OTS: EÚ a Rusko budú hľadať riešenie pre Južný prúd v rámci tretieho...

TASR, 1. októbra 2013 15:38

OTS: EÚ a Rusko budú hľadať riešenie pre Južný prúd v rámci tretieho energetického balíka, hovorí námestník ruského ministra energetiky V Miláne prezentovali vedúci predstavitelia Južného prúdu a spoločnosti Gazprom hodnotu plynovodu pre Európu

Miláno 1. októbra (TASR-OTS)(PRNewswire) - Bezpečnosť dodávok, diverzifikácia zdrojov energie a pevné partnerstvo medzi energetickými podnikmi v Európe: to boli hlavné témy, ktorým sa venovala konferencia "Južný prúd: evolúcia plynovodu", ktorá sa konala dnes v Miláne, na ktorej poprední predstavitelia Južného prúdu a spoločnosti Gazprom, spoločne s vládnymi partnermi a záujmovými skupinami v sektore, analyzovali spoločenské, environmentálne a ekonomické dopady plynovodu Južný prúd. Účastníci si vypočuli informácie o aktuálnom stave výstavby so zvláštnym zameraním na pobrežnú časť v Čiernom mori.

"Od roku 2012 dodala Ruská federácia krajinám Európskej únie 160 miliónov ton ropy a 125,5 miliardy kubických metrov zemného plynu," povedal námestník ruského ministra energetiky Anatolij Janovskij na konferencii. Dodal, že rokovania medzi EÚ a Ruskom zaistia riešenie problémov v súvislosti s Tretím energetickým balíkom, ktorý mnohí vnímajú ako prekážku spustenia výstavby.

"Partnerstvo Európskej únie a Ruska v oblasti energetiky je mimoriadne významné. Rusko, a najmä spoločnosť Gazprom je popredným dodávateľom energie pre Taliansko a budúci rok oslávime 40 rokov dodávania energie a obchodných vzťahov medzi spoločnosťami Gazprom a Eni. Plynovod Južný prúd predstavuje dlhodobé riešenie zaisťujúce bezpečné dodávanie energie pre všetkých občanov v Európe, vďaka priamemu spojeniu medzi zákazníkmi a najdôležitejšími zásobami plynu na svete, ktoré sa nachádzajú práve v Rusku," povedal námestník ministra.

"Plyn je environmentálne prijateľný zdroj energie a výstavba plynovodu zaistí povzbudenie európskeho trhu ako celku a poskytne diverzifikáciu energetiky, priláka nové investície do Talianska a zároveň podporí tvorbu tisícov nových pracovných miest. Spoločnosti Eni a Gazprom boli prvými partnermi, ktorí podpísali zakladajúce dohody projektu Južný prúd v roku 2007," dodal Janovskij, prihovárajúc sa prevažne talianskemu publiku.

Rusko je pre Európu najdôležitejším obchodným a energetickým partnerom a vždy predstavovalo istú, stabilnú zásobu plynu pre mnoho európskych krajín. Analytici predpokladajú, že dopyt po zemnom plyne v priebehu najbližších pätnástich rokov narastie z 312 miliárd metrov kubických na 537 miliárd metrov kubických.

"Zemný plyn v súčasnosti predstavuje najdôležitejší zdroj energie v Európskej únii," objasnil Alexander Syromyatin, zastupujúci vedúci oddelenia projektového manažmentu spoločnosti Gazprom. "Dopyt v blízkej budúcnosti veľmi rýchlo prekoná zásoby z dôvodu klesajúcej ťažobnej kapacity v Európe. Projekt Južný prúd vyrieši problém tohto deficitu aj do budúcna."

Plynovod bude mať dĺžku 2385 km a na jeho výstavbe sa prostredníctvom partnerstva zúčastní 9 krajín vrátane Bulharska, Srbska, Maďarska, Talianska a Ruska. Vyžiadal si podpis komplexných dohôd medzi vládami partnerských štátov a významnými podnikmi. Celková potrebná investícia bude predstavovať 17 miliárd €, pričom poskytne celkovú ročnú kapacitu 63 miliónov metrov kubických plynu.

"Ropovod Južný prúd dosiahne svoju plnú kapacitu koncom roka 2017," povedal Oleg Aksjutin, člen riadiacej komisie spoločnosti Gazprom a generálny riaditeľ spoločnosti South Stream Transport B.V. "Polovica z tejto kapacity poputuje do Talianska. Pobrežná časť plynovodu sa bude z 30 % financovať z partnerstva spoločností Gazprom, Eni, EDF a Wintershall a 70 % poskytne trh. Bude zabezpečovať dodávky elektrickej energie pre 38 miliónov domácnosti v Európe."

Vyhlásenie námestníka ministra Janovského zdôraznilo dôležitosť, ktorú Rusko pripisuje svojim energetickým partnerstvám s Európou, pretože Južný prúd nielenže zabezpečí diverzifikáciu a stabilitu zásobovacích trás do EÚ, ale zároveň aj zníži prepravné riziká.

Viceprezident Európskeho parlamentu Gianni Pitella povedal: "Primárnym cieľom európskeho zákonodarstva musí byť zachovanie prístupu k zásobám energie, najme pre spotrebiteľov a menšie rodinné podniky. Vyžaduje si to záruku efektívnej prevádzky a nízkych nákladov. Tieto ciele dosiahneme len prostredníctvom posilnenia infraštruktúry vnútorného trhu a diverzifikácie energetických zdrojov. Toto je dôvod, pre ktorý projekt Južný prúd predstavuje dôležité riešenie situácie súvisiacej s narastajúcim dopytom po zemnom plyne v Európe."

Názory partnerských krajín projektu Južný prúd prezentovali Reka Szemerkenyiová, poradkyňa maďarského premiéra a Dragutin Matanovic, poradca srbského premiéra.

Szemerkenyiová povedala, že prípravy na výstavbu v Maďarsku medzičasom výrazne pokročili, no na zosúladenie legislatívy na európskej úrovni je potrebný koordinovaný prístup všetkých účastníckych krajín.

Povedala: "Maďarsko prešlo v oblasti prípravných prác na začatie výstavby Južného prúdu dlhú cestu. Všetky technické aspekty fázy pred samotnou výstavbou sú pripravené na začatie prác. Vďaka množstvu odvedenej práce sú stanovené termíny viac ako reálne. V posledných mesiacoch však všetky medzivládne dohody účastníckych krajín projektu Južný prúd museli čeliť kritike Európskej únie v súvislosti s Tretím energetickým balíkom. Preto musíme s účasťou Ruska, EÚ a účastníckych krajín projektu spolupracovať na zabezpečení pokračovania projektu Južný prúd v súlade s plánom."

Toto podujatie je po konferenciách v Sofii a Belehrade tretím v rade podujatí organizovaných publikáciou Natural Gas Europe, popredným nezávislým zdrojom poznatkov týkajúcich sa vývoja európskych trhov so zemným plynom. Ďalšie konferencie sa budú konať v najbližších mesiacoch v Ľubľane, Budapešti a Bruseli.

Poznámka pre redaktorov: Natural Gas Europe denne poskytuje tie najdôležitejšie informácie týkajúce sa zemného plynu v Európe.

Ako nezávislá organizácia poskytuje Natural Gas Europe informácie a rozbory týkajúce sa problematiky zemného plynu prostredníctvom svojich korešpondentov, prispievateľov a mediálnych partnerov.

Natural Gas Europe sa zameriava na úlohu zemného plynu v rámci Európy, sprostredkovávanie dialógu a informácií o dôležitých otázkach vrátane výskumu, životného prostredia, regulácie a energetickej bezpečnosti.

Zdroj: Natural Gas Europe

Kontakt: Rick Gill +447771555201 hrgill@minoils.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk pop

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring