OTS: Cloud naozaj existuje a mení biznis

TASR, 13. novembra 2013 12:52

Bratislava 13. novembra (TASR-OTS) – Cloudové riešenia sa na Slovensku predávajú už päť rokov a ovplyvňujú firmy tak, ako žiadne iné technológie doposiaľ. Vyplýva to z diskusie medzi telekomunikačným operátorom SWAN, ktorý cloudové služby poskytuje, a spoločnosťami, ktoré tieto technológie využívajú v praxi.

IT infraštruktúra v cloude a následne služby SaaS (Software as a service) definitívne zmenili biznis aj na Slovensku. Cloud je špecifický tým, že sa netýka iba technológií, ale aj ľudí, peňazí a vzdelávania. Prechod do cloudu núti firmy k auditu technológií a pracovných miest, vyžaduje nastavenie kritérií úspešnosti pre seba aj pre dodávateľov. Mení spôsob, ako firmy pristupujú k informačným technológiám. Každý, kto prejde implementáciou, zažije očistec, ktorý mu prináša benefity v podobe identifikácie core a non-core biznisu.

Motiváciu spoločnosti I.D.C. Holding vysvetľuje Marek Gombita, finančný riaditeľ: "Nechceme byť IT-čkári, chceme byť pečivári." Aj preto výrobu Horaliek a ďalších cukroviniek presunuli "do oblakov".

Firmy, ktoré prešli do cloudu, oceňujú na dodávateľoch znalosti trendov a skúsenosti z implementácií v rôznych oblastiach. Cloud má viacero tvárí a podľa Martina Mosného, riaditeľa pre stratégiu a rozvoj spoločnosti SWAN, je každé riešenie individuálne. Dve rovnaké neexistujú. Dodávatelia cloudu si uvedomujú, že musia definovať svoju stabilitu na trhu, aby boli dôveryhodní. "Hovoríme o tom, čo dokážeme urobiť. A potom robíme to, čo sme sľúbili," objasňuje stratégiu SWANu Martin Mosný.

Partnerom dodávateľa cloudových riešení už nebývajú IT riaditelia a finanční riaditelia, ale aj marketing alebo personalisti. Cloud nie je cieľ, ktorý má firma dosiahnuť. Je to iba prostriedok, ktorý má podporovať stanovené ciele a jadro biznisu. Dôvodov pre prechod do cloudu je niekoľko, dôležité sú najmä finančné argumenty: energie, technológie, ľudia, servis. Dokážete zaplatiť najlepších IT odborníkov a vzdelávať ich, aby ste stačili svetovému trendu? Prenajmite si ich.

"V dnešnej dobe už nikto z nás nemá uložené peniaze doma pod vankúšom. Keď sa teda nebojíte zveriť všetky svoje úspory banke, nemali by ste sa báť ani cloudu," uzatvára diskusiu Pavol Adamec, IT stratég Slovenskej sporiteľne.

Cloud computing na Slovensku pokročil v priebehu piatich rokov od polemiky k skúsenostiam. Do ďalších rokov vykračuje s novými úlohami. Harmonizovať legislatívu, ochrániť osobné dáta pri presune do dátového centra v inej krajine a postúpiť od infraštruktúry k diskusii o službách.

Kontakt Zuzana Hánová, marketingová manažérka +421 2 35 000 679, zuzana.hanova@swan.sk www.swan.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš pop

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring