OTS: Nová výstava v Galérii SPP spája krásu slovenskej krajiny a príbeh človeka

TASR, 7. júna 2024 11:33

Bratislava 7. júna (TASR/OTS) - Galéria SPP prináša ďalšiu zo svojich pravidelných expozícií, ktorá tentokrát prepája tému krajinnej maľby a fantazijných motívov ľudského osudu. V dielach autorov Milana Stana a Márie Kovalčíkovej - Wilczek objavíte čaro slovenskej prírody i skryté posolstvá v kontexte súčasnej doby. Výstava má názov Chvála krajiny a Ľudia a príbehy.

Svoju umeleckú cestu započali obaja umelci, hoci každý v inom časovom horizonte, na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave na oddelení Grafiky. Pre zaujímavosť, na slávnej „ŠUPke“ študovali aj režiséri Juraj Jakubisko a Jozef Bednárik, legendárny mím Milan Sládek alebo herečka Zdena Studenková. Mária Kovalčíková - Wilczek, ktorá je zároveň i výtvarnou teoretičkou, sa dnes venuje predovšetkým maľbe na plátno, pričom jej hlavnou témou sú fantazijné motívy reflektujúce súčasny život a jeho dynamizmus.

„Moje obrazy znázorňujú človeka, jeho existenciu od dávnych dôb po súčastnosť. V jednotlivých obrazoch zachytávam antickú mytologickú scénu, zameranú na ženské bytosti, ktoré zohrali v gréckych bájach dôležité symbolicko-mytologické a aj ľudské poslanie. Súčasťou jednotlivých zobrazených postáv býva vždy aj mužský protipól – hrdina, osloboditeľ, ktorého síce prvoplánovo nevidíme, ale je zašifrovaný v abstraktne riešenom pozadí,“ vysvetľuje umelkyňa, ktorá je, netypicky, zároveň aj kurátorkou výstavy v Galérii SPP.

Milan Stano patrí medzi oceňovaných autorov krajinárskeho umenia. Prírodu zachytáva priamo v teréne, vďaka čomu majú jeho diela autentický a živý charakter. Podľa jeho vlastných slov, samotná krajina je jeho ateliérom.

„Krajina má pre mňa ako maliara osobité čaro. Dýcha z nej atmosféra, ktorá ma do nej vťahuje. Bola a je mojou večnou inšpiráciou. Pre mňa je to slovenská krajina, i keď som pochodil so svojím maliarskym stojanom desiatky krajín v rozličných svetadieloch. V cudzej krajine človek skôr pochopí tú svoju a začne si ju aj vážiť,“ vysvetľuje autor.

Obe výstavy, Chvála krajiny a Ľudia a príbehy, si budú mocť záujemkyne a záujemcovia pozrieť od 7. 6. do 30. 8. 2024 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup je pre všetkých návštevníkov bezplatný. Galéria SPP je otvorená v pracovné dni od 10.00 do 18.00 h.

Mária Kovalčíková - Wilczek pochádza z Bratislavy, kde umenie tiež vyštudovala, najprv na Strednej škole umeleckého priemyslu (odbor grafika) a neskôr na Filozofickej fakulte UK (odbor Veda o výtvarnom umení). Jej umelecká kariéra má dva smery – teoretický a praktický. Pôsobila v Slovenskej národnej galérii ako odborná pracovníčka v oddelení archívu vytvarného umenia, neskôr zastávala post odbornej redaktorky v časopise Vytvarny život a príležitostne sa venovala ilustrácii. Ako autorka grafík a malieb má za sebou viacero výstav. Svoju pozornosť dnes venuje najmä portrétom súčasných ľudí, inšpirovaná ich emocionalitou a osobitým výzorom. Je členkou Spoločnosti voľnych vytvarnych umelcov (SVVU), Združenia historikov moderného vytvarného umenia (ZHMVU), Umeleckej besedy slovenskej (UBS) a spolku Sporofa.

Milan Stano vyrastal v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom. Umelecké vzdelanie získal na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a u maliara Ernesta Zmetáka. Od roku 1966 venuje sa kreslenému humoru a uverejňuje ho v slovenskych, českych a zahraničnych periodikách. Založil Vydavateľstvo Štúdio humoru, satiry atď. a začal vydávať nezávisly humoristicko-satiricky časopis Kocúrkovo. Umelecké cesty ho zaviedli do 23 krajín, ktoré zvečnil vo svojich dielach. Z ciest po svete napísal a vydal knihu Putovanie za obrazmi, ktorá získala medzinárodnú cenu E. E. Kischa. Na svojom konte má aj knihy Chvála krajiny (z ciest po Slovensku), Maľba (o svojej maliarskej tvorbe) a Grafika (o grafickej tvorbe). Zaznamenal vyše 90 samostatnych autorskych vystav a 150 kolektívnych vystav doma i v zahraničí.

Galéria SPP bola založená v roku 2000. Nachádza sa na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave, len niekoľko minút pešej chôdze od Nivy Tower, či Pradiarne 1900, v bezprostrednej blízkosti BC Apollo II a je ľahko dostupná aj mestskou hromadnou dopravou (zastávka Novohradská alebo zastávka Košická). Galéria SPP je pre verejnosť otvorená v dňoch pondelok až piatok od 10.00 do 18.00 h. Vstup je bezplatný. Kontakt: galeria@spp.sk.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring