OTS: Inštitút NAPS začal jubilejný rok u Ekumenického patriarchu

TASR, 30. novembra 2023 17:34, aktualizované 30. novembra 18:10

Manželia Peter a Lenka Solejovci sa s Bartolomejom I. Konštantinopolským stretli už ôsmy raz.

Bratislava 30. novembra (TASR/OTS) - Členovia Rady Inštitútu NAPS, manželia Peter a Lenka Solejovci, navštívili v tomto týždni Ekumenický patriarchát v Istanbule, ktorý je sídlom duchovného lídra 270 miliónov pravoslávnych kresťanov na celom svete. „S veľkou vďačnosťou sme prijali pozvanie Jeho Svätosti Ekumenického patriarchu Bartolomeja I. Konštantinopolského na slávenie vešpier sviatku sv. Ondreja Apoštola, ako aj na ďalšie podujatia pri príležitosti trónneho sviatku Ekumenického patriarchu,“ povedal pre médiá zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS Peter Solej. „Úprimne si vážime, že nám Jeho Svätosť udelila aj osobitnú audienciu, počas ktorej sme sa rozprávali o aktuálnom dianí na Slovensku, ale aj o nadchádzajúcom 20. výročí od založenia Inštitútu NAPS. Spoločne s Lenkou sme sa veľmi potešili, že patriarcha prijal do daru ručne písanú, striebrenú a zlátenú ikonu divotvorcu týchto čias, sv. Šarbela aj s relikvou jeho oleja, ktorá je najnovším produktom z nášho e-shopu www.nebonazemi.sk,“ doplnil Solej.

Počas návštevy Turecka sa hostia zo Slovenska stretli aj s kardinálom Kurtom Kochom, prefektom vatikánskeho Dikastéria pre jednotu Kresťanov, ktorý vykonal svoju historicky prvú návštevu Slovenska v roku 2017 práve na pozvanie Inštitútu NAPS.

Inštitút NAPS založil Peter Solej pred 19 rokmi, vtedy ako najmladší autor odbornej knihy na Slovensku i vo svete. Nezisková organizácia realizuje svoju činnosť v oblasti ekumenizmu, vzdelávania i kultúry. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili vo viacerých slovenských mestách. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestné členstvo v NAPS prijali prví dvaja slovenskí prezidenti, Michal Kováč a Rudolf Schuster.

Najvýznamnejšou a pravidelnou aktivitou inštitútu NAPS je Medzinárodný ekumenický koncert, ktorého cieľom je umením spájať a prehlbovať dialóg a toleranciu medzi národmi a náboženstvami. Doteraz na ňom vystúpili umelci z jedenástich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal svoj telegram vtedajší pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. V roku 2016 sa podujatie konalo pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska a o rok neskôr bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča. Podujatia sa v októbri 2017 v novej budove SND zúčastnil i najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch a svojho osobného legáta naň vymenoval aj Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský.

V roku 2019 účastníci NAPS Ekumenického koncertu ďakovali za 25 rokov samostatnej slovenskej štátnosti. 15. ročník koncertu sa uskutočnil v závere septembra 2019 v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Záznam zo slávnostného umeleckého večera, na ktorom vystúpili doteraz stovky umelcov z 11 krajín, už niekoľko rokov vysiela RTVS.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring