OTS: Developer IICG investoval do rastu Avionu v Ostrave vyše miliardu korún

TASR, 11. októbra 2013 8:00

Bratislava/Ostrava 11. októbra (TASR-OTS) - Developer a správca nákupných centier Inter IKEA Centre Group investoval do modernizácie svojho nákupného centra Avion v Ostrave vyše miliardu českých korún. Ostravský Avion sa tak po 1,5 roku prestavby stal najväčším regionálnym centrom Moravy. Obyvatelia regiónu môžu vynovené centrum s rozšírenou stredovou časťou, zväčšeným podzemným parkoviskom a novými obchodmi využívať od 19. septembra 2013. Developer Inter IKEA Centre Group ČR celkovo do ostravského Avionu počas jeho dvanásťročnej existencie investoval 4,4 miliardy českých korún. Vlani spoločnosť ukončila aj rozšírenie svojho nákupného centra Avion Shopping Park v Bratislave, ktoré tak prekročilo hranicu 100–tisíc štvorcových metrov plochy a stalo sa najväčším na Slovensku.

Unikátna prestavba ostravského Avionu za plnej prevádzky sa začala vlani na jar. "V uplynulých rokoch sme niekoľkokrát investovali do rastu centra, je teda logické, že najstaršia stredová časť v porovnaní s novými časťami Avionu už nespĺňala naše najnovšie požiadavky nielen v oblasti dizajnu, ale ani celkového komfortu. Rozhodli sme sa preto skĺbiť naše požiadavky spolu s opravami, ktoré boli v tejto časti nevyhnutné, a stredovú časť sme zmodernizovali doslova od základov," vysvetlila Kateřina Ježková, riaditeľka Avion Shopping Parku v Ostrave. Počas prestavby odviezli stavebníci zo stredovej plochy s rozlohou 7400 štvorcových metrov vyše 17.000 kubických metrov podložia. V centre tak vznikla jama s hĺbkou približne štyri a pol metra pod úrovňou súčasnej podlahy.

Vynovená stredová časť sa stala komfortným centrom módy s najširšou ponukou obchodov a s novými žiadanými značkami, ktoré doposiaľ v regióne chýbali. "Jednou z nich je aj dlho očakávaná značka Zara, ktorá je hlavným kotevným nájomcom projektu Nový Avion. Jej predajňa sa rozkladá na ploche 2200 štvorcových metrov," doplnila Kateřina Ježková. Celkovo v centre pribudlo 26 nových atraktívnych obchodov a značiek, medzi nimi napríklad Desigual, Starbucks, Gas či Manufaktura.

Developer IICG pri prestavbe ostravského Avionu dbal na zapracovanie technológií s ohľadom na minimalizáciu spotreby energií, a tým aj nižšou záťažou na životné prostredie. Vo vynovenom centre je použitých 1600 vonkajších aj vnútorných úsporných LED svietidiel. Vzduchotechnická jednotka zase dokáže spätne využívať odvádzaný vzduch, čím výrazne šetrí spotrebu tepla. Samozrejmosťou v centre sú vodné čerpadlá s nízkou spotrebou, recyklovateľné materiály, spomaľovače eskalátorov či programy na kontrolu teploty v interiéroch.

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring