OTS: CGTN: Sviatok polovice jesene: Xi Jinpingova nostalgia

TASR, 2. októbra 2023 9:38

OTS: CGTN: Sviatok polovice jesene: Xi Jinpingova nostalgia

Peking 2. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Sviatok polovice jesene, ktorý pripadá na piatok, ľudia čínskeho pôvodu pozorujú už tisíce rokov a zveril čínskemu ľudu ich najhlbšiu nostalgiu po domove a ich najhlbší vzťah k svojej krajine už od staroveku.

Tento tradičný sviatok už od dávnych čias spája Číňanov s ich najhlbšou nostalgiou za domovom a s ich najhlbšou náklonnosťou k svojej krajine.

Čínsky prezident Xi Jinping pri mnohých príležitostiach hovoril o nostalgii, ktorá je odrazom jeho hlbokej náklonnosti k tejto krajine a jej obyvateľom.

Od Fuping a Liangjiahe v severozápadnej čínskej provincii Shaanxi, cez Zhengding v severočínskej provincii Hebei, až po provincie Fujian, Zhejiang, Šanghaj a Peking, Xi považuje tieto miesta, kde pracoval, za svoje "rodné mestá".

'Nostalgia znamená, že vám miesto bude chýbať, keď ho opustíte'

Xi počas štátnej návštevy Kostariky v roku 2013 navštívil dom farmárskej rodiny a porozprával o svojich skúsenostiach v Liangjiahe.

"Je veľmi zriedkavé, aby prezident tak zanietene a s takou hrdosťou hovoril o tom, že je farmár. Niektorí ľudia môžu tento aspekt bagatelizovať, ale on nie. Zdôrazňuje to", povedal syn ostarického farmára.

Koncom roka 60-tych rokov Xi opustil Peking a odišiel do dediny Liangjiahe vo vyprahnutej časti Shaanxi, kde pracoval ako vidiecky robotník a strávil sedem rokov na vidieku, kde pracoval a žil spolu s farmármi.

Bol odlúčený od svojej rodiny, spal v jaskynných príbytkoch, trpel blšími štípancami a pracoval rovnako ťažko ako ostatní dedinčania, staral sa o úrodu, pásol ovce, nosil hnoj a ťahal uhlie.

Xi pred odchodom z Liangjiahe vyjadril vďaku obyvateľom Liangjiahe za ich nezištné prijatie a pomoc. "Nikdy nezabudnem na všetko, čo mi Liangjiahe dal", povedal.

Či už na malom dvore farmárskeho domu v Kostarike, na pódiu v štáte Washington v USA, alebo na globálnom stretnutí na vysokej úrovni o znižovaní chudoby a rozvoji a dialógu na vysokej úrovni o globálnom rozvoji, Xi hovoril o svojom pôsobení v Liangjiahe.

Na jar 1982 sa Xi dobrovoľne prihlásil na prácu na najnižšej úrovni a presťahoval sa do Zhengdingu, chudobného okresu v provincii Hebei.

Xi pôsobil viac ako tri roky najprv ako zástupca tajomníka a potom ako tajomník Výboru komunistickej strany Číny (CPC) v okrese Zhengding a vykonal veľa priekopníckej práce s miestnym výborom CPC, plánoval stratégie a položil pevné základy pre rozvoj Zhengdingu.

Pripomínajúc svoju skúsenosť v Zhengdingu počas inšpekčnej cesty v Hebei v roku 2013, Xi povedal, že priamo pochopil, ako sa cítia dedinčania, keď "boli každý deň so súdruhmi, rozprávali sa, premýšľali a pracovali spolu".

Xi prináša ľuďom kdekoľvek tieto úprimné a jednoduché pocity.

"Neodrezávajte sa od pravých citov kvôli veľkým vzdialenostiam, nezabúdajte na svoje pravé city kvôli rušnému životu a neignorujte svoje pravé city kvôli zhonu", Xi povedal na stretnutí na jarnom festivale v 2017.

'Keď vidíte, že miesto, na ktorom ste pracovali, sa môže neustále rozvíjať, cítite sa najšťastnejší.'

Xi sa v roku 1988 stal straníckym šéfom prefektúry Ningde, jedného z najchudobnejších regiónov v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian. Xi počas dvoch rokov práce navštívil 123 z 124, vrátane troch zo štyroch obcí bez prístupu k spevneným cestám. Jednou z nich, bola aj obec Xiadang ležiaca hlboko v hornatej oblasti okresu Shouning.

Xi navštívil Xiadang trikrát a osobne riadil pomoc chudobným v tomto odľahlom meste.

Xi počas svojej prvej návštevy potreboval približne tri hodiny cesty autom a dve hodiny pešo po členitých horských chodníkoch, aby sa dostal do mestečka.

Xi sa rozhodol, že je nevyhnutné zamerať sa na dostupnosť, aby sa táto oblasť mohla rozvíjať. Práce na diaľnici sa začali už niekoľko mesiacov po jeho prvej návšteve a cesta do Xiadangu bola otvorená v januári 1991.

Druhá návšteva sa uskutočnila 26. júla 1989 po tom, ako kraj postihli najhoršie záplavy za posledných sto rokov. Si poslal ľuďom postihnutým povodňami sústrasť a finančné prostriedky na obnovu po katastrofe. 7. augusta 1996 navštívil toto mestečko tretíkrát, aby preskúmal a riadil prácu na zmiernenie chudoby.

Vďaka úsiliu o zmiernenie chudoby došlo v Ningde k obrovským zmenám.

Xi sa pri prehliadke Fujianu v marci 2021 stretol s niekoľkými turistami z mesta Shangrao v provincii Jiangxi, ktorí tvrdili, že im cesta vlakom na horu Wuyi, známe letovisko vo Fujiane, trvala len 22 minút.

"Keď vidíte, že miesto, na ktorom ste pracovali, sa môže neustále rozvíjať, cítite sa najšťastnejší," povedal raz.
Pri organizovaní banketu na privítanie hostí, ktorí sa zišli v Chang-čou, aby sa zúčastnili na otváracom ceremoniáli 19. ázijských hier, Xi hosťom srdečne odporučil Zhejiang.

"Kedysi som niekoľko rokov pracoval v provincii Če-ťiang. Provincia, ktorá sa zaviazala k reformám a otváraniu sa, teraz rýchlo smeruje k vysokokvalitnému rozvoju", uviedol Xi a dodal, že buduje demonštračnú zónu spoločnej prosperity a stala sa priekopníkom v čínskej modernizácii.

"Mojou úlohou je slúžiť ľuďom. Je to veľmi únavné, ale aj veľmi uspokojujúce", povedal Xi, hoci vie, že riadenie takej obrovskej krajiny si vyžaduje silný zmysel pre zodpovednosť a tvrdú prácu.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-29/Mid-Autumn-Festival-Xi-Jinping-s-nostalgia-1nuvERpxo52/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring