OTS: Nákup nových trolejbusov bude financovaný z eurofondov

TASR, 30. júla 2013 9:45

Bratislava 30. júla (TASR-OTS) - Modernizácia vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava sa bude môcť zrealizovať vďaka nenávratnému finančnému príspevku EÚ. Do hlavného mesta tak pribudne 80 nových trolejbusov, ktoré zabezpečia výrazné skvalitnenie služieb a verejnú dopravu na úrovni európskeho štandardu.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek rozhodol o poskytnutí finančných prostriedkov vo výške 39 mil. 539 tis. EUR, z ktorých bude 85 % hradených z Kohézneho fondu Európskej únie a 15 % zo štátneho rozpočtu. "Obnovou vozidlového parku sa aj Bratislava z pohľadu verejnej dopravy konečne zaradí medzi veľké európske metropoly a poskytne našim cestujúcim komfortné cestovanie. Po uplatnení opcie získa hlavné mesto až 120 nových trolejbusov, čím sa nám podarí obnoviť kompletne celý prestarnutý vozidlový park. Vyjadrujeme vďaku ministrovi Jánovi Počiatkovi a jeho spolupracovníkom, že akceptovali našu argumentáciu a schválili financovanie nákupu vozidiel z Operačného programu Doprava," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ing. Ľubomír Belfi. V zmysle zmluvných podmienok budú postupne do 22 mesiacov od podpisu kontraktu so spoločnosťou ŠKODA ELECTRIC, a. s. dodané kĺbové trolejbusy (50 kusov), sólové trolejbusy (15 kusov a 15 kusov s APU agregátom). Prvé vozidlo s homologizáciou bude jazdiť v hlavnom meste už na budúci rok, teda 10 mesiacov od podpisu zmluvy.

DPB, a. s. nakúpil prostredníctvom elektronickej aukcie vozidlá typu Škoda Tr 30 SOR za najnižšiu cenu na Slovensku. Nízkopodlažné trolejbusy s úspornou spotrebou budú mať navyše vyššiu výbavu – okrem klimatizácie, moderného informačného, kamerového a tarifného systému, budú disponovať zariadením na počítanie cestujúcich, čo výrazne pomôže plánovaniu obslužnosti v hlavnom meste.

"V súvislosti s dodávkou nových trolejbusov dbáme aj o vybudovanie nových trolejbusových tratí. Už 5. augusta 2013 sa začne skúšobná prevádzka novej trolejbusovej trate v Bratislave, ktorá spojí Vojenskú nemocnicu s Patrónkou linkou číslo 212. Jej dobudovaním sa dosiahlo obojsmerné trolejbusové prepojenie s prestupným uzlom Patrónka. Cestujúci tak budú môcť bezproblémovo prestupovať z autobusových liniek MHD a regionálnych autobusov prichádzajúcich z celej západnej časti Bratislavy a jej okolia. Vybudovaním tejto trasy a pripravovaného trolejbusového prepojenia Pražská - Brnianska - Patrónka sa trate v oblasti Kramáre a Patrónka dosiahne obsluhovanie celej tejto oblasti trolejbusovými linkami. Je to významný krok aj z toho pohľadu, že DPB, a. s. preferovaním trolejbusov podporí ekologickú dopravu, ktorú predstavujú práve trolejbusy, čoraz viac využívané vo veľkých európskych mestách," hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ing. Ľubomír Belfi.

Projekt je spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie a podpísaním zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku DPB získa 39 miliónov 539 tisíc EUR, z ktorých bude 85 % hradených z Kohézneho fondu EU, 10 % zo štátneho rozpočtu a vlastné zdroje budú vo výške 2 milióny 81 tisíc EUR.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt jk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring