OTS: Kantonský veľtrh - "Rozvíjajúca sa platforma pre africko-čínsky obchod"

TASR, 28. decembra 2012 15:44

Kantonský veľtrh - "Rozvíjajúca sa platforma pre africko-čínsky obchod"

Kanton, Čína, 27. decembra 2012 /PRNewswire/ -- Obchod medzi Čínou a Afrikou vykazuje dlhodobý rast napriek pokračujúcej finančnej kríze. Podľa čínskych colných údajov vzrástla v roku 2011 hodnota obchodu medzi Čínou a Afrikou o 31 percent na 166,3 miliardy amerických dolárov. V apríli 2012 priame čínske investície v Afrike dosiahli 15,3 miliardy dolárov - čo predstavovalo 30-násobný nárast oproti obdobiu spred desiatich rokov - a Čína je počas ostatných troch rokov zároveň najväčším obchodným partnerom Afriky.

Mnohí africkí podnikatelia dosiahli vďaka účasti na Kantonskom veľtrhu pozoruhodné úspechy. Spomedzi 188.145 zahraničných nákupcov, ktorí sa zúčastnili na 112. Kantonskom veľtrhu, ktorý sa skončil minulý mesiac, bolo 13.362 (vyše 7 percent) z Afriky. To malo pozitívny vplyv na obchodný rozvoj kontinentu a zvýšilo kvalitu života mnohých ľudí v Afrike. Prehlbujúce sa obchodné vzťahy medzi Čínou a Afrikou nie sú viditeľné iba v náraste obchodných objemov, ale aj v posilnení nesčíselných obchodných vzťahov a rastúcom náraste spoliehania sa Afriky na kvalitu a konkurencieschopné ceny tovarov pochádzajúcich z Číny.

Konkurencieschopné ceny tovarov dostupných prostredníctvom Kantonského veľtrhu sú jednoznačne najväčším lákadlom pre mnohých afrických importérov. Jedna nigérijská podnikateľka, ktorá prišla do Kantonu nakúpiť okenné rámy a oblečenie do dažďa, uviedla, že na Kantonskom veľtrhu bola už štvrtý raz za sebou. "Čínske tovary majú ideálnu cenu a dobrú kvalitu," vyhlásila s tým, že ceny vystavovateľov dokonale preskúmala.

Štyridsaťšesťročný podnikateľ z Burkiny Faso prezradil, že Kantonský veľtrh navštevuje dvakrát ročne od roku 2004. Ako skúsený nákupca je už zvyknutý skúmať produkty, pýtať sa na ceny, robiť si poznámky a pýtať si katalógy a vizitky.

Paul Chisora sa rozhodol navštíviť Kantonský veľtrh po tom, čo videl reklamu naň na internete. Tento 20-ročný muž zo Zimbabwe plánoval kúpiť za konkurencieschopné ceny darčekové produkty ako šálky, vázy a kancelárske potreby, na ktoré by potom uviedol značku a predal vo svojej krajine. Bývalý čínsky vice-minister obchodu Wej Ťien-kuo nedávno uviedol, že podľa jeho očakávaní by objem obchodu Číny s Afrikou mal tohto roku dosiahnuť 220 miliárd amerických dolárov, a že v priebehu piatich rokov by mal presiahnuť obchodné objemy medzi Čínou a Amerikou, a Čínou a Európou. Kantonský veľtrh bude v tomto trende určite naďalej zohrávať významnú úlohu. Ďalší, v poradí 113. Kantonský veľtrh sa bude konať v apríli a máji 2013 v čínskom Kantone.

Ďalšie informácie nájdete na stránke:

http://www.cantonfair.org.cn

ZDROJ: Kantonský veľtrh

SÚVISIACE STRÁNKY

http://www.cantonfair.org.cn

PR Newswire (http://s.tt/1xIJS)

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby (OTS) a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

bub juh

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring