OTS: Nobelov výbor sa snaží znevážiť súdny spor s Dr. Rongxiang Xuom

TASR, 26. marca 2013 14:00

LOS ANGELES, 26. marec 2013 (TASR-OTS) /PRNewswire/ -- 14. marca 2013 citoval časopis The Scientist Magazine komentáre hovorcu Nobelovho výboru, ktorý uviedol, že súdny spor vedený proti Nobelovmu výboru doktorom Dr. Rongxiang Xuom je neopodstatnený. Zmyslom súdneho sporu je, že Dr. Xu požaduje od Nobelovho výboru objasnenie toho, či je regeneratívny potenciál ľudských buniek ich prirodzenou vlastnosťou alebo je tento potenciál nevyhnutné vyvolať umelo, ako sa uvádza vo vyhlásení Nobelovho výboru pri udeľovaní Nobelovej ceny za rok 2012 za fyziológiu a medicínu. Dr. Xu podal svoju žalobu na Nobelov výbor v decembri 2012.

(Fotografia:  http://photos.prnewswire.com/prnh/20130326/LA83057)

Podľa hovorcu Dr. Xua je vyhlásenie Nobelovho výboru, že považuje tento súdny spor za neopodstatnený, udivujúce. Žaloba bola podaná proti Nobelovmu výboru na objasnenie základných vedeckých údajov, ktoré boli, podľa doktora Dr. Xu, v októbri 2012 pri odovzdávaní Nobelovej ceny skreslené. Cieľom Dr. Xua pri podávaní žaloby nebolo získať cenu pre seba, ale skôr opraviť chyby vo vyhlásení Nobelovho výboru. Tieto chyby nielenže znevažujú vedeckú prácu Dr. Xua, ale, podľa jeho názoru, ovplyvňujú zdravie a bezpečnosť všetkých ľudí na svete. Žalobu teda podal z istých dôvodov a nie je možné ju označiť ako neopodstatnenú.

Ďalším dôvodom na podanie žaloby bola skutočnosť, že Nobelov výbor je príliš silnou organizáciou na to, aby ju jeden človek dokázal prinútiť opraviť svoje vyhlásenie bez pomoci právneho systému. Ako v predchádzajúcich podobných prípadoch Dr. Xu zistil, že mnohí vedci, ktorí sa pokúšali ovplyvniť rozhodnutia Nobelovho výboru, neuspeli, preto bolo nevyhnutné postúpiť prípad súdu.

Aplikovaná regeneratívna obnova tkaniva, na ktorú sa Dr. Xu špecializuje, opätovne dokazuje, ľudské bunky majú prirodzený regeneratívny potenciál. Na podporu tohto tvrdenia zverejnil Dr. Xu vo svojom vyhlásení v tlačovej správe grafický záznam in situ ukazujúci regeneratívnu obnovu odrezaných prstov. Obrázok v tejto tlačovej správe ukazuje vstrebanie jazvy v tkanive pôsobením vlastného regeneratívneho potenciálu ľudských buniek, čo je ďalším argumentom v prospech toho, že tento potenciál je prirodzeným javom a nie je ho potrebné umelo vyvolávať.

Nobelov výbor však udelil cenu vedcom, ktorí sa pokúšajú o umelé vyvolanie tohto regeneratívneho potenciálu, čo Dr. Xu považuje nielen za nesprávny prístup, ale dokonca za potenciálne veľmi nebezpečný prístup. Ak má Dr. Xu pravdu, vyhlásenie Nobelovho výboru a nedávne udelenie Nobelovej ceny budú mať negatívny vplyv na pokrok v oblasti prírodných vied.

Žalobcu, Dr. Xua, zastupuje firma Ardent Law Group v Kalifornii (číslo prípadu: 30-2012-00615804).

Kontakt:

Jane Westgate

+1.336.209.9276

jane@westgatecom.com

Cheryl Riley

+1.703.683.1798

cheryl@westgatecom.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring