OTS: CGTNAko rozšíri Čína po kľúčovom stretnutí finančnú otvorenosť

TASR, 3. novembra 2023 9:43

PEKING 3. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ – V pondelok a utorok sa v Pekingu konalo kľúčové stretnutie ohľadom financovania, ktoré malo určiť cestu vývoja Číny v oblasti financií.

Ústredná finančná pracovná konferencia, ktorá sa koná dvakrát za desaťročie, je najprestížnejším finančným stretnutím v Číne a určuje smer finančného rozvoja a reformy krajiny v ďalšej fáze.

V rámci tohtoročnej vrcholnej konferencie sa objavilo niekoľko nových termínov, ako napríklad prerod na „vedúcu krajinu v oblasti financií" alebo skúmanie „cesty finančného rozvoja s čínskymi charakteristikami", čo podľa analýzy vysiela nové signály pre budúcu prácu Číny v oblasti financií.

Predostretie pojmu „vedúca krajina v oblasti financií" ukazuje, že financie zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu a postavenie v celom národnom hospodárstve, uviedol Liu Xiaochun, spolupracujúci profesor Šanghajského vyššieho finančného inštitútu Jiao Tongovej univerzity v Šanghaji.

Finančné otvorenie na najvyššej úrovni

Konferencia zdôraznila úsilie o podporu finančného otvorenia na najvyššej úrovni.

Na konferencii sa konštatovalo, že je potrebné neustále rozširovať inštitucionálne otváranie v tomto sektore, zlepšovať cezhraničné investície a uľahčovať financovanie s cieľom prilákať viac zahraničných finančných inštitúcií a dlhodobého kapitálu na rozvoj podnikov v Číne.

V budúcnosti sa Čína bude usilovať o to, aby sa jej finančné pravidlá prispôsobili medzinárodným pravidlám hospodárenia a obchodovania a aby sa jej súčasné otváranie stalo transparentnejším a predvídateľnejším, uviedol pre agentúru CMG hlavný ekonóm Bank of China Securities Guan Tao.

Guan poznamenal, že Čína bude ďalej podporovať marketizáciu, právny štát a internacionalizáciu svojho finančného trhu prostredníctvom dobrého využívania zón voľného obchodu, prístavov voľného obchodu a niektorých finančných centier.

Stretnutie vyzvalo na zlepšenie konkurencieschopnosti a vplyvu Šanghaja ako medzinárodného finančného centra a postavenia Hongkongu ako medzinárodného finančného centra.

Mali by sme tiež prijať opatrenia na ochranu pred ekonomickými rizikami súvisiacimi so zahraničím v procese expandovania a otvárania sa, dodal Guan.

Do konca septembra založilo v Číne inštitúcie 202 bánk z 52 krajín a regiónov.

Údaje tiež ukazujú, že 1 110 zámorských inštitúcií získalo prístup na čínsky trh s dlhopismi, pričom ich držby do konca septembra presiahli 3,3 bilióna juanov.

Zaistenie národnej finančnej bezpečnosti

V súvislosti s otvorením sa konferencia zdôrazňuje aj finančné zabezpečenie.

Zdôraznila, že je potrebné zabezpečiť finančnú a hospodársku bezpečnosť štátu a že predchádzanie finančným rizikám musí byť stálou témou finančného sektora.

Od roku 2014 do septembra 2023 Čína zaznamenala nárast nesplatených pôžičiek denominovaných v juanoch poskytnutých reálnej ekonomike na viac ako 230 biliónov juanov (približne 32,04 bilióna dolárov) z 81,43 bilióna juanov, s priemerným ročným rastom 10 percent, čo je vo všeobecnosti v súlade s rastom nominálneho HDP, ako ukazujú údaje Čínskej ľudovej banky (PBOC).

Na stretnutí sa však konštatovalo, že vzhľadom na rôzne problémy, ktoré sa vo finančnom sektore prelínajú, stále existujú skryté hospodárske a finančné riziká, ako napríklad výskyt finančnej korupcie a nízka účinnosť finančného sektora slúžiaceho reálnej ekonomike.

„Stretnutie predložilo súbor požiadaviek ako ďalšie kroky vo finančnej regulácii. Poskytuje usmernenia a súlad na posilnenie a zlepšenie finančného dohľadu, vyplnenie regulačných medzier a zlepšenie účinnosti dohľadu v budúcnosti," uviedol Guan.

Ústredná finančná pracovná konferencia sa zameriava na budovanie vedúcej krajiny v oblasti financií. Guan uviedol, že financie sú krvou národného hospodárstva a dôležitou súčasťou kľúčovej konkurencieschopnosti krajiny, „preto je vybudovanie vedúcej krajiny v oblasti financií pre vedúcu krajinu v oblasti hospodárstva nutnosťou".

https://news.cgtn.com/news/2023-11-01/How-China-will-expand-financial-opening-up-after-key-meeting--1onnU4kyk6c/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring