OTS: Potravinárska komora Slovenska má 10 rokov

TASR, 10. decembra 2012 13:50

Turčianske Teplice 10. decembra (TASR-OTS) - Delegáti Valného zhromaždenia Potravinárskej komory Slovenska (PKS) sa zišli 6. decembra v Turčianskych Tepliciach, aby zhodnotili hospodárenie komory a odsúhlasili rozpočet na nadchádzajúci rok. Tohtoročné zhromaždenie bolo výnimočné z dôvodu, že delegáti si pripomenuli 10 rokov činnosti PKS. Pôsobenie komory a vývoj členskej základne za uplynulé obdobie zhodnotil prezident PKS Daniel Poturnay.

Prezident PKS Daniel Poturnay v príhovore zrekapituloval vývoj komory. „Pred desiatimi rokmi sa rozhodli predstavitelia spoločností Coca Cola, Nestlé, Unilever, Budiš, St. Nicolaus, Salpo HK a združenie Asociácia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd založiť novú organizáciu, ktorej cieľom bolo samostatné obhajovanie záujmov potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Hlavným dôvodom pre zmenu bolo poznanie, že potravinársky priemysel je síce s odvetvím poľnohospodárstva bytostne previazané, veď až 70 % ich produkcie spracovávajú potravinári, ale napriek tomu niektoré záujmy sú protichodné a na spoločnej pôde ich nie je možné presadzovať,“ uviedol prezident PKS.

"Dnes môžeme skonštatovať, že za obdobie našej existencie sa spolupráca so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a v rámci nej aj spolupráca s Úniou potravinárov Slovenska rozvinula na korektnú úroveň, v rámci ktorej sa ako partneri vzájomne rešpektujeme, spolupracujeme a podporujeme sa vo všetkých otázkach, v ktorých máme spoločný názor," povedal prezident PKS.

Od svojho založenia prešla komora zložitým obdobím, keďže sa potrebovala etablovať medzi profesijnými združeniami, a to nielen formálne. Pre plnohodnotné fungovanie PKS bolo veľmi dôležité členstvo v Európskej asociácii výrobcov potravín a nápojov (CIAA, po novom FDA/FoodDrinkEurope) tak, aby komora mohla účinne pracovať na európskej úrovni. Počiatočné aktivity boli sťažené aj finančným zabezpečovaním fungovania komory ako plnohodnotnej organizácie: PKS nebola a ani v súčasnosti nie je poberateľom finančných stimulov.

Za desať rokov sa PKS vypracovala na rešpektovaného partnera. Svojou systematickou prácou komora presvedčila mnohých potravinárov o správnosti smerovania aktivít a významne rozšírila členskú základňu. Potravinárska komora Slovenska v súčasnosti zastupuje väčšinu potravinárskeho priemyslu na Slovensku.

Rokovania valného zhromaždenia sa zúčastnili aj štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Štefan Adam, generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zuzana Nouzovská, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš, hlavný hygienik SR Ivan Rovný, ako aj zástupca kancelárie prezidenta SR Stanislav Líška.

V rámci diskusie najviac rezonovali témy reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), postavenia slovenského potravinárskeho priemyslu na Slovensku a v európskom kontexte, dodávateľsko-odberateľské vzťahy, podielu slovenských potravín na pultoch a vplyvu privátnych značiek na potravinársky priemysel, ako aj téma úradnej kontroly potravín.

"Reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky je v súčasnosti naplno rozbehnutá a dosiahnutie akýchkoľvek zmien bude z pohľadu vyjednávacej pozície Slovenska veľmi náročné,“ vysvetľoval štátny tajomník Štefan Adam.

Delegáti valného zhromaždenia zdôraznili, že hlas slovenských poľnohospodárov a potravinárov je potrebné nechať počuť aj v Bruseli. Zotrvávajúca diskriminácia slovenských poľnohospodárov bude mať za následok pokračovanie poklesu konkurencieschopnosti a úpadku agropotravinárskeho sektora na Slovensku. Slovenský spotrebiteľ bude o niekoľko rokov zrejme márne hľadať na pultoch domáce potraviny.

Účastníci valného zhromaždenia sa zhodli na tom, že Slovensko by malo dôrazne trvať na zachovaní výšky rozpočtu pre SPP, aby EÚ mohla plnohodnotne zabezpečovať všetky činnosti, ktoré jej z SPP vyplývajú. Zároveň odmietli diskriminačný spôsob výpočtu priamych platieb, ktorý znevýhodňuje nové členské štáty a žiadajú ich dorovnanie od roku 2014 tak, ako bolo Slovensku prisľúbené pri vstupe do EÚ. Zásadný nesúhlas vyjadrili aj k ďalším navrhovaným opatreniam, najmä však k návrhu stropovania a povinného zazelenenia.

Na margo úradnej kontroly potravín sa vyjadril ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš: „Zvýšenou kontrolou najmä v prihraničných oblastiach sa nám postupne darí znižovať nelegálnu podnikateľskú činnosť, čím nielenže eliminujeme daňové úniky, ale najmä chránime zdravie slovenských spotrebiteľov.“

"Z pohľadu komunikácie a spolupráce s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je dôležité, že v našej organizácii má ministerstvo záruku dôstojného a nezávislého reprezentanta záujmov potravinárov. Tu prítomných predstaviteľov štátnej správy chcem ubezpečiť, že naša komora má na spoluprácu a dialóg dostatočný potenciál odborníkov v každej oblasti problematiky potravinárstva a na spoluprácu sme aj vždy pripravení,“ uviedol Poturnay, ktorý v závere poďakoval všetkým, ktorí sa zaslúžili na vzniku, rozvoji a šírení dobrého mena Potravinárskej komory Slovenska.

Jarmila Halgašová, riaditeľka, Potravinárska komora Slovenska, Digital Park II, Einsteinova 23, 851 01 Bratislava, T: +421 2 44 45 00 45, F: +421 2 44 45 43 36

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring