OTS: Nové cesty vzdelávania: summit Yidanovej ceny za rok 2023 skúma...

TASR, 8. decembra 2023 11:25

OTS: Nové cesty vzdelávania: summit Yidanovej ceny za rok 2023 skúma inovatívne nápady, ktoré podnecujú zmenu

Hongkong 8. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Globálna filantropická nadácia Yidan Prize Foundation, ktorá stojí za najvyšším svetovým ocenením v oblasti vzdelávania, usporiadala 4. decembra v Hongkongu očakávaný summit Yidanovej ceny na tému „Nápady, ktoré podnecujú zmenu: pozornosť venovaná riešeniam podporujúcim vzdelávanie".

V rýchlo sa meniacom svete je nevyhnutné vybaviť všetkých žiakov zručnosťami tvorivého a kritického myslenia, aby sa stali všestrannými globálnymi občanmi. Na samite Yidanovej ceny za rok 2023 sa stretli odborníci na vzdelávanie, tvorcovia politík a filantropické nadácie, aby diskutovali o tom, ako lepšie uspokojiť potreby dnešných žiakov, a preskúmali inovatívne nápady v oblasti výskumu a praxe – všetko s cieľom rozšíriť prístup ku kvalitnému vzdelávaniu.

Dr. Charles CHEN Yidan, zakladateľ Yidanovej ceny, privítal hostí z celého sveta a zdôraznil, že myšlienky môžu podnietiť zmenu. Povedal: „Títo vizionárski pedagógovia, ktorí sú dnes s nami, pevne veria v transformačnú silu myšlienok. Ich spoločná vízia vedie ľudí k pochopeniu, že všetci študenti môžu a musia uspieť. Vyzývajú nás, aby sme si nanovo predstavili, ako vyzerajú dobré triedy a dobré vyučovacie postupy. Vedú nás k záveru, že dobré vzdelanie môže byť dostupné pre každého. Ich činnosť neustále mení podobu vzdelávania, čo ešte viac upevňuje ich oddanosť tomuto presvedčeniu."

Joe Colombano, vedúci kancelárie stáleho koordinátora OSN v Číne, otvoril konferenciu kľúčovým príspevkom o potrebe obnovenia investícií a inovácií v oblasti vzdelávania. Zamyslel sa nad tým, čo dnes znamená kvalita vzdelávania, a vyslovil hĺbavé otázky, ktoré pripravili pôdu pre celodennú diskusiu. Zdôraznil, že vzdelávanie musí držať krok s meniacimi sa potrebami hospodárstva a vyzdvihol širšie ciele vzdelávania, ktoré presahujú čisto rámec zamestnania – ako prostriedok na to, aby študenti naplno využili svoj potenciál. Colombano poznamenal, že kvalitné vzdelávanie je oveľa viac než len jedným z udržateľných rozvojových cieľov. Je tiež katalyzátorom na dosiahnutie všetkých 17 udržateľných cieľov rozvoja.

Na prvom paneli sa k profesorke Michelene (Micki) Chiovej, laureátke Yidanovej ceny za výskum v oblasti vzdelávania za rok 2023 a členke správnej rady univerzity, Dorothy Bray Endowedovej, profesorke pre vedu a vyučovanie a Mary Lou Fultonovej z Kolégia učiteľov na Štátnej univerzite v Arizone pripojili odborníci na vzdelávanie z Hongkonskej univerzity. Hovorili o Mickinej prelomovej teórii kognitívnej angažovanosti, nazvanej ICAP, ktorá poskytuje učiteľom osvedčený rámec na uľahčenie kvalitného zapojenia v triede a pomáha zlepšovať vyučovacie metódy od materskej školy až po stredoškolskú úroveň a ďalej. Pod vedením moderátora Dr. Christophera Thomasa, riaditeľa partnerstiev v nadácii Yidan Prize Foundation, hovorili účastníci panelu o tom, ako interaktívne, konštruktívne a aktívne vzdelávacie aktivity rozvíjajú samostatnosť študentov a podporujú spoluprácu.

V druhom paneli sa Dr. Laura Savageová, výkonná riaditeľka Medzinárodnej siete nadácií pre vzdelávanie (International Education Funders Group – IEFG), rozprávala s lídrami, ktorí úspešne podnecujú sociálne zmeny, aby zabezpečili, že bude mať prístup k transformačnej sile vzdelávania viac študentov. Členky Yidanovej rady osobností (Yidan Council of Luminaries), Dr. Rukmini Banerjiová, Vicky Colbertová a Wendy Koppová, sa zamýšľali nad spoločnými skúsenosťami s katalyzáciou systémových zmien prostredníctvom využitia vplyvu spoločného poslania a kolektívneho a lokálne zakoreneného vedenia. Hovorili o význame základného vzdelávania, silných partnerstiev s vládou a občianskou spoločnosťou a o tom, ako sa každý - od rodičov až po študentov univerzity - môže stať aktérom zmeny.

Popoludní sa na samite skúmalo, ako môžu inovatívne modely vysokoškolského vzdelávania prekonať prekážky v dostupnosti a cenovej prijateľnosti. Laureát Yidanovej ceny 2023 za rozvoj vzdelávania, Shai Reshef, prezident a zakladateľ Ľudovej univerzity, sa rozprával s profesorom Arthurom Levineom, emeritným prezidentom Kolégia učiteľov (Teachers College) Kolumbijskej univerzity, o tom, ako môžeme zabezpečiť, aby vysokoškolské vzdelávanie držalo krok s našimi meniacimi sa globálnymi a digitálnymi znalostnými ekonomikami. Shai Reshef hovoril o dôležitosti využitia potenciálu online technológií s otvoreným zdrojovým kódom, aby mal každý kvalifikovaný študent prístup ku kvalitnému vysokoškolskému vzdelaniu.

Na poslednom zasadnutí dňa sa laureátky Yidanovej ceny za rozvoj vzdelávania za rok 2020 Lucy Lakeová a Angeline Murimirwaová pripojili k Baele Raza Jamilovej, generálnej riaditeľke, Idara-e-Taleem-o-Aagahi, a Ruth Kagiaovej, bývalej riaditeľke globálneho vzdelávania Svetovej banky, aby diskutovali o radikálnej inklúzii vo vzdelávaní. Hovorili o tom, že kľúčom k zmene vo vzdelávaní je postaviť do centra tvorby politiky najzraniteľnejšie a najmarginalizovanejšie skupiny. Účastníci diskusie poznamenali, že radikálna inklúzia je odvážna a neohrozená: každý študent musí byť vzdelaný a chránený. Medzisektorovosť a spolupráca medzi tvorcami politík a výskumnými pracovníkmi v oblasti vzdelávania a odborníkmi z praxe sú v tomto procese neoddiskutovateľné.

Oslava laureátov Yidanovej ceny za rok 2023

Dňa 3. decembra bola profesorke Michelene Chiovej na slávnostnom ceremoniáli odovzdávania cien Yidan Prize Awards formálne udelená Yidanova cena za rok 2023 za výskum v oblasti vzdelávania a pánovi Shaiovi Reshefovi Yidanova cena 2023 za rozvoj vzdelávania. Boli ocenení za svoju mimoriadnu prácu pri vytváraní príležitostí pre žiakov, aby mohli naplniť svoj potenciál. Pripájajú sa ku globálnej komunite tvorcov v oblasti vzdelávania nadácie Yidan Prize Foundation a k yidanskej rade Yidan Council of Luminaries.

Nominácie tvorcov zmien v oblasti vzdelávania na Yidanovu cenu za rok 2024

Nominácie na Yidanovu cenu je možné predkladať do 31. marca 2024. Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto príležitosti alebo nominovať tvorcov zmien, navštívte webové sídlo Yidan Prize: https://yidanprize.org/the-prize-and-nominations/nominations.

O NADÁCII YIDAN PRIZE FOUNDATION

Nadácia Yidan Prize Foundation je globálna filantropická nadácia, ktorej poslaním je vytvárať cez vzdelávanie lepší svet. Nadácia Yidan Prize Foundation prostredníctvom svojej ceny a siete inovátorov podporuje myšlienky a postupy v oblasti vzdelávania – najmä tie, ktoré majú silu pozitívne zmeniť životy a spoločnosť.

Yidanova cena je ocenenie za inkluzívne vzdelávanie, ktoré sa udeľuje jednotlivcom alebo tímom, ktorí významne prispeli k teórii a praxi vzdelávania.

https://yidanprize.org

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2291806/Professor_Michelene_Chi_2023_Yidan_Prize.jpg

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2291807/Shai_Reshef_2023_Yidan_Prize.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1636915/Yidan_Prize_Logo.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring