OTS: CGTN: Šírenie čaju a jeho kultúry na Hodvábnej ceste

TASR, 17. októbra 2023 10:11

Peking 17. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Birol, miestny turistický sprievodca v čínskom jazyku v Istanbule, Turecko, považuje čierny čaj za nenahraditeľnú súčasť svojej každodennej rutiny. V skutočnosti to nie je len Birol. V typickej tureckej domácnosti je príprava šálky čierneho čaju pomocou špeciálnej čajovej kanvice známej ako „çaydanlık" ceneným aspektom každodenného života.

Čierny čaj nás tu sprevádza od raňajok až po večeru a je to bežný nápoj na vítanie hostí a organizovanie večierkov, povedal Birol.

V Turecku má čaj bohatú históriu trvajúcu viac ako dve storočia a stal sa životne dôležitým prvkom miestnej kultúry, ktorý je hlboko zakorenený v každodennom živote jeho obyvateľov. V súčasnosti je táto krajina jedným z najväčších svetových spotrebiteľov čaju.

Tento význam bol ďalej zvýraznený účasťou Turecka v iniciatíve Jedno pásmo, jedna cesta (BRI). Ako historicky známe svojimi pevne zakorenenými tradíciami pitia čaju bolo svedkom toho, že iniciatíva BRI otvorila dvere rastúcej obchodnej a kultúrnej výmene.

Okrem Turecka, odkedy Čína v roku 2013 prišla s iniciatívou BRI, zohráva táto iniciatíva zásadnú úlohu pri mobilizácii zdrojov, zvyšovaní konektivity medzi krajinami a otváraní potenciálnych vyhliadok rastu.

Za posledné desaťročie zaznamenali obchod a investície trvalý rast. Od roku 2013 do roku 2022 dosiahla celková hodnota dovozu a vývozu medzi Čínou a ostatnými krajinami BRI 19,1 bilióna dolárov, pričom si udržala priemernú ročnú mieru rastu 6,4 percenta, uvádza sa v bielej knihe, ktorú vydala čínska Štátna rada pre informácie 10. októbra.

Do konca augusta 2023 podporilo čínsku iniciatívu na podporu nerušenej obchodnej spolupráce pozdĺž pásma a cesty viac ako 80 krajín a medzinárodných organizácií. Krajina tiež podpísala 21 dohôd o voľnom obchode s 28 krajinami a regiónmi, čím ďalej podporila hospodársku spoluprácu a obchodné prepojenie v rámci BRI.

Rozvoj svetového trhu s čajom

Čínsky vývoz čaju zaznamenal v roku 2022 stabilný rast. Krajina vyviezla celkovo 375 300 ton čaju, čo predstavuje nárast o 1,59 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom, uvádzajú údaje Generálnej colnej správy.

Vývoz konkrétne zeleného čaju dosiahol 313 900 ton, čo predstavuje 83,6 percenta celkového čínskeho vývozu čaju. Vývoz čierneho čaju a čaju oolong pritom predstavoval 8,9 percenta a 5,2 percenta.

Krajiny participujúce v BRI tiež zaznamenali prudký nárast vývozu čaju. Napríklad Keňa vyviezla v roku 2022 do Číny 1,4 milióna kilogramov čaju, ako ukazujú údaje Výboru pre čajové odvetvie Čínskej asociácie na podporu medzinárodnej spolupráce v poľnohospodárstve.

Keňa je bohatým producentom čaju. Ročne sa tu vyprodukuje viac ako 450 miliónov kilogramov čaju. Čajový priemysel predstavuje podľa Čajového direktorátu približne 23 percent celkových devízových príjmov Kene.
Tento sektor tiež priamo aj nepriamo podporuje živobytie približne 5 miliónov osôb v Keni, v krajine s 53 miliónmi obyvateľov.

Podľa kenského Úradu pre poľnohospodárstvo a výživu Keňa tento rok očakáva ďalšie zvýšenie objemu vývozu čaju vďaka rastúcemu objemu dodávok kenských ortodoxných a čiernych čajov do Číny.

Okrem čaju prekvitajú medzi oboma krajinami aj iné obchody, a to vďaka železnici štandardného rozchodu medzi Mombasou a Nairobi (SGR), ktorá bola otvorená v roku 2017 a je prvou lastovičkou iniciatívy BRI.

Železnica uľahčila bezproblémový pohyb dovážaného objemového tovaru do vnútrozemia, zlepšila logistiku a dodávateľské reťazce a poskytla rýchly, účinný a nákladovo efektívny spôsob prepravy objemového tovaru.

Za prvých osem mesiacov roku 2023 dosiahol podľa oficiálnych údajov čínsky obchod s potravinárskymi výrobkami vrátane čaju s krajinami BRI 553,82 miliardy juanov (76,10 miliardy USD), čo predstavuje 10,4-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a 162-percentný nárast v porovnaní s rokom 2013.

V roku 2022 dosiahol čínsky obchod s potravinárskymi výrobkami s krajinami BRI 786,31 miliardy juanov, čo je o 135,3 percent viac v porovnaní s rokom 2013, uvádza Generálna colná správa.

K júnu tohto roku Čína podpísala viac ako 200 dohôd o spolupráci v rámci BRI so 152 krajinami a 32 medzinárodnými organizáciami, čím sa rozšírila rozmanitosť a rozsah obchodu s potravinami.

Historické čajové cesty podporujú šírenie čajovej kultúry

Počas histórie bola čínska čajová kultúra úzko spojená s obchodnými expedíciami pozdĺž historických ciest, ako je Konská čajová cesta. Trasa sa začína v juhozápadných čínskych provinciách Sečuán a Junan, tiahne sa pozdĺž východného úpätia pohoria Hengduan, ktoré je centrom výroby čaju v Číne, a pokračuje do Indie, ktorá sa nachádza južne od Himalájí.

Ďalšia historická cesta, starobylá čajová cesta, vznikla v pohorí Wuyi v juhovýchodnej Číne v provincii Fujian a merala približne 13 000 kilometrov. Tvorila sieť obchodných a karavánových ciest, ktoré prechádzali naprieč Čínou, aby sa dostali do Európy, a zohrávala kľúčovú úlohu pri šírení čínskeho čaju do cudzích krajín.

Staroveká čajová cesta bola životne dôležitou obchodnou cestou, ktorá kombinovala vodnú a pozemnú dopravu na uľahčenie obchodu s čajom a spĺňala požiadavky rôznych etnických komunít žijúcich v severozápadnej Číne, Rusku a Európe, tvrdí Huang Baiquan, profesor na Škole histórie a kultúry, Univerzite Hubei.

Táto obchodná trasa sa rozprestiera v rôznych klimatických a krajinných podmienkach, slúži ako platforma pre harmonickú koexistenciu rôznych hospodárskych činností a rieši životné potreby ľudí žijúcich pozdĺž trasy, uviedol Huang.

Táto historická obchodná cesta úzko súvisí so severnou trasou čínskeho hospodárskeho pásma Hodvábnej cesty a je dôležitou súčasťou BRI. Posilnila ekonomickú rozmanitosť a podporila mnohorozmernú výmenu myšlienok a poznatkov medzi južnou a severnou Čínou, Ruskom a Európou.

Počas procesu pestovania, spracovania, prepravy, obchodu a spotreby čaju ľudia rôznych národností a krajín pozdĺž starovekej čajovej cesty vytvorili a priniesli živú a rozmanitú čajovú kultúru, dodal Huang.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-14/Diffusion-of-tea-and-its-culture-along-the-Silk-Road-1nTdXYsPlYY/index.html

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2247542/CGTN.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring