OTS: Kvalitná dlhodobá starostlivosť pre seniorov je právom, nie výsadou

TASR, 30. mája 2013 8:42

Bratislava 30. mája (TASR-OTS) - Prístup ku kvalitnej dlhodobej starostlivosti, zachovanie dôstojnosti a ochrana starších, často osamelých ľudí, musí patriť aj v časoch krátenia verejných zdrojov medzi priority spravodlivo fungujúceho sociálneho systému. "Štát, ale predovšetkým samosprávne kraje, v ktorých pôsobnosti sú zariadenia sociálnych služieb (ZSS) poskytujúce tento druh starostlivosti, majú ponúkať podporu pre seniorov, ktorí skutočne potrebujú pomoc," zdôraznila kandidátka na predsedníčku bratislavskej župy a poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

Bratislavský samosprávny kraj pod jeho súčasným vedením konal podľa nej presný opak. "Stanovisko Krajskej prokuratúry v Bratislave jasne dokumentuje nezákonný, nesprávny a často duplicitný výber poplatkov za užívanie spoločných priestorov v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS), čo je však len jedným z problémov," zdôraznila Flašíková-Beňová s tým, že ďalšie nedostatky sa vyskytli napríklad v systéme poskytovania stravy pre seniorov. "Župa má týmto občanom pomáhať, a nie ich nezákonným spôsobom oberať o už aj tak často veľmi limitované finančné prostriedky," zdôraznila.

Europoslankyňa tiež poukázala na fakt, že tlak na zvyšovanie kvality starostlivosti o starších občanov patrí medzi aktuálne témy, ktorým sa venuje na pôde Európskeho parlamentu. "Spolu s kolegami zo Skupiny Progresívnej Aliancie Socialistov a Demokratov jednoznačne podporujeme súčasné aktivity Iniciatívy Európskych Občanov, ktoré sa snažia o mobilizáciu podpory pre právo na kvalitnú dlhodobú starostlivosť pre všetkých," priblížila a doplnila, že cieľom iniciatívy je zabezpečenie ochrany starších, často odkázaných občanov v období pretrvávajúceho nedostatku finančných zdrojov v sektore sociálnej starostlivosti.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring