OTS: Energetická trieda A sa čoskoro stane novým štandardom v logistike

TASR, 26. januára 2024 7:30

Bratislava 26. januára (TASR/OTS) - V oblasti prenájmu logistických a priemyselných nehnuteľností sa objavuje nový trend. Kľúčovými kritériami pri výbere dlhodobého prenájmu sa stávajú nízke náklady na energie a uhlíková stopa. Štandardom sa stáva energetická trieda B a v priebehu niekoľkých rokov to bude trieda A. Pilotný projekt developera GLP ukazuje, že najväčšie energetické straty vznikajú najmä v dôsledku plytvania: zbytočného vykurovania a vetrania hál. Triedu A preto možno dosiahnuť efektívnejším hospodárením s energiou v spojení s rekuperáciou tepla, tepelnými čerpadlami a strešnou fotovoltaikou.

Novootvorený GLP Park Brno Holubice dosiahol významný úspech v hodnotení energetickej účinnosti. Časť komplexu dosiahla energetickú triedu B. Ide o veľmi dobré hodnotenie, keďže tento štandard dosahuje len 20 % logistických a priemyselných budov v Českej republike a na Slovensku. V tejto triede bude postavený aj nový projekt Obchodnej zóny GLP Bratislava v blízkosti bratislavského letiska.

„V Holubiciach sa nám podarilo dosiahnuť triedu B vďaka vynikajúcej tepelnej izolácii budov a využitiu rekuperácie tepla. Náš cieľ pri nových projektoch je ešte ambicióznejší – dosiahnuť triedu A do jedného roka kombináciou kvalitného zateplenia, rekuperácie, tepelných čerpadiel, strešnej fotovoltaiky a inteligentného energetického manažmentu,“ hovorí Aleš Růžička, technický riaditeľ spoločnosti GLP.

Inteligentné riadenie energie znižuje náklady až o štvrtinu

Uvedené inteligentné riadenie energie sa počas pilotného projektu ukázalo ako najúčinnejší nástroj na zníženie spotreby, dokonca účinnejší ako rekuperácia tepla. GLP používa na riadenie spotreby vlastný systém inteligentného riadenia budov (SAMBA), ktorý môžu nájomcovia využívať na optimalizáciu svojej prevádzky.

„Systém SAMBA monitoruje a graficky zobrazuje spotrebu energie, teplotu v hale, otváranie nakladacích brán a využívanie ventilácie, vykurovacích systémov, spotrebu vody atď. Nájomcovia tak môžu prispôsobiť teploty skutočnému využívaniu hál. Dokáže tiež upozorniť na potrebu výmeny vzduchu a aktivovať rekuperáciu tepla v prípade zvýšenia koncentrácie CO2,“ vysvetľuje Aleš Růžička.

Až 25 % energie sa premrhá

Vďaka tomu je možné ľahko odhaliť neefektívne využívanie energie, napríklad úniky tepla alebo neprimerané teploty vykurovania. V pilotnom projekte sa inteligentné snímače a merače používali na monitorovanie bežnej prevádzky niekoľkých hál počas jedného mesiaca. Namerané hodnoty sa potom porovnali so skutočnými potrebami a optimálnym nastavením spotreby.

Ukázalo sa, že len nastavením optimálnej teploty a vetrania možno znížiť spotrebu energie o 25 %. Bez toho, aby si to niekto všimol, v skúmaných halách dochádzalo k zbytočnému plytvaniu a neefektívnosti, najmä k prehrievaniu, pričom každý stupeň navyše znamenal zvýšenie spotreby elektrickej energie o 7 %.

„Zvyčajne bolo zapnuté vykurovanie a vetranie súčasne, tiež bolo zbytočné otváranie nakladacích brán. Niektoré miestnosti boli bezdôvodne vykurované až o 4 stupne viac, ako bolo potrebné. Napríklad skladové priestory, kde je norma 14 stupňov, boli vykurované na 19 a viac stupňov, kancelárske priestory na 23 stupňov,“ sumarizuje skúsenosti z pilotného projektu Aleš Růžička.

Fotovoltaika na strechách pomôže dosiahnuť triedu A

Na ďalšie zníženie spotreby energie plánuje spoločnosť GLP využívať strešné fotovoltaické panely v kombinácii s tepelnými čerpadlami a rekuperáciou tepla. Energetická trieda A sa tak čoskoro stane novým štandardom v nových projektoch.

„Plánujeme inštalovať približne 520 m strešnej plochy hál s fotovoltaickými panelmi, čo nám poskytne výkon približne 150 kWp. Získanú energiu budeme využívať na chladenie a vykurovanie budov, čo nám pomôže dosiahnuť energetickú triedu A,“ dodáva Aleš Růžička.

Kombinácia fotovoltaiky, tepelných čerpadiel a rekuperácie tepla sa plánuje aj v novovznikajúcom projekte Obchodnej zóny GLP Bratislava v blízkosti bratislavského letiska.

Riadenie napájania šetrí viac ako rekuperácia tepla

Testovanie inteligentného riadenia budov ukázalo, že efektívnym riadením prevádzky budov možno dosiahnuť významné úspory energie až do výšky desiatok percent. V rozpore s predpokladom je účinok rekuperácie tepla v skladových priestoroch menej významný. Je to spôsobené minimálnou potrebou výmeny vzduchu vo veľkých priestoroch v porovnaní s teoretickými výpočtami.

„Vo veľkých halách je minimálny počet ľudí, takže nie je potrebné vetranie. Výmena vzduchu sa dá automaticky riadiť pomocou snímača CO2, keď sa zvýši hladina vzduchu. Rekuperácia tepla je pri vetraní kancelárií oveľa dôležitejšia. V skladoch sa viac oplatí sledovať štandardnú teplotu v priestoroch a únik tepla cez nakladacie dvere alebo vetranie,“ uzatvára technický riaditeľ GLP Aleš Růžička.


Viac informácií vrátane ilustračných fotografií poskytne Jan Hlaváč, mediálny zástupca spoločnosti GLP: jan.hlavac@mediakom.cz

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring