OTS: Novela zákona o EXIMBANKE SR

TASR, 16. augusta 2013 15:09

Bratislava 16. augusta (TASR-OTS) - Vyhlásenie poskytol Ing. Igor Lichnovský, generálny riaditeľ a predseda Rady banky EXIMBANKY SR.

Dňa 14. augusta 2013 schválila vláda Slovenskej republiky novelu zákona o EXIMBANKE SR.

Dôvody novelizácie zákona o EXIMBANKE SR:

Nové pravidlá Európskej únie súvisiace s regulovaním štátnej pomoci v oblasti krátkodobého poistenia vývozných úverov.

Úloha vyplývajúca z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na roky 2012 až 2016, na základe ktorej sa vláda SR v proexportnej politike zameria na rozšírenie proexportných kapacít,

Novela zákona prináša širšie uplatnenie podpory zahranično-obchodných operácií slovenských vývozcov a dovozcov prostredníctvom poskytovania osobitných finančných služieb a umožní komplexnejším spôsobom podporiť vývozcov a pružnejšie reagovať na ich potreby a požiadavky.

Hlavným zámerom úpravy v oblasti financovania je umožniť našim exportérom nákup technológií, ktoré sú vyrobené aj na Slovensku a nie iba v zahraničí, ako to bolo doteraz. Zákon o EXIMBANKE SR doteraz poznal pojem financovanie dovozných úverov na nákup tovaru, čo prakticky neumožnilo poskytnúť slovenskej právnickej osobe financovanie na nákup technológií, ktoré sú vyrobené na Slovensku. Dôležitou novinkou je možnosť financovania nákupu technológií aj od slovenských dodávateľov.

EXIMBANKA SR vývozcom okrem bankových produktov, ktorými sú napr. úvery a záruky, poskytuje aj poisťovacie produkty. Pri doteraz platnej legislatíve mohla k poistnej zmluve, ktorú má uzatvorenú vývozca, pristúpiť len jeho dcérska spoločnosť. Iná majetkovo alebo personálne s exportérom prepojená spoločnosť, napr. sesterská spoločnosť vývozcu, už k poistnej zmluve pristúpiť nemohla. Z dôvodu zlepšenia služieb pre vývozcov, ako aj na základe požiadaviek zo strany vývozcov, je úprava zákona koncipovaná tak, aby umožnila aj ďalším prepojeným spoločnostiam pristúpiť k poistnej zmluve vývozcu.

Novinkou bude možnosť viesť klientske účty aj pre zahraničného odberateľa, čím sa zlepší kontrola nad finančnými tokmi a tým sa zníži riziko transakcií.

Všeobecným cieľom novelizácie zákona je možnosť zvýšenia podpory úrovne technologického vybavenia slovenských vývozcov a udržanie, príp. zvýšenie ich konkurencieschopnosti na svetových trhoch.

EXIMBANKA SR je špecializovaná štátna inštitúcia zameraná na financovanie a poisťovanie vývozných a dovozných úverov. Poskytuje viaceré formy financovania exportu a prispieva tak k zvyšovaniu konkurencieschopnosti tuzemských výrobcov a poskytovateľov služieb na svetových trhoch. Bankové produkty EXIMBANKY SR sú priame úvery, refinančné úvery a poskytovanie bankových záruk. Okrem toho poskytuje celú škálu úverového poistenia, poistenia investícií a záruk. Vydala: Exportno-importná banka Slovenskej republiky (EXIMBANKA SR)

Kontakty: Odbor stratégie, medzinárodných vzťahov a komunikácie 02/59 39 87 09 02/59 39 84 08 02/59 39 86 20 press@eximbanka.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring