OTS: CGTN: „Zlatá cesta" bilaterálnych vzťahov ...

OTS, 13. mája 2024 9:25

OTS: CGTN: „Zlatá cesta" bilaterálnych vzťahov: Čína a Maďarsko načrtávajú nový plán spolupráce a rozvoja

Peking 13. mája (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čína a Maďarsko sa vo štvrtok rozhodli povýšiť svoje bilaterálne vzťahy na „komplexné strategické partnerstvo pre novú éru".

Rozhodnutie oznámili v rámci rozhovorov medzi čínskym prezidentom Xi Jinpingom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Obaja lídri potvrdili, že toto rozhodnutie povýšiť bilaterálne vzťahy určilo smer budúceho rozvoja čínsko-maďarských vzťahov, dodá nový a silný impulz bilaterálnej spolupráci a prinesie obom národom lepšiu budúcnosť.

S pripomienkou, že tento rok si pripomíname 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Maďarskom, Xi vyzval obe krajiny, aby zostali naďalej dobrými priateľmi a stavali na vzájomnej dôvere a dobrom partnerstve pre obojstranne výhodnú spoluprácu.

„Komplexné strategické partnerstvo pre novú éru"

Pred svojou návštevou Maďarska Xi autorizoval článok uverejnený v maďarských novinách Magyar Nemzet, kde uviedol, že bilaterálne vzťahy oboch krajín ešte nikdy neboli v takej dobrej forme a vydávajú sa na zlatú cestu.

Objem bilaterálneho obchodu v roku 2023 dosiahol 14,52 miliardy USD, čo predstavuje nárast o 73 percent oproti roku 2013, podľa správy o investíciách a spolupráci medzi Čínou a Maďarskom. Medzitým priame čínske investície v Maďarsku dosiahli v roku 2023 7,6 miliardy EUR, čo predstavuje 58 percent celkových priamych zahraničných investícií Maďarska.

Maďarsko je prvou európskou krajinou, ktorá podpísala s Čínou dokument o spolupráci v rámci iniciatívy Belt and Road. V posledných rokoch sa iniciatíva Belt and Road užšie priblížila stratégii otvárania Maďarska na východ, čím sa posilnila bilaterálna praktická spolupráca v oblasti obchodu, investícií, financií a ďalších.

V decembri minulého roka čínsky výrobca elektrických vozidiel BYD oznámil výstavbu svojej prvej európskej továrne na nové energetické osobné vozidlá v Maďarsku, ktorú maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Peter Szijjarto opísal ako „jednu z najvýznamnejších investícií v maďarskej hospodárskej histórii".

Čínska modernizácia určite prinesie Maďarsku a ďalším krajinám sveta viac príležitostí, povedal Xi Jinping Orbánovi a dodal, že Maďarsko je vítané ako spoločník Číny na ceste k čínskej modernizácii.

Počas štvrtkového stretnutia s maďarským prezidentom Tamasom Sulyokom Xi uviedol, že Čína je ochotná spolupracovať s Maďarskom na podpore väčšej súčinnosti medzi čínskou modernizáciou a stratégiou otvárania Maďarska smerom na východ, pokračovať v spolupráci smerom k iniciatíve Belt and Road, upevňovať spoluprácu medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy a prehlbovať a posilňovať bilaterálnu spoluprácu.

Stmelenie čínsko-maďarského priateľstva

Ako Xi zdôraznil v autorizovanom článku, možnosti prepojenia medzi ľuďmi sú nekonečným zdrojom sily pre čínsko-maďarské vzťahy, a dodal, že čím viac výmen medzi týmito dvoma národmi, tým silnejšie budú základy priateľstva.

Pred jarnou slávnosťou v roku 2023 dostal Xi a jeho manželka, profesorka Peng Liyuan, list od dvoch študentov maďarsko-čínskej bilingválnej školy v Budapešti, v ktorom mu adresovali novoročné pozdravy a ochotu študovať na čínskych univerzitách.

Xi vo svojej odpovedi povzbudil maďarskú mládež, aby sa snažila získavať viac informácií o Číne a stala sa vyslancom čínsko-maďarského priateľstva.

Kurzy maďarského jazyka sú súčasťou učebných osnov na mnohých čínskych univerzitách. V Maďarsku medzitým rastie popularita a návštevnosť Konfuciových inštitútov a Konfuciových učební, kde sa študenti môžu učiť po čínsky.

Rastú aj výmeny a vzájomné návštevy na subnárodnej úrovni. Priame osobné lety dosahujú dvojciferné čísla za týždeň a sú zavedené opatrenia na uľahčenie obojsmerných letov, ktoré prinášajú podstatné výsledky.

Xi vyzval obe strany, aby pokračovali v podpore výučby svojich jazykov navzájom a upevňovali komunikáciu a interakcie medzi ľuďmi a inštitúciami z týchto dvoch krajín.

Orbám zdôraznil, že rozvoj Číny je pre Európu skôr príležitosťou ako rizikom a povedal čínskemu prezidentovi, že maďarská strana sa nestotožňuje s rétorikou takzvanej „nadmernej kapacity" alebo „znižovania rizika".

„Odhodlanie Maďarska prehĺbiť spoluprácu s Čínou je neochvejné a nenaruší ho žiadna moc," povedal.

https://news.cgtn.com/news/2024-05-10/China-Hungary-outline-new-blueprint-for-cooperation-development--1ttv3ZdOCfC/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring