OTS: Pew chváli hlasovanie EP o zákaze odstraňovania žraločích plutiev

TASR, 22. novembra 2012 15:18

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby (OTS) a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

x x x

Pew chváli hlasovanie Európskeho parlamentu o zákaze odstraňovania žraločích plutiev

Brusel 22. novembra (TASR/OTS/PRNewswire) - Európsky parlament dnes odhlasoval sprísnenie zákazu Európskej únie o odstraňovaní žraločích plutiev. Ide o postup odrezania plutvy žralokov a následné odhodenie ich tiel do mora. 566 poslancov Európskeho parlamentu hlasovalo na návrh Európskej komisie odstrániť právnu medzeru tým, že sa bude požadovať, aby sa plutvy ponechali na ulovených žralokoch privezených na pevninu všetkými rybárskymi plavidlami EÚ po celom svete a všetkými plavidlami loviacimi žralokov v EÚ.

Uta Bellionová zo skupiny Pew Environment Group vydala toto prehlásenie:

"Hlasovanie parlamentu predstavuje najdôležitejší míľnik ukončenia zbytočných praktík odstraňovania plutiev žralokom. Úprimne ďakujeme komisárke Damanakiovej za jej predvídavý a ambiciózny návrh, ktorý podporili stovky poslancov Európskeho parlamentu a predovšetkým tisíce občanov Európskej únie, ktorí ich k tomu povzbudili.

"Ministri z celej Európskej únie, ktorý majú vo svojej kompetencii odvetvie rybného hospodárstva, už dali jasne najavo, že podporia zámer Komisie veľkou väčšinou. Teraz spoliehame na nich, že prijmú rozpravu parlamentu a toto nariadenie bezodkladne schvália."

Nariadenie EÚ, v ktorom sa zakazovalo odstraňovanie plutiev, najskôr zahŕňalo výnimku pre rybárov, ktorí mali povolenie odstraňovať žraločie plutvy na palube a potom vyložiť plutvy a zvyšky tiel oddelene. Vzhľadom na to, že dodržiavanie tohto predpisu bolo možné monitorovať prostredníctvom komplikovaného procesu merania a porovnávania hmotnosti plutiev s hmotnosťou celého žraloka, existoval veľký priestor na nekontrolované odstraňovanie plutiev.

Mike Walker

+32476622575

Mwalker@pewtrusts.org

TASR dem

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring