OTS: Na Slovensku chránime autorské práva už 90 rokov

TASR, 2. októbra 2012 13:03

Bratislava 2. októbra (TASR-OTS) - 2. október 1922 je medzníkom vo vývoji ochrany autorských práv na území Slovenska. S týmto dátumom sa spája vytvorenie slovenskej pobočky českého Ochranného sdružení spisovatelů a nakladatelů hudebných děl (OSA).

Slovenská pobočka OSA sa v apríli roku 1939 osamostatnila a začala fungovať ako samostatná autorská ochranná organizácia pod názvom Slovenský autorský zväz hudobných skladateľov, spisovateľov a nakladateľov, družstva s r.o. (SAS). Členmi SAS sa stalo 34 skladateľov a textárov. Boli medzi nimi mnohé významné osobnosti slovenského hudobného umenia: Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes, Gejza Dusík a ďalší.

V decembri 1960 bola na základe rozhodnutia mimoriadneho Valného zhromaždenia SAS zriadená samostatná organizácia “Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam” (SOZA) ako autorská ochranná organizácia, ktorá prevzala všetky práva a záväzky SAS.

Po období, v ktorom bol SOZA organizáciou rezortu kultúry, sa v roku 1992 transformoval na nezávislé občianske združenie a postupne si sformoval novú štruktúru, stanovy i technologickú základňu.

Dnes je SOZA organizáciou kolektívnej správy práv, ktorú vykonáva na území Slovenska podľa Autorského zákona a na základe oprávnenia MK SR. Reprezentuje viac ako 2000 domácich a vyše milióna zahraničných autorov a vydavateľov zo všetkých žánrov hudobného umenia.

SOZA spolupracuje na základe recipročných zmlúv s vyše 60 sesterskými ochrannými organizáciami z celého sveta. Je členom medzinárodných organizácií CISAC, GESAC a BIEM.

Mgr. Katarína Tomandlová Marketingový manažér Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam Rastislavova 3, 821 08 Bratislava 2 Tel.: +421 (2) 50 20 27 04 | Fax: +421 (2) 55 56 94 09 E-mail: katarina.tomandlova@soza.sk | Web: http://www.soza.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

pop gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring