OTS: Dynamická premávka na Via Pribina potvrdzuje prínos rýchlostnej cesty pre..

TASR, 26. februára 2024 8:57

OTS: Dynamická premávka na Via Pribina potvrdzuje prínos rýchlostnej cesty pre regionálny rozvoj, pričom stále udržiava najvyššie bezpečnostné štandardy na R1

• Zásadný prínos k uľahčovaniu mobility s viac ako 15 miliónmi vozidiel v roku 2023

• Úspešný rok bez jedinej smrteľnej nehody

• Nové investície do kvality a udržateľnosti

Bratislava 26. februára (TASR/OTS)- Via Pribina, koncesionár rýchlostnej cesty R1, dnes zverejňuje svoje ročné výsledky, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv rýchlostnej cesty pre región i vodičov.

V roku 2023 bola rýchlostná cesta R1 naďalej kľúčovou trasou a prešlo po nej viac ako 15 miliónov vozidiel.

Motoristi mali každodenné dochádzanie oveľa jednoduchšie a trasa bola populárna aj pre turistov. V auguste dosiahla intenzita dopravy svoj vrchol a po ceste prechádzalo v tomto období viac ako 25 000 vozidiel denne, čo je výrazný nárast oproti dennému priemeru v iných mesiacoch roka.

Navyše, v roku 2023 tvorila nákladná doprava 17% z celkového objemu ročnej premávky, čím sa potvrdzuje strategická pozícia diaľnice v sektore nákladnej dopravy.

Dáta jednoznačne potvrdzujú prínos rýchlostnej cesty R1 Via Pribina k silnému ekonomickému rastu v Nitrianskom kraji.

Vodiči na Via Pribina sa mohli tešiť skvelým službám v oblasti cestnej bezpečnosti a v roku 2023 Via Pribina dosiahla významný míľnik: nulovú úmrtnosť v dôsledku dopravných nehôd na diaľnici.

Tento úspech je v súlade s dlhodobým záväzkom bezpečnosti na diaľnici. Od roku 2011 bol zaznamenaný pokles dopravných nehôd na starej ceste I/65 o 80%.

Via Pribina pravidelne organizuje spolu s Ministerstvom dopravy, sekciou BECEP, osvetové kampane zamerané na účastníkov dopravy s cieľom šíriť osvetu o zodpovednej jazde. Koncesionár tiež investuje do nových technologických inovácií v oblasti bezpečnosti, napríklad nedávnym zavedením kamerového systému a výstražného svetelného signálu pre vozidlá v protismere.

Rok 2023 bol taktiež rokom, kedy manažment podnikol kroky na dlhodobé zachovanie vysokých technických a bezpečnostných štandardov diaľnice aj po viac ako desiatich rokoch od jej otvorenia.

Za týmto účelom Via Pribina v roku 2023 zrekonštruovala 14 kilometrov povrchu rýchlostnej cesty. Okrem toho koncesionár nainštaloval 94 fotovoltaických panelov a 3 moderné tepelné čerpadlá, čím v roku 2023 opäť posilnil svoju environmentálnu výkonnosť. Zároveň v tomto roku dosiahol aj 35% zníženie priamych emisií z diaľnice (tzv. rozsahy 1 a 2) od roku 2018.

Christian Biegert, generálny riaditeľ Via Pribina a výkonný riaditeľ VINCI Highways in Central Europe vyhlásil: ,,Trvalý pokrok a efektívnosť rýchlostnej cesty R1 Via Pribina sú príkladom úspechu verejno-súkromného partnerstva (PPP). Sme radi, že rýchlostnú cestu v spolupráci s Ministerstvom dopravy udržiavame na najvyššej úrovni, čo výrazne prispieva k ekonomickému a sociálnemu rastu Nitrianskeho kraja."

O Via Pribina

Koncesionár a prevádzkovateľ, Via Pribina a Via Pribina Operations dohliadajú na koncesiu, prevádzku a údržbu 52 km rýchlostnej cesty R1 Via Pribina, prvého PPP projektu na Slovensku spusteného v októbri 2011. Štvrtý úsek, severný obchvat Banskej Bystrice, ktorý je sprístupnený pre vodičov od júna 2012.

Úsek 1 Nitra západ – Selenec 12,6km

Úsek 2 Selenec – Beladice 18,9 km

Úsek 3 Beladice – Tekovské Nemce 14,3

Úsek 4 Banská Bystrica severný obchvat 5,6 km

www.viapribina.sk

https://www.linkedin.com/company/viapribina/mycompany/

O VINCI Highways

VINCI Highways, dcérska spoločnosť VINCI Concessions, je lídrom v oblasti cestných koncesií, prevádzky a služieb mobility. Navrhujeme, financujeme, staviame a prevádzkujeme diaľnice, mosty, tunely, mestské cesty a služby mobility na 3 130 km sieti v 14 krajinách. VINCI Highways využíva svoje odborné znalosti na poskytovanie najvyšších štandardov výkonu a bezpečnosti a poskytuje vodičom pozitívny zážitok.

Viac informácií:

https://www.vinci-concessions.com/en/vinci-highways

@VINCIConcess

https://www.linkedin.com/company/vinci-highways/

O Meridiam

Spoločnosť Meridiam založil v roku 2005 Thierry Déau s presvedčením, že zosúladenie záujmov medzi verejným a súkromným sektorom môže poskytnúť kritické riešenia kolektívnych potrieb komunít. Meridiam je nezávislá investičná spoločnosť Benefit Corporation a správca aktív. Firma sa špecializuje na vývoj, financovanie a dlhodobé riadenie udržateľnej verejnej infraštruktúry v troch kľúčových sektoroch: udržateľná mobilita, kritické verejné služby a inovatívne nízkouhlíkové riešenia. S pobočkami v Addis Abebe, Ammáne, Dakare, Istanbule, Johannesburgu, Libreville, Luxembursku, New Yorku, Paríži, Viedni a Washingtone spravuje Meridiam k dnešnému dňu viac ako 20 miliárd USD a viac ako 120 projektov. Meridiam je certifikovaný ISO 9001: 2015, Advanced Sustainability Rating od VigeoEiris (Moody’s), ISO 37001 Anti-Corruption certifikácia od AFNOR a uplatňuje patentovanú metodológiu vo vzťahu k ESG a vplyvu na základe cieľov udržateľného rozvoja OSN (SDG).

https://www.meridiam.com/en/

https://www.linkedin.com/company/meridiam/

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring