OTS: MSF14-Futbal: Dresy „Seleçăo“ vybavené technológiou a inováciami

TASR, 26. novembra 2013 14:35

Rio de Janeiro 26. novembra (TASR) - Spoločnosť NIKE na akcii v Rio de Janeiro predstavila novú domácu súpravu dresov brazílskeho národného futbalového mužstva. Súprava, ktorú budú mať hráči hostiteľskej krajiny na sebe v lete budúceho roka, v sebe spája inovačnú výkonnosť, kultúrne dizajnérske podnety a ekologicky udržateľné materiály.

"Vytvorenie tejto súpravy je jednou z najväčších pôct, ktorých sa nám v spoločnosti NIKE dostalo," povedal Trevor Edwards, prezident značky NIKE. „Ide o viac než len hráčsku uniformu, predstavuje históriu brazílskeho futbalu, päť hviezd, romantiku tejto hry a nádeje národa."

Súprava podporuje výkonnosť tým, že reguluje telesnú teplotu hráčov a zároveň ich ochladzuje. Technológia Dri-FIT od spoločnosti NIKE sťahuje vlhkosť z pokožky na vonkajšiu stranu odevu, kde sa vlhkosť rýchlejšie odparuje, a laserom vytvorené otvory a sieťovina umiestnená v kľúčových oblastiach, kde sa generuje teplo, umožňujú väčšiu priedušnosť a prúdenie vzduchu.

V súlade so snahou spoločnosti NIKE zamerať sa na dosiahnutie vyššieho výkonu s nižším dosahom na životné prostredie je súprava pozostávajúca z dresu, trenírok a – po prvýkrát v súprave národného mužstva – ponožiek vybavená tkaninou vyrobenou z recyklovaných plastových fliaš. Na výrobu každej súpravy sa použilo priemerne 18 recyklovaných plastových fliaš. Od roku 2010 NIKE presunula takmer 2 miliardy plastových fliaš zo skládok, čo je dosť na to, aby pokryli viac ako 2 800 futbalových ihrísk v plnej veľkosti.

"Začlenenie udržateľnosti životného prostredia je pre nás kľúčovou súčasťou projektov a procesu vývoja," povedal Martin Lotti, kreatívny riaditeľ divízie Football v spoločnosti NIKE. "Naším cieľom bolo vytvoriť súpravu, ktorá by plnila svoju úlohu pre hráčov a zároveň bola prospešná pre našu planétu."

Návrhári využili trojrozmerné snímanie tiel celého brazílskeho národného mužstva, aby vytvorili aktualizovaný strih, zlepšený komfort a umožnili telu prirodzene sa pohybovať v súprave. Objavujúc jedinečnú kreativitu Brazílie, návrhársky tím spoločnosti NIKE sa snažil v novom dizajne súpravy národného mužstva kopírovať špecifické a odlišné kultúry tohto národa, zatiaľ čo zostal verný kultúre a tradícii klasického žltého dresu.

"Brazílska domáca súprava je ako národná vlajka. Symbolizuje krajinu a jej ľudí," povedal Lotti. "Chceli sme vytvoriť spojenie s rýchlou brilantnosťou futbalu a kultúrou Brazílie a zároveň zostať verní tomu, čo táto domáca súprava predstavuje."

Dres má nový dizajn výstrihu v tvare písmena "Y", ktorý poskytuje uvoľnenú fazónu a komfortný vzhľad. Trenírky sú klasické typu "Brasilian Varsity Royal" s bielym pruhom. Jednoduché a kultové, fazóna je štíhlejšia a viac prispôsobená telu, pričom sa vychádzalo z prieskumu fazón so strihom, ktorý by bol špecificky prispôsobený telu tak, aby podporoval pohyb a komfort.

Brazílska korunka sa aktualizovala a mierne sa zväčšila a zároveň sa na korunku pridala kovová väzba zlatej farby, aby sa dosiahol trblietavý efekt. Za korunkou na vnútornej strane dresu sa nachádza slogan "Nascido para jogar futebol" – čo je výraz v brazílskej portugalčine a znamená "Narodil sa, aby hral futbal". NIKE spolupracovala aj s brazílskym návrhárom Brunom Bigom, ktorý jej pomohol vytvoriť znak hrdosti nachádzajúci sa vzadu na krku, na vnútornej strane každého dresu – je to motív malého žltého kanárika, ktorý predstavuje "Canarinho", čo je prezývka mužstva, ktorá sa používa vtedy, keď majú hráči na sebe žlté domáce dresy.

"To, že môžeme nosiť ‚amarelinhu‘ (názov detskej hry Nebo, peklo, raj alebo Škôlka), je pre mňa a mojich kolegov pocta," hovorí brazílska hviezda Neymar. "Brazília je miesto, pre ktoré je hranie futbalu mimoriadne špecifické. Chceme vložiť do našej hry veľké úsilie a získať pre našu krajinu víťazstvo. Technológia a inšpirácia, ktoré sú pre túto súpravu charakteristické, nám v tejto snahe pomôžu."

Dokonca aj mená a čísla na každej súprave boli starostlivo vytvorené tak, aby jemné mikroskopické otvory odvádzali vlhkosť a poskytovali chladenie. Štýl mien a čísel je inšpirovaný klasickým písmom, ktoré sa bežne používa na brazílskych ručne tlačených pouličných plagátoch. Všetky dresy, ktoré hráči nosia a predávajú sa v Brazílii, sa vyrábajú v Brazílii.

Brazílska súprava bude k dispozícii v obchodoch NIKE a na webovej stránke nike.com, kde si ju môžu záujemcovia vopred objednať od 24. novembra. Jej celosvetový predaj sa začne 5. decembra.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

jp

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring