OTS: Potravinárska komora Slovenska:

TASR, 11. februára 2013 17:07

OTS: Potravinárska komora Slovenska: "Rezort pôdohospodárstva chce zaviesť novú daň na slovenské potraviny"

Bratislava 11. februára (TASR-OTS) – Slovenským potravinám hrozí ďalšie zdražovanie produktov a zníženie konkurencieschopnosti na európskom trhu. Spôsobí to zákon o odbytovom fonde, ktorý Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (ministerstvo) v tichosti a netransparentne predložilo do legislatívneho procesu. Potravinárska komora Slovenska (PKS) dôrazne žiada návrh zákona stiahnuť z legislatívneho procesu.

Ministerstvo predložilo vo štvrtok 7.2.2013 do skráteného pripomienkového konania návrh zákona o odbytovom fonde. Spôsobom, ktorým porušilo všetky ustanovenia Legislatívnych pravidiel vlády SR o pripomienkovom konaní.

"Ministerstvo vylúčilo z možnosti uplatnenia pripomienok verejnosť, čím hrubo porušilo Legislatívne pravidlá vlády SR. Nezverejnenie návrhu zákona na portáli znamená, že návrh zákona nie je oficiálne v pripomienkovom konaní, a teda ako taký nemôže byť predložený na rokovanie vlády SR a jej poradných orgánov," vysvetľuje prezident PKS Daniel Poturnay a dodáva: "PKS považuje túto formu pripomienkového konania za neplatnú, a preto žiada predložiť návrh zákona na portál v súlade s Legislatívnymi pravidlami vlády SR."

Návrhom zákona sa slovenským poľnohospodárom a potravinárom ukladajú nové administratívne a finančné povinnosti. Každá komodita je zdanená viacnásobne. Zdaňuje surovinu vyprodukovanú od poľnohospodárov, následne ju zdaňuje v každom štádiu jej spracovania až po hotový výrobok. Potravinársky výrobok je tým viac zaťažený novými poplatkami, čím je väčší podiel jeho výroby a spracovania na Slovensku. Tento zákon fakticky nabáda nadnárodné spoločnosti, ktoré majú výrobné podniky aj na území Slovenskej republiky, aby svoju výrobu zo Slovenska stiahli do iných štátov. Štát tak príde o príjmy, zvýšia sa mu náklady spojené so zvýšením nezamestnanosti, a to na úkor príspevkov do neštátneho odbytového fondu.

Je zarážajúce, že novú daň na potraviny podporuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako reprezentant podnikov prvovýroby, ktoré budú novou povinnosťou významne zaťažené.

"Návrh zákona zavádza novú daň, ktorá nie je vyvážená žiadnym jasne formulovaným verejným záujmom a odčerpáva nezanedbateľné množstvo potrebných zdrojov zo sektoru poľnohospodárstva a potravinárstva, pričom účinok ich vynaloženia zostáva pochybný," uviedol prezident PKS Daniel Poturnay a ďalej upozorňuje: "Miesto zníženej DPH na potraviny, ktorú ministerstvo sľubovalo, zavádza na potraviny ešte novú daň."

Návrh zákona je formulovaný vágne a nejasne, zriaďuje neštátny netransparentný odbytový fond, ktorý nepodlieha ani kontrole Najvyššieho kontrolného úradu. O nakladaní s vyzbieranými prostriedkami bude rozhodovať úzka skupina ľudí menovaných ministrom.

"Je pre nás nepochopiteľné, keď pred dvoma týždňami predseda vlády SR uložil ministrovi pôdohospodárstva prijať opatrenia na zvýšenie zamestnanosti v agropotravinárskom sektore, že ministerstvo prichádza so zákonom, ktorý odčerpáva finančné zdroje z agrosektora a bude tlačiť práve na znižovanie zamestnanosti," vyjadril sa Jozef Špirko, člen predstavenstva PKS a viceprezident RÚZ.

PKS na základe uvedených skutočností zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom zákona, žiada ho stiahnuť z legislatívneho procesu a otvoriť verejnú diskusiu o efektívnom systéme podpory odbytu potravinárskych výrobkov vyrábaných na Slovensku.

Kontakt: Jarmila Halgašová, PKS 0905 922 105, halgasova@pks.sk

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring