OTS: Global Times: Predstavitelia partnerských krajín: ...

TASR, 24. novembra 2023 9:29

OTS: Global Times: Predstavitelia partnerských krajín: iniciatíva Jedno pásmo, jedna cesta ponúka spoločný rozvoj

Wen-Čou 24. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Iniciatíva Jedno pásmo, jedna cesta, ktorú navrhuje Čína, uskutočnila víziu „prepojenia sŕdc" a je cestou k spoločnému rozvoju, ako v stredu uviedli viacerí veľvyslanci a úradníci z partnerských krajín BRI počas diskusie, ktorá sa konala vo Fu-čou vo východočínskej provincii Fu-ťien.

„Iniciatíva BRI priniesla zmeny v myslení sveta," povedal Bishnu Pukar Shrestha, veľvyslanec Nepálu v Číne, a poznamenal, že iniciatíva sa zameriava na prepojenie nielen v oblasti dopravy, ale aj v mysliach a srdciach.

„Teraz sme získali prístup k tejto vízii a koncepcii," pokračoval Shrestha. Podľa jeho slov mal Nepál z iniciatívy BRI veľký úžitok – dokončili sa v ňom rôzne projekty vrátane železníc a ciest, ktoré oživili bilaterálnu spoluprácu a umožnili krajine ďalší rozvoj. Shrestha sa tak vyjadril počas diskusie na konferencii Belt and Road Global Chambers of Commerce and Association Conference(Konferencia globálnych obchodných komôr a asociácie Jedno pásmo, jedna cesta), ktorá je prvou medzinárodnou platformou spolupráce a výmeny na svete, kde sú hlavnými účastníkmi obchodné komory, priemyselné združenia a iné spoločenské organizácie. Cieľom konferencie, ktorá sa koná každoročne, je využiť zdroje obchodných komôr v súvislosti s rozvojom spolupráce v rámci iniciatívy BRI a preskúmať nové možnosti medzinárodnej spolupráce.

„Iniciatíva BRI dáva príležitosť svetu, ktorý je teraz prepojený, a potenciál tejto iniciatívy je neobmedzený," uviedol počas okrúhleho stola Awale Ali Kullane, somálsky veľvyslanec v Číne, pričom poznamenal, že pandémia COVID-19 tento proces síce zdržala, ale zároveň ukázala dôležitosť takejto globálnej iniciatívy.

Kadirkamu Kandasamy Yoganaadan, Chargé d'Affaires veľvyslanectva Srí Lanky v Číne, vymenoval niekoľko projektov výstavby infraštruktúry v rámci BRI vrátane prístavov, letísk a rýchlostných ciest. Na príklade projektu prístavu Colombo Port Yoganaadan uviedol, že prístav sa buduje s moderným udržateľným dizajnom a koncepciou inteligentného mesta, ktoré poskytuje investičné príležitosti v oblasti IT priemyslu, finančných služieb a lodnej logistiky.

Ahmed Chouaib, Chargé d'Affaires misie Ligy arabských štátov v Pekingu, uviedol, že arabské krajiny, ktoré sa zúčastňujú na iniciatíve BRI, preukazujú vysokú mieru angažovanosti vo vzťahu k Číne. Táto iniciatíva predstavuje silu medzinárodnej spolupráce a silu vzájomného prepojenia, ktorá presahuje národné a etnické hranice.

Chouaib poznamenal, že neoddeliteľnou súčasťou iniciatívy BRI sa stalo aj posilňovanie medziľudskej komunikácie medzi Čínou a arabskými krajinami, ako aj spolupráca v oblasti kultúry, cestovného ruchu a umenia.

Iniciatíva BRI je symbolom jednoty medzi Čínou a arabskými krajinami. Okrem budovania ciest a mostov môže vytvoriť aj prepojenejšiu, prosperujúcu a harmonickú spoluprácu, uviedol Chouaib.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2284249/BRI_offers_common_development_officials_partner_countries.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring