OTS: Hudobnú cenu Grawemeyer získalo netradičné dielo pre zbor

TASR, 4. decembra 2023 16:20

Louisville 4. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ – Srbsko-americká skladateľka Aleksandra Vrebalovová získala cenu Grawemeyer 2024 Univerzity Louisville za hudobnú kompozíciu „Missa Supratext" – netradičné dielo pre sláčikové kvarteto a dievčenský zbor.

Kvarteto Kronos dlhodobo známe podporou hudobných inovácií a dievčenský zbor z oblasti zálivu San Francisca pre mladé ženy z rôznych prostredí mali premiéru s 22-minútovým dielom v roku 2018 v San Franciscu pod vedením dirigentky Valerie Sainte-Agatheovej. V diele sa objavujú aj zvončeky, tibetské misy a hudobná píla.

„ Missa Supratext " nesúvisí so žiadnym náboženstvom, pretože tvorivá sila, ktorá stojí pri zrode všetkého života, nemá nič spoločné s kultúrou, jazykom ani náboženstvom," povedala Vrebalovová. „Tie slová sú vymyslené a nemajú žiadny význam. Dielo presahuje rámec verbálneho príbehu a ukazuje, ako je všetok život na našej planéte prepojený."

Latinský názov diela by sme do slovenčiny mohli preložiť ako „Omša nad slovami".

„Vrebalovovej hudba poslucháča prenáša a obklopuje," ako sa vyjadril Matthew Ertz, riaditeľ hudobnej ceny. „Jej víťazná skladba zdôrazňuje univerzálnosť ľudského vyjadrenia prostredníctvom hudby, vyhýba sa konkrétnemu jazyku, štýlu či tradícii. Spája rôzne harmónie, rytmy, štýly a improvizáciu, čím vyjadruje svoju oddanosť hudbe a unikátnosť všetkých vecí."

Vrebalovová (53) žije v New Yorku, do Spojených štátov sa prisťahovala v roku 1995 a v roku 2015 sa stala americkou občiankou. Skomponovala vyše 90 diel, vrátane orchestrálnych, komorných, operných a experimentálnych. Často začína kreslením a maľovaním farebných obrazov, ktoré odrážajú jej predstavy, a až následne ich prevedie do notového zápisu.

Jej skladby hrajú súbory po celom svete. Len samotné kvarteto Kronos malo od roku 1997 15 premiér a jej diela si objednalo vyše 25 ďalších organizácií ako napríklad Carnegie Hall a Anglický národný balet (English National Ballet). V Spojenom kráľovstve distribuuje jej samostatne publikované partitúry vydavateľstvo Composers Edition.

Vrebalovová vyučovala hudbu na srbskej univerzite v Novom Sade a City University of New York a pôsobila ako rezidentná alebo hosťujúca umelkyňa na troch kontinentoch. Medzi jej ocenenia patrí aj štipendium Charlesa Ivesa z Americkej akadémie umenia a literatúry a Zlatý emblém od srbského ministerstva zahraničných vecí.

Tento týždeň budú vymenovaní budúci držitelia budúcoročných cien Grawemeyer Awards , kým ich formálne neschváli kurátor. Každoročné ceny v hodnote 100 000 USD sa udeľujú aj za zásadné myšlienky v oblasti svetového poriadku, psychológie, vzdelávania a náboženstva. Ocenení na jar zavítajú do Louisville, aby si prevzali svoje ceny a poskytli voľné rozhovory o svojich víťazných nápadoch.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2289979/University_of_Louisville_Grawemeyer_Award_Winner.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring