OTS: NS SR chce uviesť na pravú mieru informácie o kauze rusovského kaštieľa

TASR, 24. októbra 2012 18:00

Bratislava 24. októbra (TASR-OTS) - Najvyšší súd Slovenskej republiky chce uviesť na pravú mieru informácie o kauze označovanej médiami tzv. rusovského kaštieľa. V dovolacom registri Najvyššieho súdu SR sú vedené dve právne veci, kde na strane žalobcu vystupuje Rád svätého Benedikta so sídlom v Komárne, Palatínova 10 - 12, P.O. Box 100, Komárno. Omylom došlo k dezinformácií, nakoľko v druhej právnej veci sú nepresnosti a nedostatky na strane žalobcu, ktoré vytýkal tak okresný i krajský súd. Pretože žalobca podľa súdov nižšieho stupňa vo svojom návrhu nenapísal zrozumiteľný petit žaloby, čoho sa vlastne domáha, ktorých nehnuteľností. Ani jedno z rozhodnutí NS SR neznamená zmenu vlastníckych pomerov týkajúcich sa kaštieľa v Rusovciach, rovnako to neznamená zákaz rekonštrukčných prác.

V prvej právnej veci (1Cdo 116/2011)) žalobcu Rádu svätého Benedikta Komárno, so sídlom v Komárne, Palatínova 10, zastúpeného JUDr. Kamilom Bereseckým, advokátom v Nitre, Farská 33, proti odporcom 1/ Slovenskej republike - Úradu vlády Slovenskej republiky, so sídlom v Bratislave, Námestie slobody 1, zastúpenej advocatius s. r. o., so sídlom v Bratislave, Palackého 12, 2/ Slovenskému ľudovému umeleckému kolektívu, so sídlom v Bratislave, Balkánska 31, o vydanie nehnuteľností, vedenej na Okresnom súde Bratislava V pod sp. Zn. 15C 78/2002, o dovolaní navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 20. apríla 2011 sp. Zn. 15Co 47/2010, dovolací senát Najvyššieho súdu SR 27.9. 2012 r o z h o d o l, že dovolanie navrhovateľa o d m i e t a .

Predmetom sporu bolo vydanie nehnuteľností okrem iného - kaštieľa v Rusovciach a ďalších hnuteľných a nehnuteľných vecí. Odmietnutím dovolania ostáva majiteľom predmetných nehnuteľností vrátane kaštieľa v Rusovciach a hnuteľných vecí Slovenská republika - Správa zariadení úradu vlády SR a Slovenský ľudový umelecký kolektív.

V druhej právnej veci (5Cdo 25/2012) žalobcu Rádu svätého Benedikta so sídlom v Komárne, Palatínova 10 - 12, P.O. Box 100, Komárno, zastúpeného Lászlóom Lengyelom, advokátom so sídlom v Bratislave, Ružová dolina 6, proti žalovaným 1/ LESOM Slovenskej republiky, š.p., sídlom v Banskej Bystrici, Nám. SNP 8, 2/ Slovenskému pozemkovému fondu, so sídlom v Bratislave, Búdkova cesta 36, 3/ Slovenskej republike zastúpenej Úradom vlády Slovenskej republiky, so sídlom v Bratislave, Námestie slobody l, 4/ Slovenskému vodohospodárskemu podniku, š.p., so sídlom v Bratislave, Karloveská cesta 2, 5/ Štátnej plavebnej správe, š.p., so sídlom v Bratislave, Prístavná 10, 6/ Vodohospodárskej výstavbe, š.p., so sídlom v Bratislave, Karloveská cesta 2, P.O.Box 45, 7/ Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., so sídlom v Bratislave, Mlynské Nivy 45, 8/ Slovenskej správe ciest ­- Slovenskej republike, so sídlom v Bratislave, Miletičova 19, 9/ Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky, so sídlom v Bratislave, Nám. Slobody 6, P.O. Box 100, 10/ Ministerstvu pôdohospodárstva Slovenskej republiky, so sídlom v Bratislave, Dobrovičova 12, 11/ Magistrátu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy so sídlom v Bratislave, Primaciálne námestie 1, 12/ Mestskej časti Bratislava - Rusovce, so sídlom v Bratislave, Balkánska 102, 13/ Poľnohospodárskemu družstvu Dunaj, so sídlom v Bratislave, Kovácsova 484, 14/ Mestskej časti Bratislava - Čunovo, so sídlom v Bratislave, Hraničiarska 144, 15/ Mestskej časti Bratislava - Jarovce so sídlom v Bratislave, Palmova l, o navrátenie vlastníctva k nehnuteľnostiam, vedenej na Okresnom súde Bratislava V, pod sp.zn. 39 C 160/2007, o dovolaní žalobcu proti uzneseniu Krajského súdu v Bratislave z 19. augusta 2011, sp. zn. 9 Co 322/2011 dovolací senát Najvyššieho súdu SR rozhodol, že uznesenie Krajského súdu v Bratislave z 19. augusta 2011, sp.zn. 9 Co 322/2011 z r u š u j e a vec mu vracia na ďalšie konanie.

V predmetnej veci žiadal žalobca vydanie nespresnených ďalších nehnuteľností v údajne bývalom vlastníctve Rádu svätého Benedikta na území Slovenskej republiky t.č. v správe odporcov. Vecou sa bude musieť zaoberať Krajský súd v Bratislave, ktorý uznesením odmietol odvolanie navrhovateľa voči rozhodnutiu prvostupňového súdu, nakoľko nemalo zákonom predpísané náležitosti.

TIO NS SR

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt ed

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring