OTS: LETNÝ FOTO FEST 2024 začína už 20. júna

TASR, 13. júna 2024 9:50

Martin 13. júna (TASR/OTS) - Festival fotografie v Martine, na ktorom dostávajú priestor neprofesionálni tvorcovia, ale aj profesionálni autori so svojou koncepčnou tvorbou začína už 20. júna 2024. Každý z ročníkov pracuje s témami, ktoré istým spôsobom reflektujú na spoločenské dianie u nás. V aktuálnom 11. ročníku sme si stanovili tému HRANICE, čo je téma s nespočetným významovým vyjadrením a variáciou. Snahou podujatia je pracovať s verejným priestorom, ako každý ročník aj súčasný bude prezentovať fotografickú tvorbu v exteriéry mesta Martin. Každému ročníku predchádza práca s fototografiou, workshopy, príprava tematických výstav neprofesionálnych tvorcov, ale najmä profesionálnych autorov. Novinkou tohto ročníka sú tvorivé dielne fotografických techník (antotypie a kyanotypie) určené pre žiakov základných škôl, ale aj okoloidúcu verejnosť. Oboznámiť sa s fototechnikami budú môcť aj pacienti psychiatrickej liečebne, s ktorými roky spolupracujeme na projekte OSUDY. Samozrejme, dôležitou súčasťou Letného foto festu sú výstavy. Tohto roku sa môžeme tešiť zo siedmich výstav, ktoré už po druhýkrát budú prezentované nielen v meste Martin, ale aj v meste Turčianske Teplice.

11. ročník otvárame symbolicky pri výstavách profesionálnych autoriek, a to 20. 6. 2024 o 17.30 h v priestoroch ART GATE – Café Pasáž. Tu okrem výstav máme skvelú príležitosť diskutovať so samotnými tvorcami výstav, ale aj pozrieť si prezentácie autorky výstavy „REPORTÁŽE Z HRANICE“ fotografky Zuzany Gogovej a kurátorky výstavy študentov Protoateliéru „BOD ZLOMU – SLOVENSKO, KRAJINA SLOV“ Lenky Lindák Lukačovičovej. V úvode programu predstavia svoju tvorbu aj členovia fotoskupiny TuFoTím, ktorých výstava bude prezentovaná vo vestibule Slovenskej národnej knižnice v Martine. Prezentované budú tiež vybrané fotografie z Fotomaratónu Martin 2024. Programom od 21.00 h. do neskorých večerných hodín budeme pokračovať U Novanského, a to otvorením výstavy „ALBÁNSKA DOVOLENKA“ od Jána Viazaničku a prezentáciou „BALKÁNSKA DOVOLENKA“, kde autor predstaví svoj pohľad na tento krásny kút Európy. Zavŕšením festivalového dňa bude cestovateľská prezentácia Petra Lacka a Petry Pogányovej pod názvom „V GRÉCKU AKO DOMA.“

Organizátorom LETNÉHO FOTO FESTU je Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Spoluorganizátormi podujatia sú Martinský klub priaznivcov cestovania a mesto Martin. Podujatie bude realizované s finančným prispením mesta Martin.

Tešíme sa na Vašu účasť a veríme, že Vás jednotlivé aktivity zaujmú.

Mgr. Radoslav Pančík

www.tks.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring