OTS: CGTN: V otázke zmeny klímy nám dochádza čas, nie možnosti

TASR, 4. decembra 2023 15:11

Peking 4. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Peking, silné, rýchlo pulzujúce srdce čínskej prosperity, bol známy ako bezpečné a stabilné mesto bez prírodných katastrof. Ale nie v lete 2023. Počas celej sezóny ortuť stúpala, pričom denné maximá sa neustále pohybovali nad 40 °C. Keď si hlavné mesto relatívne oddýchlo od horúčav, prišiel silný dážď, ktorý spôsobil záplavy a vyhnal z domovov tisíce ľudí.

V čase, keď sa Peking spamätával, sa po celom svete ozývajú hrozné, ale podobné tendencie: najsmrteľnejší lesný požiar v USA za viac ako storočie spálil mesto Lahaina na Havaji; ničivé záplavy, ktoré zničili štvrtinu mesta Derna v Lýbii; extrémne horúčavy a zhoršujúce sa sucho v Čile a v Africkom rohu; stúpajúca hladina morí v ostrovných krajinách... "Ľudstvo otvorilo brány pekla," ako poznamenal generálny tajomník OSN António Guterres, "smerujeme k nebezpečnému a nestabilnému svetu".

Hoci zvoní na poplach, nemali by sme strácať nádej a vzdávať sa. Skôr je najvyšší čas prijať opatrenia. Čína a Spojené štáty, ako dve najväčšie svetové ekonomiky, prejavili svoju politickú vôľu prostredníctvom dôležitého vyhlásenia zo Sunnylands. A ak sa pozrieme trochu ďalej do minulosti, od Kjótskeho protokolu až po Parížsku dohodu boli spoločným úsilím stanovené záväzné ciele na obmedzenie emisií a zvyšovania teploty.

A Čína sa snaží dosiahnuť svoj cieľ, ktorým je dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Od transformácie púští cez čistenie ovzdušia až po vývoj nových technológií, zmenu energetickej štruktúry a zvyšovanie povedomia verejnosti o zdravšom životnom štýle. Čína robí všetko pre to, aby kultivovala udržateľnejší prírodný cyklus, splácala predchádzajúce ekologické dlhy, vyhýbala sa novým dlhom a snažila sa zachrániť našu planétu kreatívnejšími spôsobmi.

Ak je zmena klímy celosvetovým problémom, bremeno nie je rozdelené rovnako. Na jednej strane sú rozvinuté krajiny zodpovedné za väčšinu emisií, ktoré zachytávajú teplo od priemyselnej revolúcie. Na druhej strane, rozvojové krajiny majú nižšie emisie, ale znášajú hlavnú ťarchu horúcejšieho podnebia. Sľuby niektorých najväčších svetových ekonomík sa neplnia, pretože ich odkladajú politické patové situácie, byrokratické prekážky a diskusie o nových pravidlách na urýchlenie pomoci od rozvojových bánk a súkromných darcov.
V jadre klimatickej krízy horí nespravodlivosť a jej plameň spaľuje nádeje a možnosti, ako varujú svetoví lídri.
"Nemôžeme naďalej", Mia Mottleyová, predsedkyňa vlády Barbadosu, "uprednostňovať záujmy niekoľkých ľudí pred životmi mnohých".

Ako zabezpečiť, aby bol celok väčší ako súčet jeho častí a aby všetky ťahali rovnakým smerom? Potrebuje vedenie, víziu a multilateralizmus. Čína sa spolu s ostatnými krajinami sveta snaží čo najviac znížiť cenu energie z obnoviteľných zdrojov, zdieľať know-how v oblasti zavádzania udržateľných projektov a prechodu na nízkouhlíkovú éru. Vzhľadom na to, že zmena klímy je globálnym problémom, len globálnym prístupom a spoločným úsilím môžeme pretaviť vôľu do konkrétnych výsledkov a zmierniť zmenu klímy.

Video – https://www.youtube.com/watch?v=vq3bkp6DsUY

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring