OTS: CluStrat – Posilňovanie inovácií pomocou nových klastrových konceptov...

TASR, 24. septembra 2013 11:51

OTS: CluStrat – Posilňovanie inovácií pomocou nových klastrových konceptov pre podporu rozvíjajúcich sa odvetví a prierezových tém

Bratislava/Nitra/Košice 24. septembra (TASR-OTS) - Pretrvávajúca hospodárska kríza, ktorá výrazným spôsobom zasiahla aj európske krajiny, núti štáty, samosprávy, vzdelávacie inštitúcie i podnikateľský sektor, spájať svoje sily.

Na tieto skutočnosti musí reagovať aj Slovensko, ktoré potrebuje zvýšiť konkurencieschopnosť a vytvoriť priaznivé prostredie na čerpanie európskych zdrojov v novom programovom období 2014 – 2020. Hľadanie nových zdrojov ekonomického rastu je základným cieľom projektu CluStrat, ktorý úspešne napreduje aj na Slovensku a dáva dohromady klastre a inštitúcie s podobnými cieľmi a zameraním. Trojročný projekt potrvá do jesene 2014 a je finančne podporený z Operačného programu Stredná Európa.

Svoje sily v rámci tohto projektu spája dovedna 18 partnerov a 7 asociovaných inštitúcií z deviatich krajín Európy. Jedným z partnerov projektu CluStrat na slovenskej strane je Únia klastrov Slovenska (ÚKS), ďalšími členmi projektového tímu sú Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania a Klaster AT+R. Asociovaným partnerom ÚKS je Banskobystrický samosprávny kraj.

"Tím odborníkov z rôznych oblastí sa zaoberá možnými zdrojmi ekonomického rastu strednej Európy. Predovšetkým ide o hľadanie nových trhov v oblasti aktívneho starnutia, udržateľnej mobility a zelenej ekonomiky" hovorí prezident ÚKS Daniel Ács.

Dodáva, že projekt má za úlohu oboznámiť predstaviteľov podnikateľských subjektov s novými trendmi v klasických sektoroch hospodárstva.

Počet ľudí v poproduktívnom veku v Európe stále stúpa, a preto je podľa projektovej manažérky Kataríny Szegényovej potrebné pracovať s touto skutočnosťou.

"Slovenská republika má značný potenciál v ponuke tovarov a služieb určených pre ľudí v poproduktívnom veku, čo pre firmy predstavuje významnú trhovú príležitosť," tvrdí manažérka. Rovnako zdôraznila, že dopyt po mobilite neustále stúpa, a práve táto skutočnosť si vyžaduje ekologické a hospodárne riešenia. Výzvy budúcej Európy budú spočívať aj vo výrobe dopravných prostriedkov s alternatívnym pohonom.

Ďalším významným odvetvím, ktoré ponúka možnosti, ako sa vymaniť z krízy, je zelená ekonomika, ktorá jednak ponúka šance vytvárať nové pracovné miesta a súčasne berie ohľad na životné prostredie.

Účelové záujmové združenia a klastre preto riešia koncepcie, ktoré spočívajú vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie, v energetickej efektívnosti a v recyklácii odpadov.

"Jedným z očakávaných výsledkov projektu je pilotná spolupráca na projekte v oblasti efektívneho využitia a ochrany vody a pôdneho fondu na Slovensku, na ktorej spolupracujú kľúčové inštitúcie zaoberajúce sa integrovaným manažmentom prírodných zdrojov s cieľom pripraviť spoločné výskumné projekty, poskytnúť výsledky výskumu tvorcom politík a tiež zabezpečiť transfer technológií a inovácií smerom k praktickým riešeniam," vysvetľuje Ács. Zdôraznil, že v súčasnosti sa v dunajskom regióne vytvárajú partnerstvá a v prípade vypísania nových európskych výziev budú spomínané subjekty pripravené na účasť v nadchádzajúcich medzinárodných projektoch.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš pop

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring