OTS: O spoločenskej a občianskej zodpovednosti

TASR, 15. marca 2013 10:48

Hospodársky klub Foto: Hospodársky klub

Bratislava 15. marca (TASR-OTS) - Na 95. riadnom zhromaždení a celkove 234. podujatí združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub sa včera v Bratislave zišlo 116 reprezentantov hospodárskeho a spoločenského života Slovenskej republiky a z nich bolo jedenásť z ČR, Rakúska, Ukrajiny a Ruska. V sále Pálffyho paláca boli aj predseda MOK, predseda SOPK Peter Mihók, predseda NKÚ SR Ján Jasovský a riaditeľ EÚ SAV Milan Šikula. Rokovanie pozdravil elektronickou formou aj predseda vlády SR Robert Fico. Celoklubovú diskusnú tému "Aké chceme Slovensko?", do ktorej boli pozvaní laureáti Zlatého biatca, ocenenia Prominent ekonomiky a víťazi ankiet klubu v rokoch 1993-2013, uviedol zakladajúci člen a správca 20-ročného združenia Peter Kasalovský.

- Ako združenie nezávislé na politických stranách sme došli do tretieho desaťročia našej činnosti. Faktom je, že sa Slovensko od 1993. roka dodnes menilo aj vďaka alebo pričinením sa našich členov. Otázkou však je, aké dnes Slovensko je. Aký je ten výsledok? Na podnet prof. Vojtecha Tkáča, môj a ďalších našich členov sme dali na program tohtoročných zhromaždení otázku: "Aké chceme (potrebujeme) Slovensko?". Pozvanie do diskusie prijalo dodnes 23 osobností, čo je podstatne viac, ako sme vôbec očakávali.

Obmedzím na moderovanie dnešnej 90-minútovej diskusie. Našou jedinou ambíciou je poskytnúť nielen sebe samým, ale predovšetkým najširšej verejnosti odpoveď na jednu z najťažších otázok, ktorú sme si doteraz položili. Teda odpoveď, ktorá bude vyznačovať možnosti všestranne lepšieho Slovenska ako ozajstného bezpečného a príťažlivého domova pre jeho občanov.

Dovoľte mi niekoľko poznámok, ku ktorým ma vyprovokovali rozhovory s väčšinou prihlásených do diskusie, ale aj výmeny názorov s ďalšími členmi združenia. Predovšetkým, Slovensko je také, aké chceli jeho občania, nimi demokraticky zvolení poslanci na všetkých úrovniach a z parlamentných volieb vzišlej vlády. Táto naoko celkom "jednoduchá pravda" nespokojným až rebelujúcim občanom nedochádza. Na druhej strane, táto spoločnosť neposkytuje možnosť reálnej voľby, lebo sľuby sú zatiaľ len bludy, bez dôslednej a každodennej kontroly politiky občanmi. A to je zdrojom sociálnych nepokojov, ktorých počet, ako ste si iste všimli, narastá. Radšej si na túto pravdu nepamätať, i keď každá ľavota býva skôr či neskôr potrestaná. Dúfajme, že sa tak stane za nášho života i keď nemusí ísť o tresty smrti ako pred rokmi pre dvoch prezidentov Južnej Kórey.

Dostali sme sa do situácie, keď vôbec nie je tajomstvom naša hospodárska (a teda aj sociálna) závislosť na Nemecku a Francúzsku a ďalších. Verejnosť nedoceňuje ten fakt, že 95 % HDP vytvárajú u nás firmy, ktoré majú takpovediac domicil v zahraničí. Systém DPH je práve pri týchto firmách "neefektívny" a nepriame dane sú nedotiahnuté. Každoročne strácame ďalšie a ďalšie príjmy do štátneho rozpočtu v dôsledku odchodu významného počtu firiem do zahraničia, resp. do daňových rajov. Niekoľkokrát sme my, a osobitne silne SOPK  upozornili vládnuce garnitúry na nevyhnutnosť protiopatrení. Napokon prvý krok vyšiel z centrály Európskej únie i keď len v podobe nedopracovanej úvahy o poplatkoch za transfery, keďže nejde len o odlev financií do daňových rajov, ale aj z hospodárskych akoby slabších štátov do štátov silnejších v rámci Európskej únie.

Takže, sme ekonomicky závislí až je z toho na šľaktrafenie. Ak som vlani v septembri napísal WEF a jeho prezidentovi prof. K. Schwabovi, že sa pričiňujeme o kvalitu života v iných štátoch, tak moja kritika používanej metodiky hodnotenia ekonomického a sociálneho vývoja bola zákonite odmietnutá. Keď si uvedomíme mzdový priemer, ale aj úroveň dôchodkov, mohli by sme plakať, alebo aspoň vzlykať "od nevidíš do nevidíš".

 Celoeurópska integrácia je akoby v lufte. Je tu EÚ s 27 členskými štátmi a so sídlom v Bruseli, symbolicky v rozheganom Belgickom kráľovstve. Ale čím má byť po medzinárodno-právne EÚ, to je stále neznáme (!). Bol tu pokus kreovať napríklad  prezidenta EÚ, ale jeho autorita sa začína a končí sa v bruselskom, alebo v štrasburskom centre. Má byť federáciou, konfederáciou, hospodárskym a menovo jednotným zoskupením, či aké čudo to vlastne má byť?

Keď už čerpám z ľudovej múdrosti, tak momentálne "plačeme nad rozliatym mliekom". Doteraz nikto nevysvetlil našim ľuďom, prečo sú odmeny za rovnakú, alebo obdobnú prácu doma a v zahraničí tak rozdielne. Prečo ekonomické zákony nefungujú rovnako vo všetkých štátoch Európskej únie ?! Ak to nefunguje, buď nejde o zákony spoločenského pohybu, alebo sa tieto zákony zneužívajú proti občanom. Tabuizovanou témou sú až tragické a neriešené dôsledky technického a technologického pokroku na zamestnanosť. Akoby politici nevnímali, či skôr nepochopili, v akom žijeme svete (!).

Takže, nemeditujme o tom, čo sa stalo "z vôle ľudu", ale spoločne rozmýšľajme a formulujme, ako zlepšiť neradostné životné pomery väčšiny obyvateľstva. Nie k obrazu tých, ktorí si čestnou a statočnou prácou (aktivitami) zarobili zdroje na 10.000 svojich životov a životov rodinných príslušníkov. A opäť dodávam, že sa tak stalo z vôle ľudu, tej časti, ktorá využívala svoje volebné právo. Je to o videní reality, to jest: úpadku mravnosti, morálky, sebarealizačných možností, sociálnej nestability (400.000 nezamestnaných a celkove takmer 3/4 milióna ľudí v biede podľa európskych kritérií), neporiadku, občianskej a ľudskej nedôstojnosti, ale aj o ohrození občianskej bezpečnosti.

Je to priam tragikomické, ak vidíte prostredníctvom televízií najrôznejšie celebrity, ktorým aj taký Rotschild môže závidieť bleskovosť a jednoduchosť legalizovaného zbohatnutia, ktoré sú jedinečne geniálne vybavené previerkou s najvyšším stupňom utajovanosti. Ani komunikácia s návštevníkmi z vesmíru nie je až tak tajuplnou (tajnou), a zároveň absolútne nedostupnou pre smrteľníkov,  ako DNA konkrétnej skupiny občanov SR.

Vzniká im však konkurencia. A opäť sú v hre najrôznejší politici ako v časoch, keď sa u nás lámal chlieb aj ľady, napríklad veci reštitučné, veci malej a veľkej privatizácie ... Vytrvale si hudú, že všetko dianie je mimo nás a rieši ho vývoj inde. Kríza je vždy tam, kde to vyhovuje, a keď treba zdôvodniť prílev financií z peňazí daňových poplatníkov na jej zmierňovanie. Za tie sumy sa dá aj  pravda preonačiť a potom tento paškvil pravdy natĺcť do hláv na dobu určitú čo najširším vrstvám občanov. Už by aj stačilo doterajšieho zdôvodňovania našej biedy a nepríťažlivej životnej perspektívy.

Teraz sa na nás nerúti meteorit ani asteroid, ale prebohatí investori z Ruska a z ľudovej Číny. Oznamujú to elektronické média a viacerí domáci podnikatelia. Novodobý internacionalizmus v praxi na všetky svetové strany, ale otázkou je, kam sa my, pôvodné obyvateľstvo - štátotvorný národ slovenský, menšiny aj rómske etnikum podejeme v blízkej budúcnosti. Keď už sme takým rajom, tak nepotrvá dlho, a prebudia sa k nástojčivej aktivite investori z ďalších štátov – v znamení tigrov alebo drakov – dráčikov, a potom bude vládnutie mučením až trýznením. Ostáva už vypredať pôdu a lesy od čoho nás delí len malý časový úsek. Logické vo svete je totiž vytvárať čo najlepšie podmienky pre podnikanie aj pre život, nie však na Slovensku.

Súčasná vláda je na krok k takejto realite. Zdedila po predchádzajúcich vládach vrátane svojej neblahé dedičstvo a musí objaviť slovenský Klondike, aby sme mali na porovnateľnú životnú úroveň a práva ako v starej časti Európskej únie. Je to teda v ľuďoch výlučne domácich, alebo trebárs v kooperácii s ostatnými národnými a štátnymi komunitami?! Čas ustrnutia a vyčkávania na menšie – väčšie zázraky sa pominul. A to tu pôsobí požierač pracovných miest ako vedecko-technický - technologický pokrok a neschopnosť zodpovedných vidieť do blízkej budúcnosti.

Je tu schopnosť vlády s 83 mandátmi v parlamente riešiť radikálne? 1. trvale klesajúcu úroveň školstva - základného, stredného a vysokého, zdôvodňovanú nezmyselnými dôvodmi, 2. nedostatočnú fyzickú a psychickú kondíciu obyvateľstva, najmä mladej generácie, 3. dostupnosť, organizáciu a riadenie a kvalitu zdravotnej starostlivosti, 4. pomýlené chápanie pôsobenia bankového a celého finančného sektora, ktorého výnosy - zisky sú ukážkou priam bezrizikového podnikania, v podstate absurdné a dôsledkom slabosti štátu, 5. rozbujnenosť byrokracie a administratívy, pričom sa nevyžaduje absolútna ochrana ľudských a občianskych práv, 6. deklasovanie zodpovednosti za vlastný život a vzťah k práci prejavmi falošnej solidarity - príliš často v dôsledku neschopnosti včas,  kreatívne, efektívne a ľudsky prijateľne vládnuceho aparátu na všetkých stupňoch, 7. absenciu vlasteneckého a národného cítenia, čo je síce citeľné vo väčšine štátov i keď v nejednom nahrádzané nacionalizmom, šovinizmom a "kultúrnym" fanatizmom a 8. plytvanie so zdrojmi štátneho rozpočtu, no i zdrojmi na všetkých úrovniach štátnej a verejnej správy.

Bývanie, vzdelanie, kultúra, práca – v prvom rade vznik charakterovo nových pracovných miest, potravinová bezpečnosť, revitalizovaná a vodohospodársky rozvíjaná krajina, bezpečnosť a všestranná dôstojnosť občanov. To sú imperatívy pre najbližšie roky, ktoré treba systémovo aj programovo formulovať a zabezpečiť zdrojmi.

Je tu stále šanca na zmenu – na priblíženie sa k takej budúcnosti, ktorá jestvovala v predstavách generácií žijúcich na prelome režimov z konca 80. rokov minulého storočia. Bola super, ale, žiaľ, aj odpálenou do spomienok vďaka celonárodnej dôverčivosti a slušnosti - pod rastúcim tlakom najrôznejších zbohatlíkov a gangstrov, no i "ničnerobkov", ktorých arogancia by bola v celosvetovom meradle medzi "najlepšími".

To nie je pesimizmus, to je tunel, z ktorého nám treba konečne vyjsť.-

V prvej časti diskusnej série vystúpili: Peter Mihók, Monika Gullerová, prof. Iveta Radičová (jej príspevok prečítala M. Gullerová), Ladislav Vaškovič, prof. László Miklós, Štefan Máj, Vadim Brezny, Jozef Dolinský, Ľuboš Lopatka a prof. Vojtech Tkáč.

Po 110 minútach správca vyhlásil slávnostne výsledky hlasovania o prestížny Zlatý biatec, Prominent ekonomiky, ako aj internetových ankiet X. ročníka  World Politician, XIII. ročníka Best Bank, VII. ročníka Najsympatickejší poslanec NR SR a VI. ročníka Najsympatickejší člen vlády SR za 2012. rok. V protokole tradične neverejného hlasovania 299 slovenských osobností sa o.i. uvádza : Zlatý biatec, výročná cena, založená v 1993. roku, hlasovalo neverejne 248 z 299 osobností, t.j. 82,9 %.

Za laureátov Zlatého biatca boli slávnostne vyhlásení: 1.  MA Monika Gullerová, PHD, molekulárna biologička a vedecká pracovníčka Oxfordskej univerzity, za výsledky v oblasti génovej expresie a za prínos k dobrému menu SR,  177 bodov/81 umiestení, 2.-3. prof. Ing. Fedor Malík, DrSc, enológ, pedagóg a spisovateľ, za vysokoškolskú pedagogickú činnosť a výnimočnosť podnikateľskej kultúry vo vinárstve, 14/75, a Ing. Ľuboš Lopatka, PHD, za hospodársky výsledok Sociálnej poisťovne za rok 2011 a za príkladnosť manažérskej kultúry, 140/69. V súlade so Štatútom vyhlásil správca za laureáta Ing. Štefana Mája, podpredsedu predstavenstva Slovenskej sporiteľne, za osobný prínos k rozvoju sporiteľníctva a bankovej kultúry v SR.

Správca slávnostne vyhlásil na podnet členov združenia a z verejnosti za nových laureátov ocenenia Prominent ekonomiky, ktoré bolo založené v 1995. roku : 1. prof. Michaila V. Kurikova (Ukrajina), Ladislava Jurecu a Františka Pancuráka za  KALYXX s Vitalturbínkou, ktorá zlepšuje bioenergoinformačnú kvalitu pitnej vody, 2. Ing. Petra Čatloša, PHD a Ing. Adriána Mišíka za kvalitu strojárskej výroby Compel Rail, a.s. Martin s prihliadnutím na doterajšiu realizáciu  16 vákuových nakladačov Compelvac 500 RD, a 3. Ing. Jozefa Tkáča, predsedu predstavenstva, J&T FINANCE GROUP, a.s., Bratislava za osobný prínos k rozvoju podnikania, osobitne v bankovníctve a podnikateľskú kreativitu s flexibilnosťou.

X. ročník internetovej ankety World Politician (21. 3. – 31. 12. 2012) Internet : 4330 hlasov, osobitné neverejné hlasovanie členov združenia a osobností : 240 hlasov, spolu : 4570 hlasov Celkový víťaz : Vladimir V. Putin, premiér a prezident RF, 1187 hlasov , 2. Mitt Romney, republikánsky politik USA, 1058, 3. Dalajláma, tibetský duchovný, 908. XIII. ročník internetovej ankety BEST BANK (21.3.-31.12.2012) Internet : 2631 hlasov, osobitné neverejné hlasovanie : 244 hlasov, spolu : 2875 hlasov Celkový víťaz : Prvá stavebná sporiteľňa, 688 hlasov, 2. Slovenská sporiteľňa, 637, 3. J&T banka, 537 VI. ročník internej ankety Najsympatickejší člen vlády SR (21.3. – 31.12. 2012) Internet : 2280 hlasov, osobitné neverejné hlasovanie : 239 hlasov, spolu : 2519 hlasov Celkový víťaz : Robert Fico, predseda vlády, 936 hlasov, 2. Miroslav Lajčák, podpredseda vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, 928, 3. Robert Kaliňák, podpredseda vlády, minister vnútra, 232. VII. ročník internetovej ankety Najsympatickejší poslanec NR SR (21.3. – 31.12.2012) Internet : 4463 hlasov, osobitné neverejné hlasovanie : 227, spolu : 4690 hlasov

Celkový víťaz : Lea Grečková, SMER-SD, 1221, 2. Radoslav Procházka, pôvodne KDH, 762, 3. Lucia Nicholsonová, SaS, 760.

Podrobnejšie informácie budú zverejnené na www.hospodarskyklub.sk.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring