aj vytvorením synergie medzi touto iniciatívou a iniciatívou Európskej únie s názvom Global Gateway.
Podľa Čínskej národnej komisie pre rozvoj a reformy poskytovala spoločnosť China-Europe Railway Express, ktorá patrí medzi vlajkové podniky iniciatívy BRI, do konca novembra služby pre 217 miest v 25 európskych krajinách a sprostredkovala približne 81 000 ciest nákladných vlakov medzi Čínou a Európou.

Európska únia považuje dlhodobý a stabilný rast čínskeho hospodárstva za záujem Európy, uviedli Michel a von der Leyenová. Vyjadrili tiež nádej, že obe strany posilnia dialóg a spoluprácu v hospodárskej, obchodnej, ekologickej a digitálnej oblasti a udržia stabilitu a bezpečnosť dodávateľských a priemyselných reťazcov.

„Čínska modernizácia a európska integrácia sú strategické rozhodnutia, ktoré Čína a Európa prijali s ohľadom na budúcnosť," uviedol prezident Si.

Dodal, že obe strany by sa mali navzájom rešpektovať a podporovať a využiť komplementárnosť svojich rozvojových stratégií na dosiahnutie spoločného pokroku.

https://news.cgtn.com/news/2023-12-07/Chinese-President-Xi-Jinping-meets-with-EU-leaders-1pkQaZeBkJO/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring