OTS: Odišla významná osobnosť európskej politiky

TASR, 10. októbra 2013 14:23

Bratislava 10. októbra (TASR-OTS) - Po ťažkej chorobe dnes v noci vo veku 77 rokov zomrel dlhoročný premiér Belgicka a predseda Európskej ľudovej strany Wilfried Martens. Martens bol lídrom nielen pre Belgicko, ale aj pre Európu, bol obdivuhodne angažovaným a energickým pre hodnoty slobody, demokracie a kresťanskej demokracie vo svete. Bol hlboko presvedčený o prínose a nevyhnutnosti európskej integrácie.

Od deväťdesiatych rokov som sa s ním pravidelne stretával na rôznych fórach a podujatiach, hlavne na pôde Európskej únie kresťanských demokratov (EUCD) a v rámci Európskej ľudovej strany (EPP), ktorú Wilfried Martens založil. Viackrát navštívil Slovensko, naposledy minulý rok, keď bol priateľom z KDH gratulovať k 22. výročiu založenia hnutia. Najviac vryté v pamäti mi však zostane naše ostatné stretnutie v júni, ktoré sa jeho náhlym odchodom stalo posledným. Bol to dlhý a osobný rozhovor o kresťanskej demokracii, o vývoji Belgicka a spoločnej Európy, ale aj o rodine a o jeho živote. Bolo to stretnutie s človekom skúšaným chorobou, ale vyžarujúcim zároveň odhodlanie a nádej. Bola to nádej osobná a spoločná. Ako zrelý otec ponúkal mladším svoju reflexiu, skúsenosti a pohľad na horizont. Martens očakával, že kresťansko-demokratické strany zo strednej a východnej Európy svojimi postojmi, skúsenosťami a svojím potenciálom oživia a posilnia zodpovednú, hodnotovú politiku v Európe.

V mene členov a sympatizantov KDH vyjadrujem Wilfriedovi Martensovi hlbokú vďaku za všetko dobré, čo svojím životom a prácou urobil pre spoločnú Európu, pre slobodu jej občanov a národov a pre politiku založenú na skutočných hodnotách. Vyslovujem zároveň úprimnú sústrasť jeho manželke Miet Smet, deťom a príbuzným.

Ján Figeľ predseda KDH a podpredseda NR SR

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring