Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia TASR.sk
TASR, 11. decembra 2013 13:17
Bratislava 11. decembra (TASR-OTS) – Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta jednoznačnosť odborného posudku Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA – European Food Safety Authority) potvrdzujúceho bezpečnosť sladidla aspartam a produktov jeho rozkladu.
Aspartam je jednou z najprísnejšie skúmaných zložiek, na ktorú vypracovali posudky už mnohé národné, európske, ako aj svetové organizácie vrátane JECFA, FDA, SCF a EFSA(1) v Európe a vo svete. Komplexný posudok, ktorý bol včera zverejnený, opäť potvrdzuje bezpečnosť aspartamu a poskytuje jasné stanovisko pre všetkých podnikateľov v oblasti potravinárskeho a nápojového priemyslu.
PKS víta predovšetkým záver Výboru ANS(2) EFSA, ktorý potvrdzuje bezpečnosť denného prípustného príjmu (Acceptable Daily Intake, ADI), ktorý je pre verejnosť i naďalej bezpečný. Spotrebitelia sa môžu naďalej dôverovať v bezpečnosť aspartamu, keďže tá bola podložená relevantnými vedeckými dôkazmi.
(1) Spoločná odborná komisia pre potravinové prísady (JECFA) dvoch agentúr OSN (FAO a WHO), Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) v USA, Vedecký výbor pre potraviny (SCF) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA)
(2) Pracovná skupina pre potravinárske prídavné látky a zdroje živín pridávané do potravín patriaca k EFSA
Kontakt: Jarmila Halgašová riaditeľka PKS 0905 922 105 halgasova@pks.sk
Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
lk pop