Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia TASR.sk
TASR, 16. októbra 2012 11:53
OTS: Medzinárodná konferencia pre zriaďovateľov a zamestnancov školských zariadení
Čo chýba v školách? Je dobré jedlo iba otázkou financií?
Bratislava 16. októbra (TASR-OTS) - Nedostatok pohybu, nepravidelná a nevyvážená strava a aj civilizačné zlozvyky nepriaznivo vplývajú na zdravie detí. Štatistiky, žiaľ, ukazujú, že v detskej populácii dramaticky rastie počet detí s nadváhou. Ako môže k zmene trendov prispieť školské stravovanie? V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke vyše 4 200 školských jedální a obeduje v nich až 60 percent detí. Ako sú za stravovanie detí zodpovední zriaďovatelia, verejné zdravotníctvo a v neposlednom rade legislatíva tejto krajiny?
Odpovede na tieto otázky sú súčasťou vzdelávania na všetkých úrovniach - od škôlok až po univerzity a študentské domovy. Trojdňová konferencia v Bratislave sa bude konať pod názvom Prevencia a zdravý životný štýl detí a mládeže v školách a zúčastňuje sa jej viac ako 300 zriaďovateľov a zamestnancov školských jedální zo Slovenska.
„Nesprávna výživa v detstve má závažné až trvalé následky na zdravie, nehovoriac o tom, že až 80 percent obéznych detí zostáva obéznymi aj v dospelosti,“ uvádza kľúčovú tému MUDr. Katarína Babinská, predsedníčka Združenia pre zdravie a výživu. V bloku venovanom výžive detí a trendom prednáša MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Sociálne determinanty zdravia školákov. Na efektívnu prevenciu sa zamerala MUDr. Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva a Vplyv reklamy a médií na psychohygienu detí mapuje Mgr. Kamila Hříchová.
„Z našich skúseností vieme, že deti často jedia v jedálňach zdravšie ako doma,“ hovorí Ing. Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Avizuje tak obsahovú reformu v rezorte školstva zameranú na prevenciu výživou. Na tému nadväzujú obsahové bloky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s očakávanými programami Školské mlieko a Školské ovocie.
Tradičné pnutie, ale aj ukážky dobrej praxe na osi Samospráva - škola - školská jedáleň si zobralo v prednáškovom bloku do kompetencie Združenie miest a obcí Slovenska. Či už je to stravovanie marginalizovaných skupín detí, alebo finančné vzťahy medzi zriaďovateľmi a školskými zariadeniami, prednášať budú zástupcovia obcí a školských úradov.
Významnou témou je Verejné obstarávanie a financovanie školského stravovania. Školy a jedálne vnímajú tento proces ako prekážku v zásobovaní sezónnymi surovinami, prípadne podpore lokálnych dodávateľov. JUDr. Ľubomír Púček sa bude v prednáške aj diskusii venovať Legislatíve a princípom verejného obstarávania v školách. Súčasná situácia na slovenských vysokých školách odznie v prípadovej štúdii Ing. Tibora Faragó z TU v Košiciach.
Odbornú garanciu nad obsahom konferencie prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Úrad verejného zdravotníctva SR, Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku a Združenie miest a obcí Slovenska.
Podrobné informácie a následne prednášky nájdete na adrese www.zzv.sk.
UPOZORNENIE:
Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
pop gl