OTS: Očné choroby vyžadujú náklady 20 miliárd eur, ukázala štúdia

TASR, 10. októbra 2013 10:21

Nová paneurópska ekonomická štúdia v oblasti zdravia ukázala, že samotné očné choroby si od spoločnosti vyžadujú celkové náklady vo výške 20 miliárd eur

Brusel 10. októbra 2013 (TASR-OTS) - Slepota predstavuje pre spoločnosť významnú ekonomickú záťaž s odhadovanými nákladmi viac než 7 miliárd eur.

Investície do skríningových programov, včasné diagnostikovanie a adekvátna liečba sietnice môžu pomôcť znížiť ekonomickú záťaž a viesť k zlepšenej kvalite života

Európska ekonomická štúdia v oblasti na prevenciu slepoty ukazuje, že výsledkom zákrokov týkajúcich sa prevencie a liečby očných chorôb bude zdravšia a produktívnejšia populácia  

Európske fórum proti slepote (European Forum Against Blindness, EFAB) dnes zverejnilo výsledky štúdie realizovanej v šiestich krajinách, ktorej predmetom bola analýza ekonomického dopadu slepoty a štyroch hlavných ochorení zraku. EFAB zhodnotilo ich záťaž pre zdravotníctvo a spoločnosť v Európe. Štúdia zistila, že zákroky v takých prípadoch v tejto oblasti by sa mohli celkovo rovnať 20 miliardám eur. Medzi také zákroky patrí včasná diagnostika, prevencia a liečba ako napríklad skríning pre šedý zákal, diabetickú retinopatiu a glaukóm spolu s liečbou, ako aj anti-VEGF liečba vlhkej formy vekom podmienenej degenerácie makuly, VPDM..

"Včasnejšou diagnostikou a zákrokmi chce EFAB upriamiť pozornosť na dôležitosť zdravia zraku a očné choroby a najmä zabrániť strate zraku," povedal Profesor Ian Banks, predseda EMHF (Európske fórum pre zdravie mužov) a EFAB. „Výsledky tejto štúdie ukazujú podstatnú hrozbu pre kvalitu života ľudí a ohromnú ekonomickú záťaž pre spoločnosť v Európe. Prostredníctvom skríningu, včasnej diagnostiky a adekvátnej starostlivosti, ako aj vhodnej a aktívnej liečby je možné znižovať záťaž a minimalizovať riziko pre pacientov.“

Štúdia, ktorú realizovala nezávislá ekonomická skupina pre oblasť zdravia, Deloitte Access Economics, si vybrala Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Slovensko, Španielsko a Veľkú Britániu a ukázala, že odhadované celkové náklady na slepotu v krajinách zúčastňujúcich sa na štúdii sú viac než 7 miliárd eur, pričom väčšina týchto odhadovaných nákladov pochádza z neformálnej starostlivosti, poskytovania každodennej starostlivosti nevidiacim zo strany príbuzných a priateľov, čo má dopad na celú spoločnosť.

EFAB dnes usporiadala diskusiu v Európskom parlamente v Bruseli s poslancami Európskeho parlamentu a vedúcimi odborníkmi v oblasti zdravia zraku ako súčasť svojich aktivít v súvislosti so Svetovým dňom zraku 2013. Cieľom diskusie bolo zvýšenie povedomia o prevencii slepoty v Európe a  prediskutovanie dôležitosti výsledkov tejto štúdie a možností ako pomôcť pri podpore snáh urobiť zo slepoty prioritu verejného zdravia.

Slepota bola definovaná podľa definície WHO (vo všetkých krajinách okrem Francúzska a Nemecka) ako posledná fáza straty zraku, čo umožnilo presné porovnania v zúčastnených krajinách. Štúdia ukázala, že: · v 6 zúčastnených krajinách trpí slepotou 716 294 ľudí · Mnohí ľudia trpia stratou zraku v dôsledku o  šedého zákalu – 26 703 399 o diabetickej retinopatie – 2 806 697 o glaukómu – 3 812 846 o vlhkej formy VPDM 1 821 456.

V dôsledku starnutia populácie bude dopad straty zraku v budúcnosti narastať. Okrem toho, že slepota predstavuje pre spoločnosť významnú ekonomickú záťaž, znamená aj fyzické, spoločenské, finančné obmedzenia a obmedzenia v kvalite života pre jednotlivcov, pre tých, ktorí sú priamo ovplyvnení, pre ich opatrovateľov, členov rodiny a priateľov.

Štúdia ukázala, že prevencia slepoty a očných chorôb investovaním do cenovo efektívnych zákrokov povedie k zdravšej populácii, čo následne znamená trvalo udržateľnejší rozpočet vlád na zdravotnú starostlivosť, zdravšiu pracovnú silu platiacu dane a nižšie straty produktivity, znížené náklady a záťaž pre neformálnych poskytovateľov starostlivosti (náklady na neformálnu starostlivosť), ako aj zlepšenú duševnú pohodu, kvalitu života a produktivitu pre jednotlivcov a dlhší pracovný život. Z týchto dôvodov by sa mala prevencia a liečba straty zraku stať prioritou verejného zdravia.

Štúdia o ekonomických nákladoch a záťaži, ktorú predstavujú očné choroby a prevencia slepoty

EFAB spolupracovala so skupinou Deloitte Access Economics na analýze ekonomického dopadu a záťaže štyroch ochorení oka a slepoty v šiestich európskych krajinách (Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Slovensko, Španielsko a Veľká Británia) a efektívnosti nákladov na zákroky týkajúce sa prevencie týchto ochorení oka. V každej krajine bol vykonaný cielený prieskum literatúry na určenie štúdií, ktoré sa zaoberajú prevahou každého ochorenia oka a slepoty. Analýza záťaže chorôb zahŕňala „priame náklady“, ktoré sú nákladmi na zdravotnú starostlivosť v dôsledku liečby (vrátane nákladov na hospitalizáciu, všeobecné služby a lieky) a „nepriame náklady“, ktoré predstavujú náklady na stratu produktivity a náklady na neformálnu starostlivosť. Na určenie analýzy efektívnosti nákladov boli použité metódy WHO 'Choosing Interventions that are Cost-Effective' (CHOICE - výber intervencií, ktoré sú cenovo najvýhodnejšie), aby sa ukázalo, či intervencie predstavujú dobrú návratnosť investícií.

Európske fórum proti slepote (EFAB)

EFAB je nezávislou, lobby platformou pozostávajúcou z viacerých zainteresovaných strán. V súčasnosti zastupuje štyri partnerské organizácie: Age related macular degeneration Alliance International, AMDAI (VPDM Medzinárodná aliancia), European Council of Optometry a Optics (ECOO – Európska rada optometrie a optiky), European Men's Health Forum (EHMF - Európske fórum pre zdravie mužov) a International Diabetes Federation European Region IDF-Europe - Medzinárodná federácia pre cukrovku - Európa). Skupina funguje ako platforma spájajúca kľúčové tretie strany (skupiny pacientov, zdravotníckych profesionálov, tvorcov politík a lobby skupiny) v Európe, aby spoločne zvyšovali povedomie a obracali pozornosť na dôležitosť zdravia zraku a konkrétne ochorenia sietnice, a najmä aby včasnejšou diagnostikou a zákrokmi vykonávali prevenciu straty zraku.

EFAB v rámci služieb pre medicínu a pacientov úzko spolupracuje so spoločnosťami Novartis a Alcon

Viac informácií môžete nájsť na adrese http://www.efabeu.org

Svetový deň zraku

Svetový deň zraku je deň organizovaný každý rok na sústredenie celosvetovej pozornosti na slepotu, postihnutie zraku a rehabilitáciu zrakovo postihnutých, a koná sa vždy v druhý štvrtok v októbri. Prvý raz bol vyhlásený v roku 1998 a následne bol zahrnutý do spoločnej iniciatívy WHO-IAPB VISION 2020. Medzi typické aktivity patrí účasť na pochodoch na zvyšovanie povedomia o ochoreniach zraku alebo distribúcia a zverejňovanie plagátov, návestí, brožúrok a iných foriem informácií na zvyšovanie povedomia o slepote, ktorej je možné predchádzať. Tohto roku sa bude Svetový deň zraku konať 10. októbra.

Vzťahy s médiami The European Forum Against Blindness Rue Montoyer 51, box 7 1000 Brussels

Belgium

Phoebe Blossom

Hill + Knowlton Strategies

+44(0)207-413-3249

Phoebe.Blossom@hkstrategies.com

Zdroj: European Forum Against Blindness

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring