OTS: MEADS dosiahol nebývalý úspech v podobe dvojitého zostrelu vo White Sands

TASR, 8. novembra 2013 16:33

Systém MEADS dosiahol nebývalý úspech v podobe dvojitého zostrelu na raketovej strelnici White Sands

Orlando, Florida, Mníchov a Rím, 6. novembra 2013 (TASR/OTS/PRNewswire) -- Systém Medium Extended Air Defense System (MEADS) zostrelil a zničil dva ciele súčasne útočiace z opačných smerov. Udialo sa tak počas akčnej ukážky 360-stupňového systému protileteckej a protiraketovej obrany na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku. Počas letového testu systém úspešne splnil všetky kritériá.

(Foto: http://photos.prnewswire.com/prnh/20131106/DA11919-INFO)

Boli testované všetky prvky systému MEADS, vrátane pozorovacieho radaru MEADS s 360-stupňovým pokrytím, sieťového systému na riadenie bojových situácií MEADS, dvoch ľahkých odpaľovacích zariadení na strely typu PAC-3 (MSE) a multifunkčného protipalebného radaru MEADS (MFCR) s 360-stupňovým pokrytím. Všetky prvky systému pracovali podľa očakávaní.

MEADS je systém protileteckej a protiraketovej obrany novej generácie obsahujúci radary s 360-stupňovým pokrytím, integrované a distribuované systémy na riadenie bojových situácií, ľahko prenosné odpaľovacie zariadenia a riadené strely PAC-3 MSE na priamu likvidáciu cieľa.

Prvý cieľ – bezpilotné lietadlo QF-4 – sa približoval z juhu, zatiaľ čo riadená strela typu Lance letiaca po dráhe balistickej strely útočila zo severu. Pozorovací radar zameral oba ciele a poskytol ich pozície systému riadenia bojových situácií MEADS, ktorý vygeneroval štartovacie príkazy pre radar MFCR. Radar MFCR úspešne sledoval oba ciele a naviedol strely z odpaľovacích zariadení v talianskej a nemeckej konfigurácii na úspešné zostrely.

„Dnešná úspešná letová skúška je vyvrcholením spolupráce troch krajín na skonštruovaní, vývoji a vybudovaní najpokročilejšieho a najúčinnejšieho zbraňového systému protileteckej a protiraketovej obrany na svete. Žiadny pozemný mobilný systém protileteckej a protiraketovej obrany nedokáže súčasne zostreliť ciele útočiace z dvoch rôznych smerov. Systému MEADS sa to dnes podarilo,“ povedal generálny riaditeľ riadiacej agentúry NATO pre program MEADS Gregory Kee.

„Technológiu systému MEADS možno využívať ako vyspelý systém riadenia bojových situácii, senzory a odpaľovacie zariadenia, ktoré poskytujú funkcie sieťového systému protileteckej a protiraketovej obrany v súlade s očakávaniami Nemecka, Talianska a Spojených štátov.“

Test preukázal vysokú úroveň manévrovateľnosti striel PAC-3 MSE pri likvidácii cieľov.

„Na základe úrovne vyspelosti hardvéru a softvéru systému MEADS sme zákazníka požiadali o rozšírenie tejto skúšky na dvojitý zostrel,“ povedal prezident MEADS International Dave Berganini. „Program MEADS aj naďalej spĺňa, ba dokonca prekračuje očakávania. Začiatkom tohto roka systém MEADS úspešne predviedol aktiváciu radarových systémov a interoperabilitu so sieťovými systémami NATO v rámci spoločného projektu Joint Project Optic Windmill (JPOW), pričom dosiahol certifikáciu systému režimu 5 IFF. Nesmierne nás teší, že sa nám podarilo dosiahnuť tento nebývalý úspech v podobe dvojitého zostrelu, ktorý splnil podmienky skúšky a pripravil systém MEADS na ďalší vývoj a testovanie v Európe.“

Program MEADS splnil všetky tri ciele letovej skúšky. V novembri 2011 vykonal MEADS simulovaný zostrel vzdušného cieľa. V novembri 2012 systém MEADS zameral, sledoval a zlikvidoval bezpilotné lietadlo typu MQM-107. Oba testy preukázali 360-stupňové obranné pokrytie celého perimetra. Riadené strely PAC-3 MSE dokázali vďaka vysokej manévrovateľnosti zasiahnuť ciele útočiace spoza pozície systému MEADS.

Primárnym dodávateľom programu MEADS je MEADS International, medzinárodný spoločný podnik so sídlom v Orlande v štáte Florida. Medzi hlavných subdodávateľov a partnerov spoločného podniku patrí spoločnosť MBDA v Taliansku a Nemecku a spoločnosť Lockheed Martin v Spojených štátoch.

Riadiaca agentúra programu NAMEADSMA sídli v Huntsville v štáte Alabama.

KONTAKT: Cheryl Amerine, +1-240 -271-2836, alebo Chris Geisel, +1-256-479-7884

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

žab

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring