OTS: Kampaň Quit Smoking With Barca získala prestížne ocenenie EÚ

TASR, 9. septembra 2013 11:48

KAMPAŇ QUIT SMOKING WITH BARÇA ZÍSKALA PRESTÍŽNE OCENENIE EURÓPSKEJ PĽÚCNEJ NADÁCIE

Spoločná iniciatíva Európskej komisie a FC Barcelona získala uznanie za podporu odvykania od fajčenia v Európe.

Výročný kongres Európskej spoločnosti pre respiračné ochorenia, Barcelona.

Barcelona 7. septembra (TASR/OTS) – Európska pľúcna nadácia (European Lung Foundation – ELF) a Európska spoločnosť pre respiračné ochorenia (European Respiratory Society – ERS) dnes na výročnom kongrese ERS oznámili, že víťazom ocenenia ELF na rok 2013 sa stal program Európskej komisie a FC Barcelona s názvom Quit Smoking with Barça (www.quitsmokingwithbarca.eu).

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130907/638296 )

Kampaň prilákala viac než 70.000 ľudí z celej Európy, ktorí sa zaregistrovali a vyjadrili túžbu stať sa exfajčiarmi. Ide o prvú iniciatívu tohto druhu medzi verejnou inštitúciou a popredným svetovým športovým klubom. Kampaň vyvolala priaznivý ohlas vo vedeckých a lekárskych kruhoch v celej Európe za presadzovanie celoživotných výhod skoncovania s fajčením.

Ocenenie ELF sa odovzdá počas otváracieho ceremoniálu výročného kongresu ERS (7.–11. septembra 2013). Na tomto podujatí sa stretáva asi 20.000 odborníkov z oblasti zdravotníctva, ktorí diskutujú o najnovšom pokroku v oblasti respiračných ochorení. Kampaň Quit Smoking With Barça získala uznanie predovšetkým za svoj prínos k zlepšovaniu pľúcneho zdravia v Európe.

Predsedníčka ELF Monica Fletcherová uvádza, že ocenenie sa udelilo kampani na základe jednohlasného rozhodnutia: "Táto kampaň na nás urobila dojem najmä pre jej jedinečný prístup k oslovovaniu ľudí, ktorým sa v minulosti nepodarilo prestať fajčiť alebo sa o to nikdy ani len nepokúsili. Kampaň pomohla týmto ľuďom navždy skoncovať s fajčením, a významne tak poznačila naše spoločné úsilie o vyzdvihovanie významu dobrého pľúcneho zdravia."

Podľa generálnej riaditeľky pre zdravie a spotrebiteľov v Európskej komisii Paoly Testoriovej-Coggiovej bol hlavným spúšťačom spolupráce Európskej komisie a Barçe spoločný záväzok ochraňovať ľudské zdravie.

"Sme hrdí, že si môžeme spoločne s FC Barcelona prevziať toto ocenenie za kampaň Quit Smoking With Barça. Som rada, že pozitívny vplyv, ktorý sme vytvorili prostredníctvom tohto partnerstva, získal uznanie širšej zdravotníckej komunity. Do programu Quit Smoking With Barça sa zaregistrovalo 70.000 Európanov a takmer 400.000 sa snaží prestať fajčiť pomocou širšej kampane Exfajčiari sú nezastaviteľní a jej nástroja na odvykanie od fajčenia iCoach. Dúfame, že budeme aj naďalej inšpirovať čoraz viac ľudí, aby siahli po výhodách života bez fajčenia."

Dr. Jordi Monés, ktorý je vedúcim lekárskeho oddelenia v FC Barcelona a iniciátorom zapojenia klubu do kampane, povedal: "Sme radi, že sa nám podarilo vytvoriť spoluprácu s Európskou komisiou v tejto významnej otázke verejného zdravia. Sme hrdí, že si môžeme prevziať toto ocenenie ELF po boku EK, o to viac, že sa odovzdáva v našom meste Barcelone. Je dôkazom, že naše posolstvo si, našťastie, získalo pozornosť a že naše spoločné úsilie prispieva k pozitívnej zmene. V Barçi sa pevne pridŕžame nášho motta 'viac ako len klub' a propagujeme hodnoty, ako sú úcta, zdravie a sociálny záväzok. Program Quit Smoking With Barça nám umožňuje premietnuť toto motto do života."

Fajčenie je najčastejšou samostatnou príčinou úmrtí v Európskej únii (EÚ), ktorej by bolo možné predísť, a každý rok spôsobí takmer 700 000 úmrtí. Celkovo jedno zo štyroch (26 %) úmrtí na rakovinu v EÚ spôsobilo fajčenie a fajčenie je tiež zodpovedné za 85 % úmrtí na rakovinu pľúc v celej EÚ.

Kampaň Quit Smoking With Barça sa začala v decembri 2012 a stavala na úspechu kampane EK Exfajčiari sú nezastaviteľní (www.exsmokers.eu). Toto jedinečné partnerstvo stavilo na podporu miliónov fanúšikov Barçe s cieľom pomôcť mnohým ďalším zo 140 miliónov fajčiarov v Európe navždy sa zbaviť svojho zlozvyku.

Poznámky pre redakciu:

Quit Smoking with Barça je jedinečný zdravotnícky program, ktorý vytvorila agentúra Saatchi & Saatchi Brussels (www.saatchi.be). Program je spoločným záväzkom klubu FC Barcelona a Európskej komisie v boji proti fajčeniu a takmer 700.000 úmrtiam, ktoré každoročne spôsobí v Európe fajčenie a ktorým je možné predísť. (www.quitsmokingwithbarca.eu).

Nástroj iCoach (www.exsmokers.eu) je bezplatná a osvedčená zdravotná digitálna platforma, ktorá už pomáha takmer 400.000 ľuďom v celej Európe v úsilí natrvalo prestať fajčiť. iCoach a FCB iCoach sú takisto dostupné ako aplikácia pre iPhone a Android (www.exsmokers.eu/mobile).

ELF – Európska pľúcna nadácia (www.europeanlung.org) je organizácia, ktorá sa venuje poskytovaniu informácií pacientom o ochoreniach pľúc a zvyšovaniu povedomia verejnosti o dobrom zdraví pľúc.

ERS, Európska spoločnosť pre respiračné ochorenia (www.ersnet.org), je najväčšia európska členská organizácia pre odborníkov na respiračné ochorenia a podporuje poradenstvo, školenia a vzdelávanie v oblasti kontroly tabaku a činnosti odvykania od fajčenia v Európe. Ocenenie ELF sa každoročne udeľuje jednotlivcovi, ktorý významne prispel k zabezpečovaniu ľudského zdravia v oblasti respiračných ochorení.

TASR/OTS dem

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring