OTS: Podali prvú žalobu proti organizácii na udeľovanie Nobelových cien

TASR, 6. decembra 2012 18:30

Prvá žaloba kvôli poškodeniu dobrého mena a nečestným praktikám súťaže proti organizácii na udeľovanie Nobelových cien podaná

LOS ANGELES, 6. decembra 2012 /PRNewswire/ -- Dr. Rongxiang Xu, zakladateľ "vedy o regeneratívnej obnove ľudského tela" a uznávaný biológ a vedec v oblasti lekárstva, dnes podal žalobu proti Zhromaždeniu pre Nobelovu cenu pri lekárskej univerzite Karolinska Institutet (Nobel Assembly at Karolinska Institutet), švédskej korporácii, známej aj ako Nobelforsamlingen. Zhromaždenie pre Nobelovu cenu pri lekárskej univerzite Karolinska Institutet je orgán, ktorý udeľuje Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu. Žaloba podaná na Najvyšší súd v štáte Kalifornia, Centrálne právne stredisko okresu Orange County, zahŕňa poškodenie dobrého mena a nečestné praktiky súťaže.

Dr. Xu, jeden z popredných vedcov na svete, objavil v roku 1984 existenciu "regeneratívnej bunky“", ktorá bola potvrdená ako keratín-19 pozitívna kmeňová bunka po roku 2000 (americký patent 6991813B2). Stalo sa to počas jeho štúdia popálenín a tento objav bol prínosom pre 20 miliónov ľudí s popáleninami v 73 krajinách. Dr. Xu tvrdí, že jeho dobrá povesť vo vedeckých kruhoch bola poškodená vyhlásením žalovanej strany, Zhromaždením pre Nobelovu cenu, a že vďaka jeho správaniu utrpel škodu. Žaloba uvádza, že Zhromaždenie pre Nobelovu cenu úspešne pritiahlo pozornosť médií na svoje vyhlásenia o Nobelovej cene vo všetkých popredných novinách a publikáciách na celom svete, čím je dokázané že môže ovplyvniť vnímanie jednotlivca nesprávnou interpretáciou informácií.

"Mojím hlavným dôvodom na podanie tejto žaloby bolo objasniť chybné a zavádzajúce vyhlásenie Akadémie, aby bola zachovaná humanita a budúce generácie, biologický výskum nesmie znesväcovať prirodzenosť ľudského tela," povedal Dr. Xu.

8. októbra 2012 získali Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu 2012 spoločne Sir John B. Gurdon a Shinya Yamanaka "za objav možnosti preprogramovania dospelých buniek na pluripotentné (kmeňové) bunky," čo bolo vo veľkom rozsahu prezentované aj v médiách.

V abstrakte zverejnenom na svojej internetovej stránke v súvislosti s týmto výberom opísalo Zhromaždenie pre Nobelovu cenu tento vedecký objav a tvrdí, že "predstavuje zásadnú zmenu v našom chápaní bunkového delenia a plasticity diferencovaného stavu." Abstrakt tvrdí, že: "Gurdon a Yamanaka [s]poločne zmenili naše chápanie bunkového delenia. Preukázali, že zvyčajne veľmi diferencovaný stav je možné odblokovať, lebo má potenciál na zmenu na pluripotentný. Tento objav predstavil úplne nové zásadné oblasti výskumu a ponúka vzrušujúce nové príležitosti štúdia mechanizmu chorôb."

Dr. Xu verí a tvrdí, že vyhlásenie Zhromaždenia pre Nobelovu cenu je nepravdivé a že on bol tým vedcom, ktorý tento objav urobil už pred desiatimi rokmi, čím došlo k ukážkovému poškodeniu jeho dobrého mena. Zhromaždenie pre Nobelovu cenu tvrdí, že vedci, ktorí získali Nobelovu cenu, "zásadne zmenili naše chápanie bunkového delenia", lebo "[p]reukázali, že zvyčajne veľmi stabilný diferencovaný stav je možné odblokovať, pretože má potenciál stať sa pluripotentným." Títo vedci to nepreukázali. Bol to Dr. Xu, ktorý už pred desiatimi rokmi urobil tento objav, keď bol schopný vysvetliť, ako je možné odblokovať potenciál telovej bunky, aby sa vrátila do pluripotentného štádia in situ.

Zhromaždenie pre Nobelovu cenu používa pojem "odblokované" zlúčeniny, čo vyvoláva mylný dojem, že vedci, ktorým bola udelená Nobelova cena, využívajú prirodzenú schopnosť telovej bunky vrátiť sa do svojho pluripotentného stavu prirodzeným spôsobom bez porušenia integrity bunky. Ak by zistenia vedcov, ktorí získali Nobelovu cenu, zahŕňali telové bunky nedotknuté a v pôvodnom stave, ako zistenia Dr. Xua, potom by bolo vyhlásenie pravdivé a správne. Avšak objav nositeľov Nobelovej ceny spočíva v skutočnosti vo vytvorení upravenej bunky, ktorá nemá nič spoločné s ľudskou pluripotentnou kmeňovou bunkou. Akadémia rovnako nesprávne uviedla, že "[t]ento objav odhalil úplne nové zásadné oblasti výskumu a ponúka vzrušujúce nové možnosti štúdia mechanizmu chorôb", čo tiež nie je presné.

Vyhlásenie odporcu poškvrnilo a poškodilo úspechy Dr. Xua v očiach vedeckej komunity, obchodníkov, potenciálnych investorov a jeho snahy naďalej sa uchádzať o pozíciu hlavného prednášajúceho na niekoľkých popredných konferenciách.

Žalobcu zastupuje právnická firma Ardent Law Group v Kalifornii, číslo prípadu: 30-2012-00615804. Prosíme, kontaktujte Jane Westgate na čísle 336.608.4439 alebo Cheryl Riley na čísle 703.683.1798.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby (OTS) a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

zsl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring