OTS: Minister Počiatek by mal vysvetliť svoje konanie alebo odstúpiť

TASR, 9. apríla 2013 15:37

Bratislava 9. apríla (TASR-OTS) - Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, podľa ktorého ŽSR porušili zákon pri vyhodnotení megazákazky na modernizáciu železnice pri Trenčíne, potvrdzuje, že druhá vláda Roberta Fica sa v oblasti obstarávania nelíši od jeho prvej vlády. Jediný tender, ktorý minister Počiatek dotiahol do koncovky, zaváňa porušením zákona. Nie je ani náhoda, že ho začal a pochybne vyhodnotil už Ľubomír Vážny v roku 2009. Pod neho dnes spadajú eurofondy a veľké investície. ŽSR si po súhlase ministra Počiatka dovolili podpísať tender firme, ktorá bola v reštrukturalizácii, ktorá dala o 45 miliónov drahšiu ponuku, a to všetko počas prebiehajúcich súdnych sporov a konaní na ÚVO.

Vďaka rozhodnutiu ministra Počiatka Slovensku hrozí blamáž významovo porovnateľná s elektronickým mýtom alebo nástenkovým tendrom. Na základe rozhodnutia ÚVO totiž podľa právnych analýz Slovensko môže platiť Skanskej náhradu za škodu, ktorú jej ŽSR svojím rozhodnutím spôsobili. Alebo Slovensko bude musieť zaplatiť TSS Grade zmluvnú pokutu za odstúpenie od zmluvy. Tak či onak, najväčší trest, ktorý hrozí, je nepreplatenie tohto dôležitého projektu zo strany Európskej komisie za obstarávací neporiadok, ktorý minister zaviedol na železniciach. O to je vec vážnejšia, že to konštatuje ÚVO, ktorého šéfka je priama nominantka Ficovej vlády.

Vlastnícka štruktúra v pozadí tendra však napovedá, prečo to Počiatek schválil. Politická logika však aj jasne vraví o vyvodení personálnych následkov. Buď minister Počiatek preukázateľne vysvetlí a obháji svoje konanie, alebo by ho mal Robert Fico odvolať. Ak tak neurobí, tak znovu potvrdí, že všetko sa dialo pod ochranným rúškom úradu vlády, tak ako elektronické mýto a PPP projekty.

Ján Figeľ, predseda KDH

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring