OTS: NABR podáva rozšírenú petíciu proti zaradeniu ...

TASR, 5. februára 2024 8:10

OTS: NABR podáva rozšírenú petíciu proti zaradeniu makaka dlhochvostého do zoznamu IUCN

Washington 5. februára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V spolupráci s uznávanými, nezávislými vedcami podala dnes Národná asociácia pre biomedicínsky výskum (National Association for Biomedical Research – NABR) rozšírenú petíciu Medzinárodnej únii na ochranu prírody (International Union for Conservation of Nature – IUCN), v ktorej spochybňuje označenie makaka dlhochvosthého (Macaca fascicularis) za „ohrozeného" alebo „zraniteľného" podľa kritérií IUCN.

12. októbra 2023 prijal Výbor pre normy a petície IUCN pôvodnú petíciu NABR, ktorá spochybňuje označenie makaka z roku 2022 dlhochvostého ako „ohrozeného". Pôvodná petícia NABR, predložená IUCN 11. septembra 2023, priniesla záver, že podkladové vedecké zdôvodnenie pre zaradenie do ohrozenej kategórie bolo „zaujaté" a „nevychádzalo z najlepších dostupných vedeckých informácií." Pred júlom 2022 označila IUCN makaka dlhochvostého za „zraniteľný" druh. V roku 2022 prehodnotila IUCN svoje označenie na „ohrozené" na základe vedeckej správy, ktorú publikoval Hansen a kol. (2022). 1 Rozšírená petícia od NABR teraz vyzýva IUCN, aby zrušila zaradenie do kategórie „ohrozené" aj „zraniteľné," kým „nevykonajú nové posúdenie stavu M. fascicularis skutočne nezávislí vedci, ktorí nie sú zapojení do obhajoby cieľového druhu."

Rozšírená petícia NABR nadväzuje na nedávnu publikáciu vo významnom vedeckom časopise The American Journal of Primatology, ktorá prehodnocuje vedecké informácie použité na určenie stavu ochrany makaka dlhochvostého. 2 Táto publikácia dospela k záveru, že „žiadna z publikovaných štúdií citovaných na podporu klasifikácie druhu ako ohrozeného zo strany IUCN, neuvádza údaje, ktoré by dokladovali predpokladaný úbytok, ani nepotvrdzuje, že by druhu hrozilo vyhynutie."

„Vedecký revízny tím NABR oceňuje, že Výbor pre normy a petície IUCN teraz objektívne túto záležitosť preverí," uviedol Dr. Ray Hilborn, svetovo uznávaný vedec a člen vedeckého revízneho tímu NABR.

„Keďže údaje v posúdeniach z rokov 2022 a 2020 boli skreslené, očakávame, že Výbor pre normy a petície IUCN bude s našimi závermi súhlasiť" dodal Dr. Hilborn.

Predloženie rozšírenej petície NABR spustilo na Výbore pre normy a petície IUCN formálny proces na prehodnotenie dostupných vedeckých informácií týkajúcich sa zaradenia druhu podľa protokolov IUCN.

Makaky dlhochvosté sú najpoužívanejším druhom nehlodavcov pri vývoji liekov ako aj na testovanie bezpečnosti a účinnosti liekov. V rozsiahlej miere sa využívajú aj pri výskume rakoviny, v imunológii, regeneratívnej medicíne a výskume genetických ochorení.

Makaky dlhochvosté sa považujú za invazívny druh v mnohých krajinách a regiónoch, vrátane Hongkongu 3 , Indonézie 4,5 , Maurícia 6 , Papuy-Novej Guiney 7 a Thajska 8 . Ázijské a africké krajiny celé desaťročia chovajú špecifické makaky dlhochvosté bez patogénov a exportujú ich do Spojených štátov a iných krajín na biomedicínsky laboratórny výskum.

„Petícia NABR a článok z roku 2023 publikovaný v časopise The American Journal of Primatology preukazujú, že makak dlhochvostý nie je ani ohrozený ani zraniteľný, ale naopak ide o vysoko invazívny druh, ktorému sa darí vo väčšine krajín, kde žije," povedal Matthew R. Bailey, prezident Národnej asociácie pre biomedicínsky výskum.

„Vyzývame Výbor pre normy a petície IUCN, aby zrušil nesprávne zaradenie tohto druhu do zoznamu ohrozených alebo zraniteľných druhov a nanovo nechal posúdiť kategóriu tohto druhu nezávislými vedcami."

Viac informácií o petícii NABR je k dispozícii online na stránke www.nabr.org .

O Národnej asociácii pre biomedicínsky výskum

Národná asociácia pre biomedicínsky výskum (NABR) bola založená v roku 1979 a je jedinou neziskovou asociáciou v kategórii 501(c)(6), ktorá sa venuje zdravej verejnej politike humánneho používania zvierat v biomedicínskom výskume, vzdelávaní a testovaní. Medzi jej členov patrí viac ako 340 univerzít, lekárskych a veterinárnych škôl, fakultných nemocníc, farmaceutických a biotechnologických spoločností, pacientskych skupín, akademických a odborných spoločností, ktoré sa spoliehajú na humánny a zodpovedný výskum na zvieratách s cieľom zlepšiť globálne zdravie ľudí a zvierat. Viac informácií nájdete na stránke www.nabr.org .

1 Pozri Hansen, M. F., Ang, A., Trinh, T. T. H., Sy, E., Paramasivam, S., Ahmed, T., Dimalibot, J., Jones–Engel, L., Ruppert, N., Griffioen, C., Lwin, N.,Phiapalath, P., Gray, R., Kite, S., Doak, N., Nijman, V., Fuentes, A., & Gumert, M. D. (2022). Macaca fascicularis (upravená verzia podľa posúdenia z roku 2022). Červený zoznam ohrozených druhov IUCN 2022. https://www.iucn.org/resources/conservation-tool/iucn-red-list-threatened-species

2 Pozri Hilborn, R., & Smith, D. R. (2023). Is the long–tailed macaque at risk of extinction? (Hrozí makakom dlhochvostým vyhynutie?) American Journal of Primatology, e23590. https://doi.org/10.1002/ajp.23590

3 https://www.afcd.gov.hk/english/conservation/con_fau/con_fau_mon/con_fau_mon_wild/con_fau_mon_wild.html

4 https://cites.org/sites/default/files/ndf_material/NDF_MEP_Indonesia_2023%20%281%29.pdf

5 https://www.researchgate.net/publication/346803479_Human_and_long-tailed_macaque_conflict_in_Central_Java_Indonesia

6 https://link.springer.com/article/10.1007/s10764-022-00324-9

7 http://www.indopacific.org/wp-content/uploads/2017/02/papuamacaques-English-Version.pdf

8 https://www.thainationalparks.com/species/crab-eating-macaque

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/1138543/4526597/NABR_Logo.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring