OTS: Nadácia SPP spúšťa Mimoriadny grantový program pre Banskú Štiavnicu

TASR, 10. októbra 2023 11:56

Bratislava 10. októbra (TASR/OTS) - Nadácia SPP vyčlenila 150 tisíc eur na podporu obnovy kultúrneho dedičstva v Banskej Štiavnici, poškodeného v dôsledku ničivého požiaru. O financie z mimoriadneho grantového programu môžu od dnešného dňa žiadať tie organizácie, ktorých sa priamo dotkla živelná pohroma.

„Reagujeme na situáciu v Banskej Štiavnici, kde 18. marca 2023 prišlo k požiaru, ktorý postihol kultúrne organizácie a iné inštitúcie a pripravil nás o vzácne kultúrne a historické dedičstvo, resp. došlo k jeho poškodeniu v rámci likvidácie tohto požiaru,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP. Dodala, že investície do základnej infraštruktúry v dotknutých budovách sa už úspešne realizujú a Nadácia SPP predpokladá, že prišiel vhodný čas, aby poskytla finančnú podporu smerujúcu k rozšírenej eliminácii negatívnych následkov požiaru. Nadácia chce motivovať žiadateľov nielen k obnove pôvodného stavu, ale aj k implementácii atraktívnejšej formy prezentácie zbierok, umeleckých diel a expozícií.

Celkovo je v grantovom programe vyčlenených 150 tisíc eur. „Maximálna výška podpory na jeden projekt je 40 tisíc eur a môžu sa o ňu uchádzať len tie nepodnikateľské subjekty – organizácie, ktoré boli priamo zasiahnuté požiarom, a ktorých činnosť je zameraná na oblasť kultúry, umenia a vzdelávania,“ vysvetľuje Eva Guliková.

O finančnú podporu sa môžu uchádzať:

- Mimovládne organizácie: občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie, neinvestičné fondy,

- Školské zariadenia: školy, univerzity, vysoké školy, vzdelávacie a výchovné zariadenia, centrá voľného času;

- Kultúrne inštitúcie: múzeá, knižnice, galérie, kultúrno-osvetové strediská a pod.

Príspevok z grantového programu Nadácie SPP môžu organizácie získať na náklady spojené s odstraňovaním následkov požiaru:

- Obnovenie obsahu a vybavenia vnútorných priestorov (obnova inventáru, doplnenie vybavenia, obnova a doplnenie knižných zbierok a umeleckých diel).

- Sanačné a reštaurátorské práce (čistenie hudobných nástrojov, ošetrenie diel a zbierok, konzervovanie a reštaurovanie diel, čistenie exponátov, upratovacie práce, zabezpečovacie práce).

- Vytvorenie nových expozícií (dizajn expozície, vybudovanie nových stálych expozícií, koncept a projektová dokumentácia).

Nadácia SPP vyhlasuje Mimoriadny grantový program pre Banskú Štiavnicu 9. októbra 2023. Organizácie môžu prekladať projekty do 2. novembra 2023 výhradne online cez stránku https://nadaciaspp.egrant.sk/.

Podporení žiadatelia, ktorí budú zverejnení 20. novembra 2023, budú mať povinnosť predložiť Nadácii SPP záverečnú správu o realizácii projektu, vrátane detailného vyúčtovania do 15 dní od ukončenia projektu, najneskôr však do 31. júla 2024.

„Ambíciou tohto grantového programu je motivovať žiadateľov, aby prostredníctvom finančného príspevku nereplikovali pôvodný stav pred požiarom, ale aby došlo k zvýšeniu úrovne, kvality obnovených priestorov, zbierok, expozícií a k vytvoreniu podmienok pre zvýšenie ich interaktivity zodpovedajúcej súčasným požiadavkám,“ dodáva Eva Guliková.

SPP je najväčším slovenským dodávateľom energií. V oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na viac ako 165-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 pôsobí aj na trhu dodávky elektrickej energie. SPP garantuje spoľahlivé, bezpečné a konkurencieschopné dodávky plynu a elektriny a s nimi spojené služby vo všetkých regiónoch Slovenska. Energie úspešne dodáva do viac ako 1,3 milióna odberných miest. SPP sa tiež venuje aj poskytovaniu energetických služieb, energetických smart riešení, rozvoju alternatívnej dopravy a rozvoju výroby a dodávky obnoviteľných energií (elektriny a biometánu). Od roku 2020 SPP vykonáva činnosť výkupcu elektriny výrobenej z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnou kombinovanou výrobou. Prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti SPP CNG, s.r.o. podporuje rozvoj využívania CNG a LNG v doprave ako ekologickejšej alternatívy k tradičným palivám. Aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti a filantropie realizuje SPP prostredníctvom Ekofondu SPP, n.o., Nadácie SPP, Galérie SPP a Múzea SPP. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Nadácia SPP bola založená 19. novembra 2002 spoločnosťou SPP, ktorá vníma svoju korporátnu nadáciu ako účinný nástroj na rozvoj občianskej spoločnosti a poskytuje pomoc ľuďom v ťažkých životných situáciách pomocou podpory rôznych projektov. Nedávno oslávila 20 rokov od začiatku svojho prínosu do slovenského mimovládneho sektora. Ako jedna z najväčších neziskových organizácií za ten čas rozdelila už viac ako 60 miliónov eur.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring