OTS: Národný projekt Stratégia aktívneho starnutia (BSK)

TASR, 30. júna 2013 12:10

Foto:

Bratislava 30. júna (TASR-OTS) - Dňa 30. júna 2013 končí realizácia národného projektu Stratégia aktívneho starnutia (BSK), ktorý od 8. júla 2010 implementovalo Centrum vzdelávania MPSVR SR v rámci operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia v programovom období 2007-2013.

Miestom realizácie projektu bol Bratislavský kraj.

Projekt bol podporený nenávratným finančným príspevkom vo výške 63 396,77 €.

Cieľovou skupinou národného projektu Stratégia aktívneho starnutia (BSK) boli obyvatelia SR vo veku 55 - 64 rokov.

Hlavným cieľom projektu bolo zvýšiť mieru zamestnanosti a znížiť mieru nezamestnanosti osôb starších ako 50 rokov, osobitne vo veku 55 - 64 rokov. Pritiahnuť do zamestnania a udržať v zamestnaní viac ľudí produktívneho veku s celoživotným prístupom k práci. Vypracovať návrh strategických opatrení na politiku zvyšovania a zlepšovania zamestnateľnosti starších najmä vo veku 55 - 64 rokov.

Hlavnými aktivitami projektu boli: Analýza demografického vývoja v SR a prognóza ponuky práce do roku 2020, Analýza právneho prostredia vstupu, udržania a zotrvania v zamestnaní starších občanov v  Slovenskej republike, Analýza faktorov ovplyvňujúcich účasť starších na trhu práce, Vytvorenie stratégie aktívneho starnutia s využitím príkladov dobrej praxe v SR a v zahraničí.

Výstupy z hlavných aktivít projektu sú: Sociálno-ekonomická analýza demografického vývoja v Slovenskej republike s osobitným zreteľom na vekovú skupinu 55 – 64-ročných, Prognóza vývoja ponuky práce v Slovenskej republike do roku 2020, Analýza motivačných a demotivačných faktorov vstupu, udržania a zotrvania v zamestnaní starších v súčasnej legislatíve a politike SR s formulovanými odporúčaniami pre právne úpravy a politiku SR na posilnenie účasti starších na trhu práce, Analýza exogénnych a endogénnych faktorov ovplyvňujúcich účasť starších na trhu práce, Reprezentatívny empirický prieskum (u ekonomicky aktívneho obyvateľstva, zamestnávateľov a u ďalších aktérov) postojov a názorov na aktívne starnutie a starobu, Odporúčania nástrojov na zmenu postojov a názorov na aktívne starnutie na základe výsledkov empirického prieskumu, Stratégia aktívneho starnutia a Akčný plán napĺňania stratégie aktívneho starnutia. Tieto dokumenty sú voľne dostupné na internetovej stránke Centra vzdelávania MPSVR SR: http://www.cvmpsvr.sk/new/index.php/projekty/2007-2013/sas

Výsledkami projektu sú: vypracované návrhy na posilnenie rovnosti príležitostí v prístupe a udržaní sa na trhu práce. Boli navrhnuté strategické prístupy a opatrenia na zníženie segmentácie na trhu práce a predchádzanie dlhodobej nezamestnanosti a sociálnemu vylúčeniu s osobitným zreteľom na starších vo veku 55 - 64 rokov. Analyzovali sa prejavy vekovej diskriminácie v prístupe k zamestnaniu a udržaniu sa v zamestnaní a pripravili sa návrhy na elimináciu týchto prejavov.

Pripravili sa návrhy politických opatrení na zvýšenie zamestnanosti starších vo veku 55 - 64 rokov v nadväznosti na podporu prístupu k zamestnaniu počas celého obdobia produktívneho života, ktorých súčasťou sú navrhnuté strategické opatrenia na zvýšenie a zlepšenie zamestnateľnosti starších vo veku 55 - 64 rokov, posilnenie schopnosti získať a udržať si zamestnanie (prístup k celoživotnému vzdelávaniu), na posilnenie medzigeneračnej solidarity. Bol navrhnutý model bipartitného sociálneho dialógu na dosiahnutie zodpovednosti zamestnávateľov za zvýšenie a udržanie zamestnanosti starších zavedením riadenia ich kariéry, vzdelávania a prípravy pre trh práce, prispôsobovania pracovných podmienok a podmienok prenosu zručností medzi staršími a mladšími zamestnancami, s osobitnou pozornosťou venovanou starším, ktorí sú ohrození prepúšťaním. Bol spracovaný prehľad skúseností z praxe tak v SR, ako aj v rámci EÚ.

Navrhol sa mechanizmus vyhodnocovania zamestnávateľov ústretových k zamestnávaniu starších. Ďalej sa analyzoval dôchodkový systém z hľadiska motivácie obyvateľstva vo vyšších vekových skupinách produktívneho veku udržať sa a zotrvať na trhu práce v kontexte medzigeneračne a sociálne spravodlivého dôchodkového systému. V neposlednom rade bola propagovaná celospoločenská potreba zvyšovania participácie starších na trhu práce. Vytypovali sa nástroje ovplyvňovania verejnej mienky a postojov občianskej spoločnosti k starnutiu obyvateľstva a zamestnávateľov k zamestnávaniu starších. Propagoval sa potenciál starších ako zamestnancov a osoby uplatniteľné sa na trhu práce.

Vyššie uvedené výsledky projektu boli zahrnuté do aktuálne pripravovaného Národného programu aktívneho starnutia 2014 – 2020.

Tento projekt sa realizoval vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Foto:

www.esf.gov.sk

Foto:

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk jk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring