OTS: CGTN: Spájanie prostredníctvom športu ...

TASR, 12. októbra 2023 9:40

OTS: CGTN: Spájanie prostredníctvom športu, Ázijske hry v Hangzhou podporujú ázijskú komunitu so spoločnou budúcnosťou

Peking, 12. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Sýrsky boxer Ahmad Ghousoon získal 4. októbra v súťaži mužov 80 kg ťažko vybojovaný bronz, čo je jediná medaila Sýrie na 19. Ázijských hrách v Chang-čou.

V dôsledku konfliktu a ekonomickej blokády v ich vlasti sú problémy, ako napríklad zlé tréningové zariadenia, realitou, s ktorou sa sýrski športovci stretávajú v poslednom desaťročí. Ale Ghousoon a ďalší sýrski športovci sa nikdy nevzdali svojho sna súťažiť na Ázijských hrách.

„Do Číny som prišiel už tretíkrát. Keď idem po ulici, zdraví ma veľa ľudí. A keď potrebujeme pomoc, mnohí ľudia nám prídu na pomoc. Príchod sem je ako návrat domov," povedal pre China Media Group.

Šport posilňuje priateľstvo

19. Ázijské hry, ktoré sa skončili 8. októbra, vytvorili priestor pre súťaž a zároveň podporili priateľstvo a jednotu medzi ľuďmi z rôznych končín.

Po zisku zlatej medaily vo finále žien do 87 kg v Kurash sa čínska atlétka Liu Yi rozplakala. Prešla si opakovanými zraneniami, obstála vysoký tlak a získala majstrovský titul.

Keď videla Liu plakať jej iránska rivalka Zahra Bagheri, pobozkala ju na líce, aby ju utešila, a obe sa objali a usmievali.

„Dnes som sa veľmi snažila. Je to moja najlepšia priateľka a veľmi si ju vážim," povedala neskôr Bagheri. „Gratulujem jej a dúfam, že sa uvidíme v ďalšom zápase v inej súťaži."

Aj skokan o žrdi Ernest John Obiena čelil logistickým problémom s filipínskou delegáciou, keď pricestoval do Chang-čou pred oficiálnym otvorením hier. Hussain Al-Hizam zo Saudskej Arábie dovolil Obienovi zostať v saudskom tábore a podelil sa s ním o svoje tréningové zariadenia.

Budovanie ázijskej komunity so spoločnou budúcnosťou

Úradujúci generálny riaditeľ Olympijskej rady Ázie (OCA) Vinod Kumar Tiwari sa v nedeľu vyjadril o Ázijských hrách v Hangzhou veľmi priaznivo.

„Technicky sme mali jedny z najlepších Ázijských hier vôbec. Úroveň hier bola veľmi, veľmi vysoká. Sme s priebehom veľmi spokojní."

Ghazal Khalaj, kapitánka iránskeho ženského tímu kabaddi, pochválila vedenie Ázijských hier v Hangzhou, konkrétne za to, že im poskytlo úplný prístup k zariadeniam, liekom aj ošetreniu.

Od otvorenia podujatia dostali Media Village a oficiálne hotely takmer 300 ďakovných listov od hostí z Japonska, Kórejskej republiky, Filipín, Indonézie a ďalších krajín a regiónov a 37 600 dobrovoľníkov ocenili za ich zdvorilosť a pohostinnosť.

„Mali by sme využiť šport na podporu jednoty, využiť historickú príležitosť a spoločne čeliť výzvam. Mali by sme ctiť motto OCA „Stále vpred" a otvoriť širšie vyhliadky pre ázijskú cestu k spoločnému rozvoju, otvorenosti a integrácii," povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na uvítacom bankete otváracieho ceremoniálu Ázijských hier v Hangzhou v septembri.

Ázijské hry v Chang-čou poslúžili vďaka športu aj ako platforma pre kultúrnu výmenu a vzájomné porozumenie civilizácií. Na tohtoročných Ázijských hrách sa zúčastnilo všetkých 45 členov Ázijského olympijského výboru a udial sa tiež najväčší počet podujatí v histórii, vrátane atletiky, plávania a ďalších hlavných olympijských športov, ako aj wu-šu, sepak takraw, kriketu, kurasu a ďalších špeciálnych podujatí, ktoré reprezentujú športovú kultúru jednotlivých regiónov.

„Šport je nástroj. Musíme si uvedomiť, že Ázia je jedným z najsilnejších kontinentov na svete. Musíme byť jednotní... Pomocou športu sa z nás stávajú silnejšie ázijské krajiny," vyjadril sa Raja Sapta Oktohari, predseda Indonézskeho olympijskeho výboru pre CGTN.

https://news.cgtn.com/news/2023-10-08/Hangzhou-Asian-Games-promotes-an-Asian-community-with-a-shared-future-1nJV4lQZUsw/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring