OTS: Komisia EÚ: pripravená rokovať o plynovode South Stream

TASR, 6. decembra 2013 14:01

Brusel 6. decembra 2013 /PRNewswire/ (TASR-OTS) - Včera sa v Európskom parlamente v rámci konferencie s názvom „South Stream: The Evolution of a Pipeline“ (South Stream: Výstavba plynovodu) konala konštruktívna diskusia, ktorú zorganizovala organizácia Natural Gas Europe. Zúčastnili sa na nej zástupcovia Gazpromu a Európskej komisie, ktorí hovorili o potenciálnych možnostiach uplatňovania legislatívy EÚ v súvislosti s plynovodom South Stream.

Bolo povedané, že do roku 2030 sa očakáva nárast dopytu po zemnom plyne v Európe o 25 %, z ktorých 80 % bude predmetom dovozu. Z dôvodu redukcie domácej produkcie a neistoty v oblasti regulácie a environmentálnych aspektov komerčného neštandardného vývoja požaduje Európa bezpečnosť dodávok. Dvojhodinová diskusia bola venovaná úlohe plynovodu v stimulácii ekonomiky, bezpečnosti dodávok, diverzifikácie zdrojov energie a jeho kľúčového postavenia pri rozvoji silného partnerstva medzi energetickými podnikmi v Európe.

Aby zdôraznil dôležitosť plynovodu, povedal podpredseda riadiaceho výboru a generálny riaditeľ spoločnosti Gazprom Export Alexander Medvedev, že „plynovod South Stream je kľúčovým projektom, čo našim európskym partnerom zabezpečí nové zásoby plynu z Ruska a možnosť vyviezť 63 miliárd kubických metrov plynu spolu s priamymi investíciami, daňovými príjmami a tvorbou pracovných miest. Bude to otvorenie novej kapitoly spolupráce overenej časom, pomoci pri zodpovednom šírení energetickej bezpečnosti medzi spotrebiteľmi. Oveľa dôležitejšie je, že plynovod South Stream spojí trhy s plynom v danom regióne – ide o paneurópsky projekt, ktorý bude spájať a nie rozdeľovať ľudí a ekonomiky.“

Európska komisia vždy zdôrazňovala, že bude presadzovať podmienky tretieho energetického balíka (Third Energy Package). Riaditeľ vnútorného trhu s energiou na DG Energy Klaus-Dieter Borchardt zdôraznil, že neboli udelené výnimky z povinností týkajúcich sa oddelenia (unbundling). Uviedol, že plynovod South Stream nebude v EÚ prevádzkovaný, ak nedodrží energetické zákony EÚ, čo sa očakáva od všetkých energetických operátorov, ale povedal, že je pripravený hovoriť o možnostiach riešenia.

„Nebude to jednoduchá úloha. Vyžaduje si množstvo vzájomného porozumenia a možno aj nejaké nové nápady, o ktorých sa ešte nehovorilo. Komisia je otvorená tomu, že sa bude zaoberať touto infraštruktúrou a prispeje k jej realizácii, ale všetci potrebujeme nájsť riešenie a Komisia je pripravená splniť svoju časť úlohy.“

Plynovod South Stream, ktorý by mal merať 2 385 km a zahŕňať partnerstvo 9 krajín vrátane Bulharska, Srbska, Maďarska, Talianska a Ruska, si vyžaduje nevyhnutné dohody medzi vládami a poprednými energetickými podnikmi. Rusko je najdôležitejším komerčným energetickým partnerom pre Európu a vždy predstavoval isté, stabilné dodávky plynu pre mnoho európskych krajín. Spoločnosť Gazprom zabezpečuje dodávky viac než pre štvrtinu európskeho trhu.

Námestník ministra energetiky Ruska Anatolij Janovskij ubezpečil účastníkov konferencie, že strategickým cieľom Ruska je „zaplniť paneurópsky energetický priestor funkčnou integrovanou sieťovou infraštruktúrou s otvorenými, transparentnými, efektívnymi a konkurencieschopnými trhmi, potrebným spôsobom prispieť k zabezpečeniu energetickej bezpečnosti a dosiahnutiu cieľov v oblasti trvalo udržateľného rozvoja v Rusku a v EÚ.“ Dodal, že rokovania medzi EÚ a Ruskom zabezpečia riešenie problémov vyplývajúcich z tretieho energetického balíka, ktoré sú považované za prekážku začatia výstavby.

Napriek určitým obavám EÚ ukázal nezávislý výskum britskej výskumnej agentúry World Thinks, ktorého výsledky boli prezentované na konferencii, že 59 % verejnosti by podporilo plynovod South Stream v zúčastnených krajinách a približne 58 % verí, že výhody prevládajú nad nevýhodami, čo je dôkazom skôr pozitívneho názoru na celkový projekt. Výskum ďalej ukázal, že kľúčové zainteresované strany, vrátane akademikov, politikov, vplyvných osobností a popredných podnikateľov cítia, že plynovod South Stream prinesie diverzifikáciu dodávok a zvýši bezpečnosť. Prieskum tiež ukázal, že plynovod South Stream sa teší jasnej silnej podpore rovnako ako zemný plyn, ktorý ľudia považujú za lepšiu voľbu než uhlie, ropu a jadrovú energiu. Mnoho nezávislých odborníkov na konferencii uviedlo, že je potrebné urobiť oveľa viac na to, aby sa otvoril dialóg medzi Ruskom a EÚ. Riaditeľ študijného programu LLM na právnickej univerzite City Law School profesor Alan Riley zdôraznil, že existuje niekoľko možných riešení pre Rusko a Európu a že súčasné politiky v oblasti energetiky v oboch krajinách nefungujú.

Profesor Riley povedal: „Európska politika nerobí ústretové kroky smerom k diverzifikácii energetiky a bezpečnosti. Krajiny ako Nemecko spaľujú stále viac a viac uhlia namiesto toho, aby sa snažili jeho používanie znižovať a vytvoriť tak priestor pre zemný plyn a možno aj obnoviteľné zdroje energie.“ Uviedol tiež, že Rusko sa potrebuje aktívne zúčastňovať na rokovaniach o energii v Bruseli, aby našlo vhodné riešenie pre obidve strany.

Srbská ministerka energetiky, rozvoja a ochrany životného prostredia Zorana Mihajlovic zdôraznila benefity plynovodu South Stream pre svoju krajinu a na konferencii povedala: „Plynovod South Stream má veľký ekonomický a geostrategický význam pre SrbskoProjekt ukazuje, že Srbsko má stále dôležitú úlohu ako kľúčový most medzi Európou a Ruskom.“

Ďalej uviedla, že zemný plyn má dôležitú úlohu v energetickom sektore tak v Srbsku, ako aj v EÚ, pričom v čase šetrenia v Európe ponúka ekonomické investície požadované na vývoj plynovodu South Stream a „významné prínosy“ pre tú časť kontinentu, ktorá hľadá ekonomický stimul.

Konferencia v Bruseli bola poslednou zo série akcií usporadúvaných v zúčastnených krajinách počas tohto roka ako súčasť väčšej transparentnosti otázok týkajúcich sa plynovodu a na zabezpečenie fóra pre celý rad odborníkov a predstaviteľov priemyslu, ktorí sa mohli na diskusii zúčastniť. Medzi ostatných rečníkov, ktorí sa na včerajšej konferencii zúčastnili, patria všetci riaditelia spoločných podnikov South Stream v každej krajine, ako napríklad Oleg Aksjutin, generálny riaditeľ spoločnosti South Stream Transport a člen riadiaceho výboru spoločnosti Gazprom, Alexander Syryomatin, zástupca vedúceho riadenia projektu Gazprom, Franc Cimmerman zo spoločnosti Plinovodi a Zorana Mihajlovic, srbská ministerka energetiky a rozvoja.

Poznámka pre vydavateľov: Natural Gas Europe poskytuje každý deň najdôležitejšie informácie o záležitostiach týkajúcich sa európskeho plynárenstva. Ako nezávislá organizácia poskytuje Natural Gas Europe informácie a analýzy týkajúce sa zemného plynu na základe údajov od dopisovateľov, prispievateľov a mediálnych partnerov. Natural Gas Europe sa zameriava na úlohu zemného plynu v Európe a uľahčuje dialóg a vzájomné porozumenie v dôležitých oblastiach, ako je ťažba, životné prostredie, regulácia a energetická bezpečnosť.

Zdroj: Natural Gas Europe

Kontakt: Rick Gill (hrgill@minoils.com) Telefón: +16046446624

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring