OTS: Osobnosti po celej Európe sa spoja na podporu prvého Dňa exfajčiara

TASR, 26. septembra 2013 11:10

Deň osláv je určený na blahoželanie všetkým exfajčiarom nezávisle na tom, či boli medzi 400 000 tých, ktorí sa prihlásili do kampane Európskej komisie "Exfajčiari sú nezastaviteľní", alebo sa im podarilo prestať fajčiť s použitím iných prostriedkov.

Brusel 26. septembra 2013 (TASR/OTS) - Superstar DJ, Bob Sinclar a grand slamová tenisová šampiónka Victoria Azarenková sú na zozname osobností, ktoré sa spojili s Európskou komisiou pri príležitosti osláv Dňa exfajčiara. Dnes sa vo všetkých krajinách EÚ konajú podujatia na oslavu prvého Dňa exfajčiara, ktorý je súčasťou kampane "Exfajčiari sú nezastaviteľní" a zároveň je i dňom uvedomenia si hodnoty zdravia spolu s pripomenutím úspechov exfajčiarov po celom svete. Zo všetkých exfajčiarov, vrátane tých 400.000, ktorí použili pri svojom odvykaní nástroj iCoach, sa tak stanú vzory hodné nasledovania a pritiahnu ďalšie tisícky ľudí, ktorí sa nimi nechajú inšpirovať.

Sinclar a Azarenková budú medzi známymi osobnosťami z celej Európy, ktoré budú gratulovať tým, ktorí vyhrali jeden z najťažších súbojov v živote – odvykli si od fajčenia. Európska pľúcna nadácia (www.europeanlung.org) a ďalšie zdravotnícke organizácie, neziskové organizácie a poprední zamestnávatelia sa pripojili k oslavám. Očakáva sa, že Deň exfajčiara ukáže tým, ktorí s týmto zlozvykom zápasia, že život exfajčiara je niečo o čo sa oplatí usilovať. Európsky komisár pre zdravie Tonio Borg vo svojej reči na verejnom vystúpení v Bruseli v Parku du Cinquantenaire: "Tabak zostáva najväčším zdravotným rizikom v súčasnosti, ktorému sad á vyhnúť. Deň exfajčiara je príležitosť oceniť pevnú vôľu všetkých exfajčiarov, ktorú preukázali pri vylúčení fajčenia zo svojho života a kráčajú v ústrety budúcnosti bez tabakového dymu. Všetkým im k tomu blahoželám."

Toto podujatie sa konalo pre exfajčiarov, ktorí boli v Bruseli a dostali šancu stretnúť sa so svetovo známym DJom Bobom Sinclarom, ktorý na oslavy Dňa exfajčiara daroval 1000 bezplatných stiahnutí jeho skladby Summer Moonlight. Vo svojom príhovore na tomto podujatí povedal, že sa pripojil ku kampani, pretože si cení výhody toho, že môže v kluboch pracovať v prostredí, v ktorom nie je cigaretový dym.

"V súčasnosti, keď je fajčenie zakázané vo väčšine klubov, je to oveľa lepšie pre poslucháčov aj pre mňa – vidím lepšie, moje šaty nezapáchajú a viem, že moje zdravie netrpí pasívnym fajčením cigaretového dymu. Exfajčiari majú viac peňazí, lepší zdravotný stav a vyššiu kvalitu života…a určite oveľa lepšie voňajú. Keď prestanete fajčiť, vyberáte si život, vyberáte si svoj vlastný úspech. A práve preto dnes oslavujeme."

Kampaň Exfajčiari sú nezastaviteľní je ukážkovou kampaňou Európskej komisie zamierenou na zvrátenie 700.000 úmrtí po celej EÚ, ktorým sa dá predísť a sú spojené s tabakom. Sústreďuje sa hlavne na 28 miliónov fajčiarov v EÚ vo veku 25-34 rokov, pričom kampaň Exfajčiari sú nezastaviteľní unikátne prenáša uhol pohľadu od opakovania rizík fajčenia a sústreďuje sa práve na zdôrazňovanie výhod života bez tabaku. Na základe vedeckých poznatkov bol vytvorený nástroj iCoach (www.exsmokers.eu), ktorý je prístupný zdarma v 22 jazykoch EÚ.

Deň exfajčiara nasleduje nedávnu inovatívnu kampaň Odvyknite si od fajčenia s klubom Barca, v rámci ktorej Európska komisia vytvorila partnerstvo s futbalovým klubom FC Barcelona. Tento program v súčasnosti podporuje viac ako 70.000 ľudí, ktorí sa snažia odvyknúť si od fajčenia (www.quitsmokingwithbarca.eu).

Očakáva sa, že spolu s rozšírením podujatí pri príležitosti osláv Dňa exfajčiara po celej Európe, sa vytvára nová tradícia: blahoželať exfajčiarom k ich zdraviu.

Orla Barnewell

Tel:+353 (86) 857 6076

Email: Orla.barnewell@toniclc.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring