OTS: INVESTIKA uvadza na slovensky trh depozitny fond EUROMONETIKA, ktory...

TASR, 10. januára 2024 15:38

OTS: INVESTIKA uvadza na slovensky trh depozitny fond EUROMONETIKA, ktory ocakava zhodnotenie 3 % rocne bez limitov a dodatocnych podmienok

Bratislava 10. januára (TASR/OTS) - Po uspechu investicneho fondu MONETIKA, ktory sa pocas prveho roku fungovania stal najvynosnejsim produktom svojho druhu v Cesku, uvadza ceska investicna spolocnost INVESTIKA na slovensky trh jeho eurovu obdobu. Novy fond s nazvom EUROMONETIKA ponuka vsetkym typom investorov vynosnejsiu investicnu alternativu k sporiacim a terminovanym uctom.

Vykonnost fondu je naviazana na vyvoj depozitnej sadzby Europskej centralnej banky (ECB), ktorou tato centralna banka uroci penazne vklady komercnych bank eurozony. Ocakavany vynos fondu je pri sucasnej 4 % urovni depozitnej sadzby ECB 3 % rocne. EUROMONETIKA ponuka tento vynos uz od 20 eur. Investicia je zaroven v bezpeci a investor ju ma stale poruke. Je vhodna tak pre domacnosti a firmy, ako aj pre mesta, cirkvi, druzstva, spolky alebo napriklad spolocenstva vlastnikov bytov.

Slovensko, kde sa plati eurom uz od roku 2009, je prvym zahranicnym trhom, na ktorom sa investicna spolocnost INVESTIKA rozhodla EUROMONETIKU ponukat. Zatial co sa rastuce urokove sadzby ECB v poslednom roku na Slovensku rychlo premietli do drahsich uverov, urocenie vkladov zaostava. Depozitna sadzba ECB v poslednom roku dostupala uz na 4 %, avsak uroky na sporiacich uctoch hlavnych slovenskych bank sa stale pohybuju medzi nulou a 1 % rocne. Lepsie urocene terminovane vklady su zas podmienene subeznym cerpanim dalsich sluzieb a produktov. S fondom EUROMONETIKA mozno naproti tomu financne prostriedky zhodnocovat bez obmedzenia vysky investicie ci akychkolvek dodatocnych podmienok.

„Trhova situacia na Slovensku je podobna tej, ktora panovala pred rokom v Cesku. Ludia aj firmy tam zacali aktivne vyhladavat vynosnejsie alternativy k bankovym sporiacim uctom, ktorych urocenie dostatocne neodrazalo vysku urokovych sadzieb centralnej banky. A pretoze ECB zacala zvysovat cenu penazi zhruba o rok neskor nez CNB, aj na Slovensku sme teraz svedkami toho, ako domacnosti a firmy hladaju lepsie zhodnotenie svojich financnych rezerv bez obmedzenia a podmienok. A prave to im teraz prinasa EUROMONETIKA,“ hovori k spusteniu fondu jeho portfolio manazer Jan Hanzo.

Penazny fond MONETIKA sa na ceskom trhu stal v septembri 2022 jednym z hlavnych tvorcov noveho trhoveho segmentu, ktory uspesne konkuruje sporiacim uctom a dalsim konzervativnym nastrojom pre zhodnocovanie penazi. Pri 7 % hlavnej urokovej sadzbe Ceskej narodnej banky dorucila MONETIKA pocas prveho roku svojho posobenia na trhu investorom vynos 6,4 %, co z nej urobilo najvynosnejsi produkt tohto typu v Cesku.

„Verime, ze tento fond oslovi slovenskych klientov rovnako, ako sa to pred rokom podarilo jeho korunovemu predobrazu v Ceskej republike,“ hovori Hanzo s tym, ze fond ma ambicie postupne vstupit aj na dalsie europske trhy.

Dostupnost a bezpecie

Nespornou vyhodou pre klientov fondu EUROMONETIKA je aj to, ze maju svoje investicie neustale k dispozicii. V pripade potreby ich totiz dostanu spat na ucet obvykle do troch pracovnych dni, a to bez akehokolvek vystupneho poplatku.

EUROMONETIKA sa tak neobmedzuje iba na konzervativnych klientov, ktori preferuju minimalne riziko a su zvyknuti zhodnocovat svoje uspory prostrednictvom tradicnych sporiacich alebo terminovanych vkladov. Tento fond je mnohostranny a zaujme aj tych investorov, ktori uprednostnuju kratkodobe investicne strategie a chcu svoj majetok pre pripad, ze budu financne prostriedky potrebovat aj v kratkodobom horizonte, udrziavat v likvidnych aktivach. Dobre posluzi aj ako likvidna zlozka kazdeho investicneho portfolia.

„Fond vlastne funguje ako akasi investicna ‚penazenka‘. Je tak vhodny pre cely rad prilezitosti – od kratkodobeho ‚ohriatia‘ prostriedkov pred dalsou investiciou ci kupou nehnutelnosti az po dlhodobe konzervativne investovanie s nizkym rizikom,“ charakterizuje fond Jan Hanzo.

Bezpecnost fondu je zaistena portfoliom renomovanych a systemovo vyznamnych bank, ktorych prostrednictvom EUROMONETIKA vykonava svoje transakcie. Tato diverzifikacia minimalizuje riziko a vdaka europskej licencii UCITS podlieha tym najprisnejsim regulaciam. Na sedemstupnovej skale rizikovosti SRI dosahuje fond najnizsie mozne hodnoty. Financie su tak vzdy v bezpeci.

Pravne upozornenie:

Udaje o minulych vynosoch uvedene v tomto dokumente nie su zarukou buduceho vyvoja. Hodnota investicie do podielovych fondov moze v case stupat, ale aj klesat. Spolocnost ani ina osoba nezarucuje navratnost povodne investovanej sumy.

Spolocnost dalej upozornuje, ze EUROMONETIKA, otvoreny podielovy fond pre UCITS, moze investovat viac nez 35 % cistej hodnoty aktiv fondu do investicnych cennych papierov alebo nastrojov penazneho trhu, ktore vydal alebo za ktore prevzal zaruku stat, uzemny samospravny celok clenskeho statu alebo medzinarodna financna organizacia, ktorej clenom je jeden alebo viac clenskych statov, a to vo vztahu k investicnym nastrojom vydanym Ceskou republikou, Polskom alebo jednotlivymi krajinami eurozony.

Spolocnost dalej upozornuje, ze MONETIKA, otvoreny podielovy fond, moze investovat viac nez 35 % cistej hodnoty aktiv fondu do investicnych cennych papierov alebo nastrojov penazneho trhu, ktore vydal alebo za ktore prevzal zaruku stat, uzemny samospravny celok clenskeho statu alebo medzinarodna financna organizacia, ktorej clenom je jeden alebo viac clenskych statov, a to vo vztahu k investicnym nastrojom vydanym Ceskou republikou, Nemeckom, Slovenskom, Rakuskom alebo Polskom.

Viac informácií nájdete na:

https://moje.investika.cz/investicni-fondy/euromonetika

https://moje.investika.cz/kontakt

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring