OTS: Október v Kraji patrí slovenskému medu

TASR, 11. októbra 2023 9:00

Bratislava 11. októbra (TASR/OTS) - V rámci projektu Med z našich úľov pribudnú v októbri na pulty vybraných predajní KRAJ vysoko kvalitné domáce medy. Zákazníci si najnovšie budú môcť kúpiť med kvetový pastovaný zo včelnice Šťastné včielky a agátový med od študentov SOŠ pod Bánošom.

Slovenský potravinový reťazec sa podpore včelárskeho remesla venuje už štyri roky, pričom si adoptoval 188 úľov na západnom, strednom aj východnom Slovensku. „Vďaka svojmu zloženiu je med unikátna potravina. Napriek bohatej včelárskej tradícii však v súčasnosti Slovensko stále nie je sebestačné v jeho výrobe. Rozvoju včelárskeho remesla je dôležité venovať sa tak kvôli zlepšeniu životného prostredia, ako aj z pohľadu zvýšenia potravinovej bezpečnosti. Sme radi, že vďaka podpore domácich včelárov môžeme našim zákazníkom prinášať vysoko kvalitný a chutný med,“ hovorí Peter Vanek, marketingový manažér TERNO real estate, s. r. o.

Na jesenné pulty slovenskej potravinovej siete tak pribudne obľúbený kvetový pastovaný med zo včelnice Šťastné včielky. Ide o takzvaný jarný med z nektáru jarných kvetov, ovocných stromov, javora, repky a hlohu, ktorý vďaka svojmu zloženiu rýchlejšie kryštalizuje. Pastovaním, čiže miešaním v špeciálnom zariadení, sa však jeho štruktúra zmení na jemnú pastu stálej konzistencie, pričom kvalita medu zostáva plne zachovaná. Produkt neobsahuje žiadnu chémiu, ani stopy antibiotík. „O včielky sa staráme s láskou, o čom svedčí aj náš revolučný prístup, v rámci ktorého ich zbavujeme klieštikov, parazitov, v špeciálnej termokomore. Naša metodika je síce zdĺhavejšia, ale výsledok v podobe medu bez rezíduí nám stojí za to. Ako ďalší krok boja proti klieštikovi sa nám osvedčila tvorba odložencov - nových včelích rodín, čím populáciu klieštika v kmeňových včelstvách tiež priebežne znižujeme. Tento rok sa nám dokonca podarilo rozmnožiť včelie rodiny zo 70 až na 130 včelstiev. Sme radi, že sme niekoľko desiatok z nich predali prevažne mladým začínajúcim včelárom, ktorí začínajú prejavovať skutočný záujem o včelárstvo,“ hovorí včelár Braňo Jurčo, ktorého med možno kúpiť výlučne v potravinovom reťazci KRAJ.

Ďalší v ponuke je lahodný agátový med od študentiek a študentov Strednej odbornej školy pod Bánošom, kde sa ako na jedinej škole na Slovensku vyučuje odbor včelárstvo v rámci dvojročného nadstavbového štúdia. Včelstvá sa nachádzajú v areáli školy v Banskej Bystrici, ale aj na juhu Slovenska a v Nízkych Tatrách, kde si KRAJ adoptoval až 80 úľov. Ingrediencie na agátový med nazbierali včely na hraniciach s našimi maďarskými susedmi.

Aby včely vyrobili pol kila medu, musia nazbierať nektár až z dvoch miliónov kvetov. Jedna včela pritom za svoj život vyrobí asi polovicu čajovej lyžičky medu. „Stále sladíme viac cukrom. Zatiaľ čo priemerný Slovák skonzumuje ročne až 30 kilov cukru, v prípade medu je to len 1,2 kilogramu. Med je pritom oveľa zdravší. Jeho pozitívne účinky sú preukázané v prípade ochorenia očí, závratov, únavy, zápchy, hojenia rán, ekzémov či bolestí v krku. Ďalej znižuje vysoký krvný tlak, je považovaný za najdokonalejšiu prírodnú pohonnú látku pre srdce, slúži ako prevencia aterosklerózy, povzbudzuje chuť do jedla a je ľahkostráviteľný,“ vysvetľuje lekár, obezitológ a výživový poradca MUDr. Peter Minárik, PhD.

Projekt Med z našich úľov (https://www.krajpotravin.sk/med-z-nasich-ulov) hľadá stále ďalších včelárov z celého Slovenska. Záujemcovia o spoluprácu môžu kontaktovať priamo KRAJ alebo vyplniť formulár na webe (https://www.krajpotravin.sk/med-z-nasich-ulov/hladame-vcelarov). Výťažok z predaja medu bude slúžiť na ďalšiu podporu rozvoja včelárstva na Slovensku či opravu a rekonštrukciu včelníc.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring