OTS: Nordic walking: Jednoduchá chôdza s palicami, ktorá precvičí ...

OTS, 31. mája 2024 13:35

OTS: Nordic walking: Jednoduchá chôdza s palicami, ktorá precvičí celé vaše telo

Bratislava 31. mája (TASR/OTS) - Obľúbený šport z Fínska je trendy už roky a niet sa čomu diviť. Nordic walking je vhodný pre začiatočníkov aj pokročilých a precvičí celé vaše telo bez komplikovaného náradia a postupov.

Prečo je tento typ chôdze taký zdravý a ako ho môžete začleniť do svojho každodenného života?

Dostupná, nenáročná a príjemná fyzická aktivita s veľkým prínosom pre zdravie
Zdravý a svaly posilňujúci nordic walking je ľahko dostupný pre začiatočníkov aj skúsených. Dôvod? Na vykonávanie tejto aktivity vám postačia špeciálne palice trekingové, ktoré zapájajú do pohybu aj hornú časť tela. Týmto spôsobom sa posilňujú svaly rúk, ramien a chrbta, čo je veľká výhoda oproti bežnej chôdzi, ktorá precvičuje viac menej len vaše nohy. Chránené sú aj kĺby, šľachy a väzy, pretože chodidlá nikdy nie sú vo „fáze letu“, čím je tiež eliminovaný vplyv nie vždy ideálnej telesnej hmotnosti na kostru.

Ako sa táto športová forma chôdze dostala medzi masy?
Nordic walking pochádza z Fínska ako letná tréningová metóda pôvodne určená pre bežeckých lyžiarov, ktorá sa neskôr a vďaka svojej jednoduchej technike a významným zdravotným prínosom rozšírila aj medzi širšiu verejnosť. Dnes je populárna po celom svete a mnoho ľudí ju využíva ako efektívny spôsob, ako zostať aktívny a fit.

Podľa odborníkov, na rozdiel od bežnej chôdze bez palíc, nordic walking precvičuje celú hornú časť tela. Nepretržitý pohyb palíc má tiež za následok intenzívny tréning svalov chrbta, rúk a ramien, čím môžete zabrániť bolestiam chrbta.

Palice tiež podporujú rovnováhu, vzpriamené držanie tela a zabezpečujú správny rytmus pri tréningu. Naťahujú flexory bedrového kĺbu, ktoré sa celodenným sedením skracujú. Bonusom tejto aktivity je tiež pravidelná chôdza na čerstvom vzduchu, ktorý prospieva nielen telu, ale aj duši.

Bez akej výbavy by ste sa nemali do Nordic walkingu púšťať?
Ak sa rozhodnete pre nordic walking, základnou výbavou sú kvalitné palice, pri ktorých výbere je vhodné dbať najmä na ich správnu dĺžku, zodpovedajúcu výške vášho tela (zvyčajne sa odporúča dĺžka palíc, ktorá je 0,68-násobkom vašej výšky). Okrem palíc budete potrebovať pohodlnú športovú obuv, ktorá poskytuje v náročnom teréne vašim nohám dobrú podporu a tlmenie.

Pri výbere vhodného oblečenia na Nordic walking sa odporúča vrstvenie, aby ste ho mohli ľahko prispôsobiť aktuálnemu počasiu. Oceňujú sa vzdušné, ale zároveň nepremokavé materiály. Nezabudnite ani na dostatočné množstvo tekutín, vďaka ktorým zostávate počas aktivity hydratovaní.

Pri správnom zaistení adekvátnej výbavy bude pre vás Nordic walking šport, ktorý môžete bez problémov začleniť do svojho každodenného života. Či už sa rozhodnete pre rannú prechádzku v parku, výlet do prírody alebo aktívnu prestávku počas dňa, uvidíte, že táto aktivita vám poskytne množstvo zdravotných výhod a zlepší vašu celkovú kondíciu.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring