OTS: Dokumentárny film „Remeselní umelci v Šanghaji" ...

TASR, 5. decembra 2023 16:15

OTS: Dokumentárny film „Remeselní umelci v Šanghaji" (Craft Artists in Shanghai) má na YouTube viac ako 1 milión zhliadnutí

Šanghaj 5. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Dokumentárny seriál „Craft Artists in Shanghai" produkovaný šanghajskou akadémiou umenia a dizajnu (Shanghai Art & Design Academy (SADA)) má od svojho vydania v októbri na oficiálnom kanáli YouTube viac ako 1 milión zhliadnutí v 8 epizódach.

Učitelia zo SADA strávili šesť rokov vedením a usmerňovaním študentov pri natáčaní a výrobe dokumentárneho seriálu o príbehoch majstrov nehmotného kultúrneho dedičstva a ich kompletnom procese tvorby majstrovských diel, ako aj o tom, ako najnovšie technológie ovplyvňujú tradičné čínske remeslá z rôznych uhlov pohľadu.

V epizóde „Craft Artists in Shanghai: Jade Carving" vystupuje Zhao Picheng, profesor Jade Carving zo SADA, ktorý ukazuje celý proces ako nefrit hľadá, robí návrhy a ako s vynikajúcou zručnosťou vytvára nefritovú rezbu.
Han Huizhi, umelecký riaditeľ múzea umenia Han Tianheng (Han Tianheng Art Museum), vystupuje v epizóde „Craft Artists in Shanghai: Ink Slab Carving", ktorá vyjadruje myšlienku, že „remeslo dneška je výstavou zajtrajška", tým, že ho sleduje pri výbere materiálov, návrhu, tvorbe a vystavovaní tušových dosiek.

Keďže technológia v digitálnej ére výrazne ovplyvňuje tradičné čínske remeslá, dokument sa prostredníctvom epizódy „Remeselní umelci v Šanghaji: Digitálne dvojča (Craft Artists in Shanghai): Digital Twin" zameriava aj na to, ako technológia ovplyvňuje a dokonca posilňuje remeslá. Produkčný tím spravil rozhovor s rezbárskym riaditeľom nefritov (jade) Wang Caiyun zo SADA and Xu Hao z centra pre digitálnu akumuláciu a kultúrnu komunikáciu nehmotného kultúrneho dedičstva (Intangible Heritages) a predstavil, ako sa nefritové rezbárske remeslo stretáva s modernými digitálnymi technológiami.

„Remeslo je jedným zo spôsobov, ktoré prepája históriu a kultúru národa. Je nám cťou, že môžeme tento dokument predstaviť tým divákom po celom svete, ktorí milujú tradičné remeslá, a dúfame, že pomôžeme viacerým ľuďom pochopiť a spojiť sa s tradičnými čínskymi umelcami, ktorí behom času vycibrili svoje zručnosti, a ocenia čaro čínskej kultúry", povedal Lin Ying, režisér dokumentárneho seriálu.

Dokument bol odvysielaný šanghajskou televíziou (Shanghai Television) a čínskou vzdelávacou televíziou(China Educational Television), a takisto bol v septembri uvedený na vzdelávacom podujatí 2023 Shanghai Education Expo a v októbri na výstave tradičných čínskych remesiel „Brilliant Arts and Crafts: Exhibition of Shanghai Intangible Cultural Heritage" v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave, ktoré bolo súčasťou medzinárodnej prehliadky výstavy čínskeho tradičného výtvarného umenia(International Tour Exhibition of Chinese Traditional Fine Arts).

Ak chcete preniknúť do podmanivého sveta tradičných čínskych remesiel, pozrite si video na YouTube@CraftArtistsinShanghai.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2288206/1.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2288205/2.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2288204/3.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring