OTS: OSN: Podľa Serryho nastal čas na riešenie dvoch štátov

TASR, 12. marca 2013 3:09

OTS: OPRAVA: Podľa Serryho nastal čas na riešenie dvoch štátov

TEL AVIV, Izrael, 12. marca 2013 /PRNewswire/ -- Osobitný koordinátor OSN pre mierový proces na Strednom východe, Robert H. Serry dnes takmer 200 účastníkom stretnutia na Univerzite v Tel Avive povedal, že ak v nasledujúcich mesiacoch nedôjde k zahájeniu mierového procesu, bude to koniec príležitostí na vytvorenie dvoch štátov.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120428/DC96873LOGO-b)

Pokiaľ sa čoskoro neobnovia mierové rokovania, obráti sa palestínsky prezident Mahmoud Abbas na OSN, čo vyvolá ďalší nárast negatívnych reakcií Izraela, povedal na akcii sponzorovanej organizáciou OneVoice Israel.

Na podujatí, ktoré sa konalo v predvečer návštevy prezidenta Obamu v tomto regióne, Serry povedal, že medzinárodné spoločenstvo musí podporovať mierový proces vedený USA, a tak umožniť členom Kvartetu (výbor pre mierové rokovania na Strednom východe zahrňujúci OSN, USA, EÚ a Rusko) získať späť svoj stratený význam. Povedal, že hoci predseda palestínskej vlády Salam Fayyad urobil pri budovaní palestínskeho štátu pokrok po rokovaniach v Annapolise, teraz to považuje skôr za planý úspech.

Na základe jeho rozhovorov s izraelským ministrom zahraničných vecí a novou ministerkou spravodlivosti Tzipiou Liviniovou a jej podpory riešenia vytvoriť dva nezávislé štáty to Serry vníma ako príležitosť na zahájenie vážnych rokovaní.

Serry uviedol, čo by Izrael mal a čo by nemal robiť, aby sa mierové rokovania obnovili. K veciam, ktoré by nemal robiť, patria vpády izraelských ozbrojených síl (IDF) do oblasti Area A, demolácie domov a ďalšie zaberania územia. Naopak k veciam, ktoré by mal robiť, patrí dodržiavanie záväzkov zo strany Izraelu, aby sa dosiahlo riešenie vedúce k vytvoreniu dvoch nezávislých štátov, ako sa už navrhlo na základe dohôd z Osla. Serry povedal, že pokiaľ sa tieto veci nebudú dodržiavať, nemajú tieto rokovania žiadny zmysel.

Predmetom rozhovorov bolo takisto pásmo Gazy. Serry vysvetlil, že nie je možné prijať riešenie vytvoriť tri nezávislé štáty, ale nádej stále existuje. Argumentoval to tým, že minuloročné novembrové násilie sa zastavilo zatiaľ veľmi stabilným prímerím, ktoré sa vďaka egyptským prostredníkom podarilo dohodnúť egyptskej vláde, ktorá takisto podporuje riešenie vytvoriť dva štáty.

Serry účastníkom stretnutia povedal, že palestínske rokovania s Izraelom budú musieť zahŕňať aj rokovania o zmierenie medzi palestínskymi frakciami vrátane dvoch hlavných frakcií Fatah a Hamas.

"Podporíme rokovania o prímerie, ktoré sa budú odohrávať v tom správnom duchu – na základe riešenia vytvoriť dva nezávislé štáty," pokračuje Serry. "Izrael nebude môcť naplno využiť svoj skvelý potenciál a hrať kľúčovú úlohu v OSN, pokiaľ bude tento konflikt pretrvávať. Obávam sa, že Izrael bude namiesto toho trpieť narastajúcou izoláciou."

Organizácia OneVoice sa snaží zosilňovať hlasy priemerných Izraelčanov a Palestínčanov, a to tým, že ich povzbudzuje, aby svojich volených zástupcov tlačili k prijatiu riešenia vytvoriť dva nezávislé štáty. Cieľom tohto hnutia je posilniť konsenzus a vytvoriť ľudskú infraštruktúru, ktorá bude schopná zmobilizovať ľudí, aby využili svoju vedúcu úlohu a vytvorili riadne prerokovanú, komplexnú a trvalú dohodu, ktorá zabráni ďalším zaberaniam územia, zaistí bezpečnosť a mier pre obe strany a vyrieši všetky problémy v súlade s medzinárodným právom a predchádzajúcimi bilaterálnymi dohodami.

Organizácia One Voice sa zameriava na posilnenie občianskeho zapojenia, školenie mladých vedúcich predstaviteľov a na kampane rozširovania povedomia, aby tak občania mohli využívať svoje práva a svoju zodpovednosť tak, aby sa nastolila zmena a mierová budúcnosť.

KONTAKT: Nadav Galon – riaditeľ pre vzťahy s médiami a štátnymi orgánmi, OneVoice Israel, Mobil +972.50.922.1666, Tel. do kancelárie +972(3)5168005, nadavg@onevoice.org.il; Tal Harris – výkonný riaditeľ, OneVoice Israel, Mobil +972.(0)50.722.2068, Tel. do kancelárie+972.(0)3.516.8005, talh

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

zsl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring