OTS: Ďakujeme, Silvo!

TASR, 11. septembra 2013 18:51

Bratislava 11. septembra (TASR-OTS) - Silvester Krčméry bol významnou osobnosťou, ktorá sa zapíše do histórie Slovenska. Aktívne sa zasadzoval za občiansku a náboženskú slobodu a rešpektovanie ľudských práv po nástupe totality. Kvôli svojmu presvedčeniu a angažovanosti bol komunistickým režimom odsúdený na 14 rokov väzenia za vlastizradu.

Ako podpredseda vlády som v roku 2011 navrhol prezidentovi republiky, aby udelil Silvestrovi Krčmérymu a jeho spolupracovníkovi Vladimírovi Juklovi štátne vyznamenanie a aj takto ocenil ich celoživotný prínos pre Slovensko. K štátnemu sviatku Dňu vzniku SR 1. januára 2013 sa tak stalo - prezident SR udelil Silvestrovi Krčmérymu štátne vyznamenanie - Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. V prípade V. Jukla to už bolo in memoriam.

Ako predseda KDH som osobne viackrát navštívil Silvestra Krčméryho. Bol priateľom ľudí z hnutia. V júni 2012 som mu odovzdal pamätnú Medailu KDH za formovanie kresťanského vedomia a demokracie na Slovensku. Silvester Krčméry bol inšpiráciou pre kresťanskú demokraciu. Veľmi mu záležalo na tom, aby kresťania na Slovensku boli aktívni vo verejnom živote a v politike. Bol známy svojím životným optimizmom. Okolo seba rozdával radosť a povzbudenie. Zohral veľkú úlohu pri formovaní mnohých vysokoškolákov a mladých ľudí. Bol pilierom tajnej Cirkvi na Slovensku. Silvester mal vždy záujem o ľudí a snažil sa im pomôcť.

Silvester Krčméry zanechal po sebe úctyhodné a rozsiahle dielo. Boli to nielen publikácie a svedectvá, ale hlavne služba druhým a formovanie osobnosti mladých ľudí. Mnohí, ktorí ho poznali, sa inšpirovali jeho životným príkladom. Ukázal celému Slovensku, že sa netreba báť kráčať proti prúdu, že je dôležité stáť na strane pravdy, hoci to vyvoláva nenávisť a útoky od mocných tohto sveta. Pravda napokon vždy zvíťazí.

Život Silva Krčméryho je pre nás povzbudením a inšpiráciou. Nech je jeho odchod spomedzi nás pozvaním k úcte a vďačnosti za všetky obete v zápase o slobodu a tiež k zodpovednosti za jej napĺňanie na Slovensku, v spoločnej Európe a vo svete. Stáť na strane života, pravdy a lásky má vždy zmysel.

Odkazy: http://www.kdh.sk/spravy/z-domova/jan-figel-navstivil-v-den-boja-za-s lobodu-demokraciu-silvestra-krcmeryho http://www.flickr.com/photos/krestanskodemokratickehnutie/8196673388/ http://www.kdh.sk/spravy/z-domova/jan-figel-navstivil-silvestra-krcme ryho

Ján Figeľ, predseda KDH Podpredseda NR SR

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk ed

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring